Kek; önceden ısıtılmış 175-180 derecelik bir fırında yaklaşık 40-45 dakikada pişer. Ürünün özel bir kaplaması vardır. Bu kaplama hamurun eşit derecede pişmesi için son derece idealdir.
Cevap: Merhaba ürün ısıya dayanıklıdır.
“Seramik kek kalıbı kaç derecede pişer?” sorusunun cevabı genel olarak 180 derece olarak yanıtlansa da daha yüksek ısılara karşı dayanıklı yüzeyi bulunur.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Seramik kek kalıpları kolay temizlenebiliyor ve kekleri güzelleştiriyor diğer yandan kırılma ihtimalleri bir hayli yüksek. Ayrıca pişirdiğiniz kekler seramik kek kalıplarının içerisinde daha yavaş yavaş soğurlar.
İlgili 18 soru bulundu
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
Ancak en ideal kek pişirme derecesi 180 derecedir.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
Yapışmazlık konusunda en üst sırada olan silikon kalıpları özellikle muffin gibi küçük porsiyonlar halinde pişireceğiniz keklerde tercih edebilirsiniz. Pişme konusunda geleneksel kalıplar kadar iyi sonuç vermese de, ama sizin aradığınız şey pratiklikse silikon kalıpları rahatça tercih edebilirsiniz.
Keklerin Kalıba Yapışmasını Önlemek
En uygun yağlama yöntemi; bir kaseye alınacak sıvı yağın, bir fırça yardımı ile kalıba sürülmesidir. İyice yağlanan kalıbı, bir elinizle tutup, diğer elinizle bir tutam un alınız. Elinizdeki unu, kalıba doğru serpiniz.
Eğer yapışmayan kek kalıpları arasından seçim yapmak istiyorsanız porselen ürünler tercih edebilirsiniz.
Kekin kalıbını margarin ile yağla katı yağ yani kalıptan çok kolay çıkmasını sağlar. Sıvı yağ ile sakın yağlamayın.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
İlk olarak kaliteli ve sağlıklı materyal kullanılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Daha sonra kalıbın yanmayan ve yapışmayan özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Son olarak ise kek kalıbının boyutu ve şekline karar vermelisiniz.
Süt, su ve yağı ekleyin. Un, kabartma tozu, vanilya, kakao, damla çikolatayı ilave edip iyice çırpın. Seramik yada teflon tencerede 1 saat kapağı açmadan çok kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.
Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir. Kekinizin pişip pişmediğini bıçak batırarak kontrol etmeyin. Kekinizi fırından aldıktan sonra da tamamen soğumadan dilimlemeyin.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin. Kek pişirirken bu püf noktalarına mutlaka dikkat edin.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. 180 derecelik fırınınızda kekiniz pişerken sürekli olarak kapağını açıp kontrol etmemelisiniz.
Ayrıca diğer kapları yağlarken az yağlamak pişireceğiniz ürünün yapışmasına çok yağlamak ise pişirdiğiniz pasta,kek ya da böreklerin lezzetinin bozulmasına sebep olabiliyor.Bu nedenle seramik kalıplar yağlanmaması açısından hem kolaylık sağlıyor hem de yiyeceklerin lezzetlerini koruyor.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Kek kalıbı hazırladığınız harca göre çok küçükse, kekin üstü yanar ve hamur dışarı taşar. Eğer harca göre kek kalıbı büyükse, ince ve kuru bir kek hazırlamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri