Sendikal tazminat, işçilerin belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri, belli bir sendikadaki üyeliği sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri veya herhangi bir sendikaya üye olmaları veya olmamaları halinde iş akdinin sona erdiği durumlarda istenilebilecek tazminat türüdür.
Sendikal tazminat hesaplama konusuna Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununda yer alan “Sendika Özgürlüğünün Güvencesi” başlığı altında yer verilmiştir. Buna göre ilgili kanun maddelerine aykırı hareket etmesi hâlinde işçinin bir yıllık ücret tutarından az olmamak üzere sendikal tazminata hükmedilir.
İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmaz.
6356 sayılı Kanun 25/6 düzenlemesi uyarınca sendikal tazminatta ispat kuralları şu şekildedir; Sendikal nedenle iş sözleşmesinin feshedildiğinin ispat yükü davacı işçidedir. İşçinin bu feshin sendikal nedenle yapıldığını ispat etmesi gerekir. Sadece tanık ifadesi feshin sendikal nedenle yapıldığı göstermez.
Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25. maddesinin dördüncü fıkrasına göre sendikal tazminat tutarı, çalışanın 1 yıllık ücretinden az olamayacaktır. Sendikal tazminat, çalışanın iş sözleşmesi feshedilmemişse aldığı son ücret üzerinden; feshedilmişse fiili fesih tarihindeki son ücret üzerinden hesaplanır14.
İlgili 37 soru bulundu
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 25/4. maddesi gereğince işçilerin sendikal özgürlüğüne karşı iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde işverenin sendikal tazminat ödemesi gerekecektir.
2024 ve 2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında Toplu Sözleşme İkramiyesi (Sendika Yardımı) 3 ayda bir defa yerine artık her ay maaşlarla birlikte ödenecektir.
Hesaplanması Sendikal tazminat Sendika Kanunu Md. 31'e göre hesaplanır. Buna göre hesaplanacak tutar işçinin bir yıllık çıplak brüt ücretinden az olamaz. Toplu İş Sözleşmesi ile bu süre fazlalaştırılabilir.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
kıdem tazminatı Gelir Vergisi Kanunu'nun 25. maddesinin yedinci bendinde açıkça gelir vergisinden istisna edilmiş olup, sendikal tazminat yönünden bu konuda yasal bir düzenleme bulunmadığından ..."sendikal tazminatın gelir vergisi kesintisine tabi olduğu sonucuna varmıştır.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Sendikal Tazminat, çalışanların haklarını koruma ve sendikalarına üye olma özgürlüğünü güvence altına alma amacıyla düzenlenen bir haktır. Sendikal tazminat sürecinin nasıl işlediğini anlamak, çalışanların bu haktan en iyi şekilde yararlanmasını sağlayacaktır.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekle birlikte sendika toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılı için %2 barajının üzerindeki sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altındaki sendikalar için 188,02 TL'dir.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
STİSK m.24'de, “(1) İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin iş sözleşmelerini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir.
İş akdinin sendikal hakların kullanılması nedeniyle feshedilmesi haline de “sendikal nedenle fesih” denilmektedir. Sendikal nedenle fesih durumunda çalışanın sendikal tazminat talep etme hakkı doğar.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
Bir işyerindeki işçiler yardımcı işte çalışsalar bile ancak işyerinin bağlı olduğu işkolunda kurulu sendikaya üye olabilirler.
Sendika Üyesi İşçi Hakları
Sendika üyesi olan bir işçi, grev yapılması durumunda grev oylamasına katılma ve greve katılma hakkına sahiptir. Aynı zamanda sendika üyesi işçi, sendika yönetiminde aktif rol alma ve görev alma hakkına sahiptir. İsteği halinde sendika üyeliğini sonlandırma hakkına da sahiptir.
Buna göre; aylık ve ücretleri peşin ödenen kamu personeli aylık ve ücret ödemelerinin her ayın 15'inde, aylık ve ücretleri çalışıldıktan sonra ödenen işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ise her ayın 14'ünde yapılması gerekmektedir.
Haksız Fesih Tazminatı
İşveren tarafından, iş sözleşmesinin haksız feshinde belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih bildirimi süresinden, belirli iş sözleşmelerinde ise geri kalan ücret tutarında ödenmesi gereken tazminattan ayrı bir tazminat ödenmesi gerekmektedir. Buna haksız fesih tazminatı denir.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak. Bu karar tüm memurlara hayırlı, sarı ve yandaş sendikaların da kulaklarına küpe olsun.
Sendika Üyeliği Yüzde 2 Barajı Kaldırıldı- Resmi Gazete Duyurusu.
Yüzde 2 Sendika Barajı İptal Edildi
Anayasa Mahkemesi, 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı karar ile, kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiyesindeki yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartı getiren düzenlemeyi iptal etti.
Sendikaya üye olan işçiler, iş güvencelerini artırma olasılıklarını yükseltir. Ayrıca sendika, işçiler arasında dayanışmayı teşvik eder ve birlikte hareket etme imkanı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri