Uzmanlar semizotunu çiğ halde yoğurtla karıştırıp tüketildiğinde daha faydalı olduğunu vurguluyor. Et ve yemek yemeyenler için zengin omega - 3 kaynağı olan semizotu lif, A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve bakır minerallerini barındırır.
Semizotu nasıl tüketilir? Semizotunun faydalarından yararlanmak için bitkinin tamamını (kirlenmemiş yerlerde) toplayın, birkaç su ile yıkayın ve bir salataya koyun. Ayrıca semizotunu biraz yağda kızartabilir veya çiğ doğrayıp tostun üzerine sürdüğünüz süzme peynirle karıştırabilirsiniz.
Semizotu yeşil yapraklı çok faydalı bir bitkidir. Pek çok alanda doğal olarak yetişebilen semizotunun yaprak ve sapları çiğ ya da pişmiş olarak yenilebilir.
Süzme yoğurt, zeytinyağı ve tuz ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Hazırladığınız yoğurtlu karışımı semizotu yapraklarıyla harmanladıktan sonra salatayı servis tabağına alın.Arzuya göre ekstra zeytinyağı, ceviz içi ve pul biber ilavesiyle servis edin. Afiyetler olsun!
İlgili 45 soru bulundu
Zira ne kadar tüketirseniz tüketin semizotu gaz yapar mı sorusunu düşünmenize gerek kalmaz. Gaz yapmaktan ziyade mide ile ilgili tüm sıkıntılara çare olan bitki, hem doyurucu hem de zararsız bir diyet sebzesidir.
Yoğurtlu Semizotu Salatasının 100 gramında 57 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 180 gram Yoğurtlu Semizotu Salatasında 103 kalori bulunmaktadır. Yoğurtlu semizotu salatası, protein ve karbonhidratı bir arada içerdiğinden doyurucu ve sağlıklı bir ana öğün alternatifidir.
Son olarak, elinizle ufaladığınız semizotlarını da ekleyin ve tüm malzemeleri harmanlayarak karıştırın. Bu karışımın içerisinde; lif var, protein var, yağ var, karbonhidrat var. Yani, sizi hem tok tutacak bir akşam yemeği ya da öğle yemeği olabilir hem de kilo verdirir.
Semizotu Buzdolabında Nasıl Saklanır? Semizotu, kuru bir şekilde buzdolabı poşetine alınır ve ağzı bağlanır. Hava alması için poşetin üzerinde ufak delikler açılır ve buzdolabına diğer meyve ve sebzelerle temas etmeyecek şekilde yerleştirilir. 3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Bağırsakları yumuşatır ve mide yanmasını giderir. Kanı temizler. Zihin yorgunluğu ve uykusuzluğa iyi gelir. Cinsel gücü artırır.
İçerisindeki Omega-3 sayesinde semizotu beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda konsantrasyon ve hafıza gelişimi açısından oldukça değerlidir. Bu nedenle mevsiminde haftada 2-3 gün tüketimi önerilir.
Melatonin de içeren nadir sebzelerden olan semizotu uyku problemlerine de etkili olabilmektedir. Uyku probleminiz varsa akşamları semizotu yemeği bir deneyin.
Ancak günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor. - Besin değerleri bakımından yüksek olan semizotu kas sistemini de güçlendirir. Uzmanlar özellikle yoğurt ile beraber tüketildiğinde kas ve kemik sağlığını olumlu etkilediğini vurguluyor.
Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.
Taze peynir, yoğurt ve semizotuyla oldukça pratik ve lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Sadece kahvaltıda değil günün herhangi bir öğününde de hazırlayıp keyifle tüketebilirsiniz. Keyifli kahvaltı tüm güne yayılan bir mutluluk veriyor insana.
Semizotu Zararları
Fazla tüketildiğinde böbrek taşı oluşma ihtimalini arttırır. Bazı kişiler alerjen bünyeye sahiptir, tüketildiğinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Hassas mideye sahip olanlar için tavsiye edilmez, ishal problemi yaratabilir.
Semizotu, ödem çözme konusunda sihirli bir değnek… Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandırıyor. A vitamini ve Omega 3 zengini çiğ semizotunu yoğurtla karıştırıp tüketebilirsiniz. Kırmızı pul biber, metabolizmayı çalıştırıyor ve ödemi çözüyor.
Kalorisi çok düşük olan, su ve lif içeriği yüksek semizotu kolay kilo vermeyi sağlayan sebzelerden biridir. Semizotunun bolca klorofil, E vitamini ve demir minerali sayesinde metabolizmayı düzenleyen etkisi de bulunur.
Antioksidan etki gösteren bitki, damarları rahatlatır ve yüksek kolesterolü olanlara iyi gelir. Toksin temizleyici ve idrar söktürücü özelliğiyle dikkat çeken semizotu, böbreklerdeki taşı ve kumu dökmeye de yardımcı olur.
Kalsiyum 65 mg. Demir 2 mg. D Vitamini 0 IU. B6 Vitamini 0,1 mg.
Katı yağlardan uzak durulmalı, kalori dengesine ağırlık verilmeli ve egzersiz ihmal edilmemelidir. Her türlü çiğ yenen sebze ve özellikle enginar, semizotu, roka ve maydanoz karaciğer dostudur.
Yoğurtlu semizotu salatasının 100 gramında 57 kalori bulunmaktadır. Yoğurtlu semizotu salatasının 1 porsiyonu (180 gr) 103 kalori, 1 çorba kaşığı (15 gr) 9 kaloridir.
Soğan tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı tencereye koyup az soteliyoruz. Üzerine Semizotlarını ve kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ve salçayı ekliyoruz. Ocağın altını kısıp bir kaç kez karıştırarak hiç su koymadan kendi suyuyla pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Şimdi semizotunun içerdiği vitamin ve mineraller nelermiş öğrenelim: 100 gram semizotunda; 1.77 gram Karbonhidrat. 2.64 gram Protein.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri