Semai: Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde tertip edilip özel bir ezgi ile söylenen şiirlere denir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşur. Çoğunlukla; doğa, güzellik ve ayrılık temalarını işler.
Yaygın olmayan bir nazım şeklidir. Dili sade ve yalındır halkın günlük yaşantıda kullandığı deyim ve deyişlerden yararlanılır. Birçok yönüyle koşmalara benzerler. Aralarındaki fark, semailerin sekizli hece ölçüsüyle yazılmaları, koşmaların ise 11'li hece ölçüsüyle yazılmalarıdır.
Bestelenmek ya da kendine has bir ezgiyle söylenmek üzere 8'li hece ölçüsüyle yazılmış olan manzum eserlere semai denir. Semai de diğer aşık edebiyatı nazım türlerinde olduğu gibi, hem ilahi aşk hem de beşeri aşk anlatılabilir. Semai türündeki eserlerde kafiye düzeni genellikle abab cccb dddb şeklindedir.
1- Semai nazım biçiminin ilk kıtası kafiye düzeni ''abab'' şeklindedir. Yukarıdaki dörtlüğün birinci ve üçüncü kıtasında yer alan ''güzel'' kelimesi redif olarak kullanılmıştır. Bekledim ve Gitmedim kelimelerinde ise zengin kafiye vardır. 2- Semailerde konu sınırlaması yoktur.
b. Aşık Edebiyatı nazım birimi sınıflandırılması
Semai: 8 li hece ölçüsü kullanılır. 3 veya 5-6 dörtlükten oluşur. Güzellik, aşk, tabiat konuları işlenir. Varsağı: 8 li hece ölçüsü ile söylenir.
İlgili 44 soru bulundu
Varsağı, Varsak Türkleri'nin kendilerine özgü bir ezgiyle söyledikleri türkü biçimidir. Semâiye benzer, hece ölçüsünün en çok sekizli kalıbıyla yazılır. 4+4 duraklı veya duraksız olur. Kafiye şeması şöyledir: xaxa bbba ccca Semâiden ezgi yönüyle ayrılır.
Şiirin son dörtlüğü genellikle şairin mahlasını içerir. Kafiye şeması bbba, axaxa, ccca şeklinde olur. Karacaoğlan ve Dadaloğlu en önemli varsağı temsilcileri olarak sayılır. Örnek: Karacaoğlan'dan "Bre Ağalar" varsağı örneği olarak gösterilebilir.
4 W "Divan, selis, kalenderi, semai, satranç Vezn-i aher aruzla yazılan nazım biçimleri. 0 0 Kalem Şairleri: Belli bir eğitim görmüş hem hece hem de aruz ölçüsünü kullanarak Şiir yazabilen ancak saz çalmayı bilmeyen aşıklara denir.
Varsağı, diğer nazım biçimlerinden farklı olarak adını Anadolu'da yaşayan bir boydan alır. Varsak boyuna özgü olan bu şiir türü Semai ile benzer özellikler taşır. Varsağı türündeki şiirlerin semaiden en önemli farklı, bu şiirlerin ''Hey'', ''Bre'' gibi ünlemlerle başlamasıdır.
Halk edebiyatı nazım türlerine bakıldığında mani, türkü, ağıt, ninni, koşma, semai, varsağı, destan ilahi, nefes, nutuk, devriye, şathiye ve deme karşımıza çıkmaktadır. Son olarak batı kaynaklı nazım türleri sone, terza rima, triyole, balad ve servest müstezad olmaktadır.
*Dili sade ve yalındır. Halkın günlük yaşantıda kullandığı deyim ve deyişlerden yararlanılır. *Koşmadan ayrılan yönleri; bestesi ve ölçüsüdür. *Karacaoğlan ve Erzurumlu Emrah semai türünün önemli temsilcileridir.
Koşmalar: aşk, sevgi ve doğa gibi lirik söyleyişleri konu alan şiirler olup, konularına göre dörde ayrılırlar. Bunlar: Güzellemeler (lirizm içerikli şiirler), koçaklamalar (yiğitlik içerikli şiirler), taşlamalar (yergi içerikli şiirler) ve ölüm gibi trajik bir olayı anlatan ağıtlardır.
KOŞMA: *Âşık edebiyatı nazım biçimidir. *Aşk, türlü acılar, doğa, insanlık sevgisi ve yiğitlik gibi temalar işlenir. *11'li hece ölçüsüyle söylenir.(6+5 ve 4+4+3).
Semai: Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde tertip edilip özel bir ezgi ile söylenen şiirlere denir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşur. Çoğunlukla; doğa, güzellik ve ayrılık temalarını işler.
Koşmalar konularına göre güzelleme, koçaklama, taşlama, ağıt gibi nazım türleri içerir. Karşılıklı konuşma (dedim-dedi) biçiminde olan koşmalar da vardır. Ziyadeli koşmalara ayaklı koşma denir: ab(b)ab(b) cccb(b) dddb(b) ...
Türkü, kendine özgü ve belirli bir ezgi ile söylenen, hece ölçüsüyle yazılan ve zamanla anonimleşen bir nazım biçimidir. Türküler ana dörtlüklerle, onu izleyen nakaratlardan oluşur. Türkülerdeki dörtlüklere (üçlük veya ikilik de olabilir) "bent" adı verilir.
“Dize”nin yanında ise “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri bulunmaktadır. İslâmiyet öncesindeki dönemlerde Türk şiirinde ve halk şiirinde “dörtlük', klasik Türk şiiri diğer tabiri ile divan şiirinde “beyit”, çağdaş Türk şiirinde ise “dize” nazım birimi olarak kullanılmış durumdadır.
gelenekte özelde ise divan şiiri geleneğinde varsağı, kimi özel tema ve konu içerme dışında farklı bir üslup özelliği olarak da anlaşılmaya müsaittir.
UYARI: Müzikte kullanılan makam ve tür adları büyük harfle başlamaz: acemaşiran, acembuselik, bayati, hicazkâr, türkü, varsağı, bayatı vb.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Semai Usulü — Türk Müziğinde 3 zamanlı bir usûldür. Darpları Güçlü, Yarı güçlü ve Zayıf olarak sıralanır. Geleneksel usûl vuruluş şekline göre usûlün darpları güçlü darp sağ elle sağ dize, yarı güçlü darp sağ elle sol dize ve zayıf darp sol elle sol dize vurulmak suretiyle olur.
Halk şiirinde sevgi, doğa, güzellik konularını işleyen, genellikle koşma gibi kafiyelenen, sekizer hece ölçüsüyle yazılmış şiir. Bir kurala bağlı olmayıp ancak işitmekle öğrenilen (söz). Bu kelime genellikle semaği şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı semai şeklinde olmalıdır.
Halk Şiiri Geleneği ve Özellikleri
Dörtlük nazım birimi, hece ölçüsü ve yarım kafiye kullanılmıştır. Usta-çırak ilişkisiyle yetişen şairler; aşk, tabiat, tasavvuf, yiğitlik gibi konuları işlemiştir. Nazım biçimi olarak Koşma, semai, varsağı, destan, ilahi, nefes, mani, türkü kullanılmıştır.
Nutuk. Tekke Edebiyatı'nda pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren müridleri bilgilendirmek tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek amacıyla söylenen didaktik şiirlerdir. Bektaşilerinin, aşık tarzı halk edebiyatı nazım türü olan nefese verdiği isimdir. Türün en önemli temsilcisi Kaygusuz Abdal'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri