Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Selam kimlere verilmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Selam kimlere verilmez?

Değerli kardeşimiz, Selam verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara, selam vermek doğru değildir. Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hangi durumda olanlara selam verilmez?

Namaz kılmak, Kur'an okumak, tefekküre dalmış olmak, hutbe dinlemek, ilimle uğraşmak, yemek yemek ve defi hâcette bulunmak gibi durumlar selâm almaya engel teşkil ettiği için onlara selâm verilmemelidir; verildiği takdirde selâmı almamanın bir sorumluluğu yoktur (İbn Âbidîn, I, 618).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Selam kimlere verilmez hadis?

Şunlara da her zaman selam verilmez:
  1. Yabancı kızlara ve genç kadınlara,
  2. Kumarbaza ve her oyunu oynayana,
  3. İçki içenlere,
  4. Gıybet edenlere,
  5. Şarkıcılara,
  6. Fasıklara [Açıktan günah işleyenlere],
  7. Kadınlara, kızlara bakanlara selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dinimizislam.com

Selam kimden alınmaz?

Eve girince kimse yoksa da böyle denir. Câmide namaz kılana, hutbe okuyana, vaaz verene, Kur'an-ı kerim okuyana ve okutana, vaaz ve hutbe dinleyene, hâsılı ibadetle meşgul olana selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

Selam neden verilmez?

Peygamber (s.a.s.) selâmlaşmanın, Müslümanlar arasında sevginin yayılmasına sebep olacağını bildirmiştir (Müslim, Îmân, 93 [54]). Ancak selâm verildiği takdirde selâma karşılık veremeyecek durumda olan kimselere selâm vermek uygun değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bu Kişilere Selam Verilmez! | Selam Vermek!

İlgili 17 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sadece selam diyene ne denir?

Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Selam vermemek günah mı?

Bunun şer'î selâm olduğuna inanmak bid'attir. Ancak selâmün aleyküm derken eli göğse koymak veya parmağı başa götürmek, eğer bunların selâm vermenin şartı olduğuna inanılmıyorsa, câizdir. Nitekim Berika'da sesle selâm vermeden eğilmek, baş ile işaret etmek mekruhtur, diyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

Bir kadın bir erkeğe selam verebilir mi?

Erkeğin, kendisine mahrem olmayan yabancı kadınlara selâm vermesiyle ilgili ise şöyle bir detay vardır: Kadın yaşlı olduğu takdirde erkeğin musâfaha yapmaksızın kendisine selâm vermesi ve kadının bu selâma karşılık vermesinde bir sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkha.com

Selam Sessiz alınır mı?

Dargın olduğumuz biri bize selam verirse, onun selamını içimizden, ses vermeden almamız doğru değildir, sorumluluktan kurtulamayız. 2. Tanıdık birine uzaktan selam verirken görmesi için el kaldırarak selam vermek caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Küfür edene selam verilir mi?

Selam; sevgi ve muhabbeti ifade edip, manevî bağları kuvvetlendirmek için teşri' edilmiştir. Müslümanlarla Müslüman olmayan kimseler arasındaki bağ, küfürle kopuk olduğundan Müslüman olmayanlara selam vermek anlamsızdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selam vermek zorunlu mu?

Nitekim Resûlullah (s.a.s.) selâmlaşmayı Müslümanın Müslüman üzerindeki hakları arasında saymıştır. (Müslim, Selâm, 5, [2162]). İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 4/164).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Içki içen birine selam verilir mi?

el Cevab: Dinimizde yasak olan fiilleri işleyenlere bu fiilleri esnasında selam verilmez. İçki içen bir müslümana gezerken vs. rastlandığı yerlerde selam vermek de vermemek te caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Selam vermenin sevabı nedir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) selâm vermeyi sevap kazandıran ve cennete girmeye vesile olan önemli amellerden biri olarak tarif etmiştir. Müslümanların çokça selâmlaşmasının karşılıklı sevgiyi arttıracağını, hayır ve bereket getireceğini ve insanı Allah'a yaklaştıracağını bildirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Yemek yiyen bir insana selam verilir mi?

Selam vermek sünnet, selama icabet etmek ise farzdır. Selama karşılık veremeyecek durumda olanlara selam vermek ise mekruhtur. Bu nedenle, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Günaydın demek caiz midir?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Günaydın demek cahiliye adetidir'' gibi bir açıklamasının olmadığını belirtti. '''Günaydın demeyin' demişim gibi algı oluşturmak büyük haksızlıktır" diyen Erbaş, kendisinin de ''Günaydın'' ifadesini kullandığını söyledi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Hangi hallerde selam verilir?

1- Namaz kılanlara. 2- Hutbe okuyan ve hutbeyi dinleyenlere. 3- Kur'ân-ı kerîm okuyan ve dinleyenlere. 4- Vaaz eden ve dinleyenlere.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyegazetesi.com.tr

Bir kişinin selamı alması yeterli mi?

1. Âlimler, icma ile şunu kabul etmiştir: Önce selam vermek, teşvik edilmiş bir sünnettir. Selamı almak ise, bir farizadır. 2. Bir topluluk arasından Müslüman bir kişi selamı alacak olursa, bunun yeterli olup olmayacağı hususunda görüş ayrılıkları vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Selam verirken nelere dikkat edilmeli?

Selamlamada aslında en önemli olan hafif bir gülümsemenin olması ve birbirlerinin yüzüne bakılmasıdır. Selamlama;erkekler eğilirken, elleri her iki yana, aşağıya sarkık, avuç içi içe bakacak şekilde, kadınlar ise ellerini birleştirmiş şekilde selamlaşırlar. Selamlaşmada günün saatine göre iyi dilekler belirtilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: blog.milliyet.com.tr

Merhaba demek caiz midir?

En evlası selam sözünü tam olarak ve örfe uygun şekilde ifade etmektir. Ancak yazışmalarda kısaltılarak kullanılması da günah değildir. Bu kısaltma selam manasını hatırlatıyorsa selam verilmiş olunur. "Merhaba" da, yerine göre selam yerine kullanılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Selâm verirken ilk ne denir?

Cevab: Selâm verirken “Esselâmü aleyke” (Selâm üzerine olsun) değil “Esselâmü aleyküm” (Selâm üzerinize olsun) demelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekrembugraekinci.com

En güzel selâm nasıl verilir?

Selama daha iyisi ile karşılık vermek ise “Selamün aleyküm” diyene, “Ve aleyküm selam ve rahmetullah” şeklinde; “Selamün aleyküm ve rahmetullah” diyene de “Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü” şeklinde karşılık vermekle olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanethaber.com.tr

Selamlaşma adabı nasıl olur?

Selamlaşmada Adab:

Mü'minlerin bulunduğu yere girildiğinde ve oradan ayrıldığına selam vermek. Peygamberimiz (s.a.v.): "Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin. Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir." buyurur. (Tirmizi, es-Sünen).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ibnisinaimamhatiportaokulu.meb.k12.tr

Selamı var diyen birine ne denir?

Aleyküm selam "sana da selam" anlamına geliyor, o yüzden biri "şunun selamı var" dediğinde "sana da selam" denmeyeceğine göre doğrusu aleyhisselam (ona da selam) olmalı. Sizin üzerinizede selam olsun demekir. Çoğul ikinci kişi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forum.donanimhaber.com

Elini kalbine koyup selam vermek ne anlama gelir?

Osmanlı hükümdarları ve devlet adamları yüzyıllar boyu halkı bu şekilde selamlamışlardır... Elin önce kalbe konması “Siz benim kalbimdesiniz”, oradan baş hizasına kaldırılması ise “başımın üzerinde yeriniz var” anlamına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Selâmün aleyküm diyen birine ne denir?

Selamı Veren

Selâm veren kimse karşısındaki bir tek kişi bile olsa, çoğul zamirlerini kullanarak “Es-selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berakâtüh: Allah'ın selâmı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” diye selâm verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com
Önceki makale
Psikoloji nasıl yazılır?
Sonraki makale
Ne yesem midem yanıyor?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT