Selâm vermek sünnet, almak ise farzdır. Peygamberimiz (s.a.s.) selâmı yaymamızı, tanısak da tanımasak da her Müslümana selâm vermemiz gerektiğini, bununla da imanımız olgunluğa erdiği için cennete gireceğimizi müjdelemiştir.
(bk. Ebu Dâvud, Edeb, 141). Şayet gruptan hiç kimse selâmı almazsa, o grupta bulunan herkes günahkâr olur. Dargın olan kimseler selam vermekle aralarındaki dargınlık kalkmış olur.
Kendisine selâm verilen kimse selâmı almazsa, küs olmanın günahını yüklenmeye devam eder; selâmı veren ise sorumluluktan kurtulur. Küs olanlardan biri selâm verip diğeri almazsa, onun almadığı selâmı melekler alır; selâm almayan kimseyi de şeytan selâmlar; küsler barışmadan ölürlerse, kesinlikle cennete giremezler.
İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 4/164).
Değerli kardeşimiz, Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâmı vermek sünnet; almak ise farzdır. Verilen selamı almamak caiz değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
el Cevab: Selam erkeklerin erkeklere ve kadınların kadınlara vermeleri sünnet olan bir hitap şeklidir. -Kadının erkeğe selamı, kadının erkekle konuşmasının hükmünü alır. Erkeğin kadına selamı da aynıdır. -Ama erkekler bir mekâna ya da ortama girince genele hitaben selam verirler.
Selam verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara, selam vermek doğru değildir. Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez. Dolayısıyla bu durumda iken verilen selamı almamanın bir sorumluluğu yoktur.
Namaz kılmak, Kur'an okumak, tefekküre dalmış olmak, hutbe dinlemek, ilimle uğraşmak, yemek yemek ve defi hâcette bulunmak gibi durumlar selâm almaya engel teşkil ettiği için onlara selâm verilmemelidir; verildiği takdirde selâmı almamanın bir sorumluluğu yoktur (İbn Âbidîn, I, 618).
İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine "Selamün aleyküm" (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise "Ve aleyküm selâm" (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.
Ancak selâm verildiği takdirde selâma karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selâm vermek uygun değildir. Mesela, ezân, Kur'ân-ı Kerîm ve hutbe okuyana, hutbe dinleyenlere selâm vermek mekruh kabul edilmiştir.
Sadaka sadece maddi olarak verilebilen bir amel ile kısıtlı değildir. İnsanlara iyi davranmak, selam vermek, insanlara tebessüm ederek bakmak da sadaka olarak sayılmaktadır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) selâm vermeyi sevap kazandıran ve cennete girmeye vesile olan önemli amellerden biri olarak tarif etmiştir. Müslümanların çokça selâmlaşmasının karşılıklı sevgiyi arttıracağını, hayır ve bereket getireceğini ve insanı Allah'a yaklaştıracağını bildirmiştir.
Gusül alması farz olan kimse (cünüp) selam verir, verilen selamı alır; Kur'an-ı Kerim okuması caiz değildir.
Aleyküm selam "sana da selam" anlamına geliyor, o yüzden biri "şunun selamı var" dediğinde "sana da selam" denmeyeceğine göre doğrusu aleyhisselam (ona da selam) olmalı. Sizin üzerinizede selam olsun demekir. Çoğul ikinci kişi.
Selam; sevgi ve muhabbeti ifade edip, manevî bağları kuvvetlendirmek için teşri' edilmiştir. Müslümanlarla Müslüman olmayan kimseler arasındaki bağ, küfürle kopuk olduğundan Müslüman olmayanlara selam vermek anlamsızdır.
Dargın olduğumuz biri bize selam verirse, onun selamını içimizden, ses vermeden almamız doğru değildir, sorumluluktan kurtulamayız. 2. Tanıdık birine uzaktan selam verirken görmesi için el kaldırarak selam vermek caizdir.
İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine “Selamün aleyküm” (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise “Ve aleyküm selâm” (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.
' Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.
İslâm topraklarında problem olarak devam eden bu konu, tahrik unsurları taşıdığından dolayı kadın sesini erkeğin dinlemesinin haram olarak kabul edilmesidir. Bu düşünceye göre zina kadar zinaya sevk eden her yol da haramdır.
" mânasına gelen selâmlaşmanın yerini basit kelimeler tutmaz. -Karşılaşan iki Müslüman birbirlerinin ellerini tutarak müsafaha eder, Peygamber'e (s.a.s.) salavât okur, hal hatır sorarlar. Bu durumda olan kişiler henüz birbirlerinden ayrılmadan Allah onlara mağfiret eder. Gönderilen selamı yerine ulaştırmak vaciptir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.
En İyi Cevap
Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz.
Selamlaşmada Adab:
Mü'minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek. Peygamberimiz (s.a.v.): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir." buyurur. (Tirmizi, es-Sünen).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri