Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
''Neden sizi seçmeliyiz?'' sorusuna alternatif cevap:
''Üniversiteden yeni mezun olmama rağmen aldığım derslerim, yaptığım stajlarım bu pozisyonun gereksinimlerini karşılıyor. Bunun yanı sıra hem önceki stajım sırasında hem de çalıştığım gönüllülük işinde ilgili önemli deneyimler kazandım.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.
EVET: Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
'5 yıl sonra kendini nerede görüyorsun' sorusuna verilecek cevaplar, adayların değerlerine göre yaşamlarını nasıl sürdürdüklerini, kariyer hedeflerini ve nasıl bir çalışma tarzı benimsediğini içerebilir. İşverenlerin isteklerine uyum sağlamak ve yapıcı bir hedef belirtmek önemlidir.
İşverenler genellikle işe ne zaman başlayabileceğiniz sorarlar. Bu konuda, en iyi cevap genellikle 2 hafta sonradır, çünkü işverenler eski işyerindeki ihbar sürelerini göz önünde bulundururlar. Eğer daha erken bir tarihte başlamak istiyorsanız, bunu işverene belirtmelisiniz.
Herhangi bir işe alım sürecinde, iş arayanlardan "Sizi ne motive eder?" sorusuna yanıt vermeleri istenir. Bu, güçlü bir hikaye anlatmak için harika bir fırsat, böylece görüşmeciniz sizi enerji ve coşkuyla çalışırken ve gerçek bir etkiye sahip olduğunuzu gösterebilir. Başvurduğunuz rolle alakalı bir örnek seçin.
'Nasıl? ' sorusunu yükleme sorarsak zarf tümlecini buluruz; isme sorarsak sıfatı buluruz.
Güvenle Selam Verin
Tokalaşmak sözlü olarak iletişime geçmenin ilk adımıdır. Mülakat başlangıcında size uzatılan eli çekingen bir tavırdan ziyade güvenli bir biçimde sıkın. Sıkı bir tokalaşma ile kendinize ve yeteneklerinize olan güveninizi belli edebilirsiniz.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
* Komisyon üyelerinin söyleyeceği ilk söz muhtemelen “hoş geldiniz” olacaktır. O anki havada sizin vereceğiniz cevap “teşekkür ederim efendim” olmalıdır. Komisyona hitap şekli olarak üstat, efendim gibi kelimeler kullanılmakla beraber çoğunluğun efendim kelimesinde uzlaştığını belirtelim.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
En önemli kuralla başlayalım: Başvurularda ve mülakatlarda “istediğiniz maaş nedir?” sorusuna verilecek en iyi yanıt, şirkete maaş beklentilerinizi söylemekten KAÇINMAK olacaktır. Aslında, maaş beklentilerinizi açıklamak için şirketin size pozisyon teklif etmekle ilgilendiğini öğrenene kadar beklemek istersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri