Senette ödememe Protestosu noterler aracılığıyla çekilir. Zamanında çekilmeyen protesto sonrasında alacaklı olan kişi varsa senedi ciro edenlerden olan alacağını kaybeder. Senet protesto edilmesi ticari alanda sorunlu bir durum ve itibar kaybı anlamı taşır.
Vadesinde ödenmemiş senedi tahsil edebilmek için uygulanan bir yöntem ise, protesto çekmektir. Banka üzerinden protesto çekilmesi durumunda, borçlular bankanın kara listesine girer. Kara listeye girmiş olan kişinin kredi notu düşer ve bundan böyle finansal açıdan takip altına girmiş olur.
Fakat protesto işlemi sonrası Merkez Bankası kayıtlarına senet protesto bildirimi yapıldığı için ödeme yaptığına dair protesto kaldırım işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tahsile veren kişi tarafından Bankaya iletilecek talimat ile Alacaklı istemi ile protesto kaldırım işleminin yapılması gerekmektedir.
Alacaklı çekilen protesto ile senet üzerinde adı yazılı kişilere senedin tahsili için başvurma imkanına sahip olacaktır. Öte yandan alacaklı, bankaya başvurduktan sonra bankanın borçluya protesto çekmesi halinde borçlu kimseler bankanın kara listesine alınacaktır.
Vadesi gelmiş olan bir senet vade tarihinde ödenmez ise bu durum protesto denilen bir tür ihtarname ile tespit edilecektir. Kabul etmeme ve ödememe protestosunun Türk Ticaret Kanunu'ndaki öngörülen şekil ve içerikte noterden çekilmesi gerekmektedir. Protesto ayrı bir evrak halinde düzenlenir ve poliçeye bağlanır.
İlgili 41 soru bulundu
İcra müdürlüğüne yapılan müracaat sonrasında icra müdürlüğü ödeme emri düzenler ve bu ödeme emri borçluya tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden 10 gün içerisinde borçlu borcu ödemek veya icra mahkemesine başvurarak itiraz etmek zorundadır.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
SENET ÖDEMEME PROTESTOSU ÇEKİLMEZSE NE OLUR? Senedin ödenmemesi durumunda ödememe protestosu çekilmez ise senet alacaklısı müracaat borçlularına başvuru hakkını kaybeder.
Cirantalara karşı protesto çekmeden icra takibi yapılamaz şayet yapılmışsa takip iptal edilir. Nitekim Yargıtay 12.
Banka ya da resmî kurumlardan alınan senetlerde zamanaşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmişken, protestolu senet gibi diğer senetlerde ise zamanaşımı süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir.
Bahsedildiği gibi protesto çektirebilmek için senedin vadesi sonrasında 2 iş günü beklenmelidir. Eğer senedin vadesi Perşembe gününe denk geldiyse ve ödenmedi ise alacaklı taraf Cuma günü ve Pazartesi gününün mesai bitimine kadar beklemelidir, salı günü de istediği bir vakitte protestoyu çektirmelidir.
Ödememe Protestosu
Protesto noterler aracılığı ile gönderilecektir. Bu evrakın gönderilmesinin amacı senedin vade tarihinin geçtiğini ve bu nedenle de ödeme yapılmayan her gün için faiz işletileceğini bildirmektir. Protesto edilmeyen senetler için faiz işletmek mümkün olmayacaktır.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Ödenmeyen Senet İçin İcra Sürecinin Başlatılması
Alacaklı kişi senet ile beraber bu icra dairesine gitmelidir. Başvurunun ardından da borçluya borcunu ödemesi için bir tebligat ulaştırılır. Bu borcun 10 gün içerisinde ödenmesi gerekir. Borç 10 gün içerisinde ödenmezse de haciz işlemi başlatılır.
Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 19,90 TL ücret alırlar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 19,90 TL ücret alınır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Söz konusu prosedürlerin hukuki usul ve esaslara uygun olarak gerçekleştirilebilmesi için öncelikle ne tür bir icra takibinin yapılacağı konusunda fikir sahibi olmak gerekmektedir. Bu noktada ilgili kanunlarda yer alan hükümlere göre icra takibi başlatabilmek için avukata vekalet verilmesi şart koşulmamaktadır.
“Protestolu Senetler” istatistik raporlarına www.riskmerkezi.org internet adresinde yer alan İstatistikler bölümünden ulaşılabilmektedir.
Günü geçmiş senet için icra takibi başlatılır ve bunun için de mahkemeye başvurmak gerekir. Adliye yoğunluğuna göre birkaç ay içerisinde mahkeme görülür.
Ödenmeyen senet için, bankaya verilmişse protesto tarihinden hemen sonra ya da bankaya verilmemişse ödeme tarihinden hemen sonra icraya vermek suretiyle icra takibi başlatılabilir. İcra dairesi bu borçla ilgili bir borç dosyası açar ve 10 gün içerisinde borcunu ödemesi için bir belge yollar.
Senedin noter onaylı olması gerekmez. Senede iki şekilde itiraz edilebilir: 1. imza benim değil. 2. rakamda tahrifat yapılmış.
Üzerinde adres ve borçlu bilgileri bulunan kısmen boş bir senedi sokakta tesadüfen bulmasına rağmen bu senedi doldurarak işleme koyan kişi, senedi hukuka aykırı bir şekilde ele geçirdiği için resmi belgede sahtecilik suçu nedeniyle cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri