Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Yüksek ışık ve sıcaklık koşullarında hıyar bitkisi m2 den günde 2,5-4 lt su kaldırmaktadır. Harcanan bu suyun dengeli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Damla sulama sistemi bu açıdan çok uygundur. Seradaki hava nemi %60- 80 arasında olmalıdır.
Özellikle seralarda turfanda olarak yetiştirilen hıyar, pazarda oldukça yüksek fiyat bulabilmektedir. Gövde ve yapraklar: Bitkinin ana gövdesi tarla koşullarında 1-3 m'ye kadar uzayabilir.
Tohum ekiminden sonra turşuluk hıyar çeşitleri ortalama ola- rak 50- 70 gün sonra hasada gelmektedir. Hasatlar periyodik olarak haftada 3 kez yapılmalıdır. Hasat iş- lemleri 2 ay devam etmektedir. Turşuluk hıyarlarda hasattan sonra meyveler boylara ayrılır.
İlgili 37 soru bulundu
Salatalık, ışık ve sıcaklık isteyen bir bitkidir. Büyüme döneminde güneş görmek ister. Saksıyı gün içinde ortalama 8 saat güneş görecek şekilde konumlandırmalısınız.
Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.
Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.
Ilıman iklim meyvesi olan hıyar soğuklara karşı çok hassastır.Sıcaklık sıfırın altına düştüğünde hemen etkilenir. Hıyar tohumlarının ekildikleri yerde iyi bir çimlenme gösterebilmesi için toprak ısısı 11-18 Carasında olmalıdır.
Salatalık nemli bezde ya da bir suyun içinde kolay bir şekilde çimlenebilir. Nemli bir bezde ya da suyun içinde 3 gün gibi kısa bir sürede salatalık tohumunun çimlenmesi mümkündür. Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Salatalık soğuk hava ile depolanması
Salatalıklar/Hıyarlar +7 / +10 °C'de, %90-95 bağıl nemde 10 gün kadar depolanabilirler. Daha yüksek sıcaklıklarda depolama süresi kısalır. Daha düşük derecelerde ise kabuk üzerinde, ete batmış lekecikler şeklinde soğuk zararlanması belirir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Salatalık, suyu çok sever ama her bitkide olduğu gibi salatalıkta da fazla su, köklere zarar verir. Doğru nem seviyesini tutturmak için, dört su akıtma deliği olan plastik saksı mükemmel bir seçim olacaktır.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Hava sıcaklığı çok yüksek olursa polenler bozulabilir, soğuk olursa tozlayıcılar gelmez, bu sebeple bitki meyve yapmaya kalkışmaz. Işık ve su yetersizliği de strese yol açar. Gereken koşulları sağlanan ve düzenli sulanarak su stresine girmesi önlenen, sağlıklı bitkiler er geç dişi çiçeklerini açarlar.
Tohum ekiminden 5-6 gün sonra hafif yağmurlama yapılarak toprak yumuşak tutuluyor. Eğer salatalık yetiştiriciliği yapılan yer kuraksa, ocaklar 5-10 cm derinliğinde açılıyor. Nemli toprağa 2-3 tohum bırakılıyor. Aşırı yağış alan bölgelerde ise 10-15 cm yükseklikte kümbet olacak şekilde ekim tamamlanıyor.
Hıyarın çoğaltılabilmesi doğrudan tohum ekimi yapılmakla birlikte, erkenciliğin düşünüldüğü seralarda fide üretimi ile yapılmaktadır. 5-6 gerçek yaprağa ulaşınca fideler serada hazırlanan yerlere dikilir. Dikim; 100 x 50 x 50 cm (2666 bitki/da) aralık ve mesafelerle dikilir.
Salatalığın iyisi kısa, kalem gibi dümdüzdür, sapı yeşil olan tazedir. Salatalığın boyu büyüdükçe içi yumuşar ve tatsızlaşır. Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince salatalıkların içi sünger gibi çıkar. Tazeliğini ise sapının yeşilliği ele verir.
Seralarda bir yılda ortalama 30 ton civarında domates verimi var, salatalıkta da 20-25 ton civarında bir ürün alınıyor. Hem seranın alan olarak çoğalması hem de ürün çeşitliliğinin artması ekonomik olarak çok ciddi bir katkı sağlayacak.
Yapımı planlanan 20 dekar seranın kurulum maliyetinin yaklaşık 8.900.000,00 TL olacağı öngörülmektedir. 20 dekar seranın bir yıllık işletme maliyeti, ısıtma, işçilik, , paketleme, biyolojik mücadele, gübrefide, slab (yetiştirme ortamı) ve beklenmeyen giderler ile 2.300.000,00 milyon TL olacağı öngörülmektedir.
Sera kurmak için almamız gereken izin var mı? Sera yatırımları konusunda proje başvuruları diğer yatırımlardan ayrı bir izne tabi değildir. İlgili belediye ve özel idarelerden alınacak izinler başvuru sahibinin sorumluluğundadır. Belediye ya da özel idareye müracaat ederek izin gerekip gerekmediği öğrenilebilir.
Bitkinin kuru ağırlığı üzerine en etkili gübreler tavuk ve keçi gübreleri olurken, deve ve devekuşu gübreleri en düşük etkiye sahip gübreler olmuştur. Bitki besin elementi konsantrasyonları bütün gübre uygulamalarıyla kontrole göre genelde artmıştır.
Salatalıkları ekerken nemli ve sıcak bir gün olmasını tercih etmeniz verim açısından iyi olacaktır. Sonrasında toprağa sprey şişeyle can suyu vererek toprağın nemlenmesini sağlayabilirsiniz. Sulama konusuna gelince salatalık her gün sulama isteyen bir bitkidir.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Çoğu salatalık, ekildikten sonra 55-70 gün içinde toplanmaya hazır hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri