Semizotu diğer adıyla pirpirim, sıcak iklimli, otsu, etli ve tek yıllık bir bitkidir.
Günümüzde şehirlerde daha çok semizotu olarak bilinen ve gittikçe bu adı yaygınlaşan bitkinin Anadolu'da cibille, elmelik, erekleme, gilik, kıbıçkan, sirken, pirpirim, soğukluk, tohmegân vb. birçok farklı adı vardır.
Semizotu ya da pirpirim (Portulaca oleracea), semizotugiller familyasından bir bitki olup yaprakları salata olarak, ya da ıspanak gibi pişirilerek yemeklerde kullanılan bir sebzedir. Kökeni Ortadoğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Sindirim Sağlığına Faydalıdır: Semizotu, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığına faydalıdır. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Göz Sağlığına Faydalıdır: Semizotu, A vitamini gibi önemli bir vitamini içerir.
Pirpirim otu kemik kaybını önlemek isteyen insanlar için sağlıklı bir seçimdir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli olan tüm elementlerdir. Pirpirim otu da içerisinde bu mineralleri fazlasıyla barındırmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Pirpirim otu halk arasında semizotu olarak bilinmektedir. Pirpirim otunun sağlık yararları arasında kilo kaybına yardımcı olma , kalp sağlığını iyileştirme, sağlıklı büyümeye yardımcı olma ve çocukların gelişimini sağlama açısından çeşitli faydaları bulunmaktadır.
Küçük yeşil yaprakları ve körpe sapları yenir. Çiğ olarak tüketmek besin değerinden daha fazla yararlanmamızı sağlar. Salatasından yemeğine kadar pek çok kullanım şekli vardır. -Semizotunun içeriğindeki omega-3 sayesinde cilt daha canlı görünür.
Her gıdada olduğu gibi, herhangi bir besinin aşırı tüketimi sağlık açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Semizotu, böbrek taşı oluşumuyla ilişkili olan oksalatlar içerir. Bu nedenle aşırı miktarda tüketilmesi böbrek taşı geliştirme riskine yol açabilir.
Semizotu tamamen kuruduğunda buzdolabı poşetine yerleştirin ve hava almayacak şekilde bağlayın. Pişmiş semizotunu bu şekilde 9 aya kadar buzlukta saklayabilirsiniz.
Semizotu ödem ve şişkinlikten vücudu korurken idrar söktürücü etkisiyle de toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırıyor.
Ayrıca semizotu kollajen içerdiği için kan damarları sağlığına da faydalıdır. “Semizotunun faydaları nelerdir?” sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir: İnflamasyonu azaltma: Semizotu antioksidanlar içerdiği için vücutta oluşan serbest radikallerin neden olduğu hasarı hafifletir ve inflamasyonu azaltabilir.
Semizotu Minerallerden zengin
Semizotu; çinko, fosfor, manganez, bakır ve kalsiyum içerir. Çinko, bağışıklık sistemi işlevlerinin iyileştirilmesi ve yerine getirilmesini sağlar. Aynı zamanda kansere neden olabilecek serbest radikallere karşı vücudu korur. Magnezyum, cilt ve saç sağlığında etkilidir.
Semizotu, böbrek taşı oluşumunu destekleyerek böbrek rahatsızlıklarını beraberinde getirir. Alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerce fazla tüketilmesi durumunda alerjilerinin artmasına sebep olabilir. Sebzeyi fazla tüketen ve mide problemine sahip olanların ekşime ve bozulma durumlarına maruz kalması olağandır.
Semizotu, Faydaları İle Sağlığımıza Sağlık Katıyor!
Semizotu, faydaları saymakla bitmeyen önemli bir besin kaynağı. Demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden zengin olan mesizotu, diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha çok omega 3 yağ asidi içeriyor.
Yaprak ve sapları çiğ, tek başına veya diğer sebzelerle birlikte salatalar için ideal bir seçenektir. Ayrıca semizotunun pişirilmesi ile yemek ya da çorba şeklinde tüketilebilir. Turşu olarak da tüketilebilen semizotunun yaprak, çiçek ve sapları tamamen yenilebilir özelliğe sahiptir.
Sindirimi kolaylaştırıyor, sinir sistemini koruyor. Kalorisi ve glisemik endeksi düşük. Gözler için birebir olan A vitamini içeriyor. C vitamini ve demir deposu; içindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Taze yeşil yapraklı semizotlarınızı temizleyip, iyice yıkayın. Yıkama işleminden sonra semizotlarını doğrayın. Birer pişirimlik olarak Koroplast Kilitli Poşetleri içerisine yerleştirin.Poşetlerin havasını alın, ağzı sıkıca bağlayın. Sonrasında derin dondurucuya koyun,saklama süresinin 9 aydır.
Semizotu, Türk mutfağında çokça tüketilen bir besin. Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıktı Semizotu en faydalı besinlerden. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketerek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjini yüksek tutuyor.
Suda Bekletin
Semizotunun kök kısmını çıkardıktan sonra miktarına uygun bir büyüklükte su dolu kap içerisine koyun. İçerisine bir yemek kaşığı kadar sirke ekledikten sonra 10 dakika kadar bekletin. Bu sayede tüm mikropların ölmesini ve semizotunun iyice temizlenmesini sağlayın.
Semizotu Yemek Gaz Yapar mı? (
En zararsız olması ile beraber aynı zamanda en sağlıklı yeşilliklerden biri olarak semizotu öne çıkar. Bu sebepten dolayı kişi de herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağını ifade etmek mümkün. Yani semizotu gaz ve şişkinlik gibi problemler ortaya çıkarmaz.
Semizotu, her tip toprakta kolay yetişir. Semizotunun tohumları, Haziran ayında toprak sıcaklığı 20-25ºC'ye ulaştığında çimlenir. Temmuz ayının başından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar ve tohum verir. Yani semizotunun mevsimi yazdır ve sonbahar başına kadar tazesi bulunur.
Melatonin de içeren nadir sebzelerden olan semizotu uyku problemlerine de etkili olabilmektedir.
Avrupa'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Afrika'ya dünyanın dört bir yanında bilinçli bir şekilde tüketilir. Yapraklar, saplar, çiçekler ve tohumlar olmak üzere bitkinin kökü hariç her yeri yenebilir.
Fonksiyonel gıdalar arasında yer alan semizotunda da sağlıklı yaşam üzerinde etkinlik gösteren bazı kimyasal bileşikler besin değeri taşımamakla beraber kanser, kalp damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon ve ülser gibi bazı hastalıkların önlenmesinde etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri