Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
Şerbetli tatlılarda dinlenme süresi en az 4 saat olmalıdır. Bu sayede tatlı hamuru veya yufkası, şerbeti iyice içerisine çeker.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Sekeri fazla gelen tatlıya ne yapılır? Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Şerbet döktükten sonra tatlı pişirilir mi? Yanlış! Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
İlgili 25 soru bulundu
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz.
Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir. Şerbeti döktükten sonra tatlının üzerini kapatırsanız daha iyi çeker.
Şerbet Katı Olursa Ne Yapılır? Şerbetin oranını doğru ayarlayamadınız ve olması gerekenden daha koyu oldu. Bu durumda şerbeti tatlının üzerine dökünce, şekerlenmeler meydana gelebilir. Şerbeti normal kıvamına getirmek için, tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz.
Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Koyu şerbet nası inceltilir? Bir nedenle şerbet gereğinden fazla koyulaşmışsa sıcak su ilave edilerek inceltilir. Koyu şerbet bir nedenle incelmişse, şerbeti kaynatarak koyulaştırbilirsiniz.
Baklava yenirken ilk katmanlardan gelen o nefis çıtırtıyı korumak için tatlının soğuk olmasına, şerbetin de kaynadıktan sonra ilk sıcağının geçmiş olmasına özen göstermelisiniz.
Şerbetli tatlıları yaparken genellikle şerbetin ılık, tatlının da sıcak olması istenir. Ancak baklava hazırlarken aynı kural geçerli değil. Klasik baklavaya şerbet, şerbet sıcak ve tatlı da sıcakken verilir.
Kıvamı nasıl olmalıdır? Orta boy bir tepsi baklava için en uygun şerbet 3 su bardağı şeker ve 3 su bardağı sudan hazırlanan bir şerbet oluyor. Daha büyük bir tepside şerbetinizi hazırlıyorsanız 1 bardak daha arttırarak 4 su bardağı toz şekere 4 su bardağı su şeklinde de yapabilirsiniz.
Şerbet çok fazla kıvamlı veya çok suluysa, bekledikçe şekerlenir ve lezzet kaybı yaşanır. Şerbeti ekleyeceğiniz zaman hem şerbetin, hem de baklavanın sıcak olması gerekir. Bu sayede baklava daha uzun süre dayanır ve şekerlenmez.
- Şerbet lekesini çıkarmak için sodada kullanabilirsiniz. Şerbet dökülen yerin üzerine soda dökün. Soda lekenin köpürerek iz kalmadan çıkmasını sağlayacaktır.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Şık Bir İkram: Ballı Bayram Şerbetleri
Bal, su ve toz tarçın karıştırılarak yapılan tarçınlı bal şerbeti Osmanlı döneminde saraylarda en çok tüketilen şerbetler arasında yer alıyor. Şerbeti 6 bardak suya, 4 çorba kaşığı ham bal ve 3 tatlı kaşığı toz tarçını katıp iyice karıştırarak elde edebilirsiniz.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
ŞERBETİN ALTINI KISIP KOYULAŞTIRMALISINIZ
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli.
Baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında baklavanın soğuk şerbetinin sıcak olması gerekir. Böylece kıtır kıtır bir baklava elde edebilirsiniz. Eğer sıcak baklavanın üzerine sıcak şerbet dökerseniz baklava gereğinden fazla yumuşak olur.
Buzluğa attığınız şerbetsiz tatlıyı buzluktan çıkardıktan sonra ise oda sıcaklığında bekletip şerbetini hazırlayabilir, eğer sıcak tatlının üzerine şerbet dökülmesi gerekiyorsa fırında kısa bir süre ısıtıp şerbetini üzerine ilave edebilirsiniz.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır. Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Derin bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri alıp kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırın. Ocağın altını yüksek ateşte açarak kaynayana kadar bekleyin. Şekerli suyu tam 10 dakika kaynattıktan sonra çeyrek limonun suyunu içerisine ilave edin. 3-4 dakika sonra ocağın altını kapatıp, soğuması için ayrı bir yere koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri