Serebral palsinin temel belirtileri, hareket ederken güçlük, koordinasyon kaybı, konuşma zorluğu, kontrolsüz hareketler, kas sertliği ve agresifliktir. Diğer yandan titreme, öğrenme problemleri, görme-işitme kaybı da serebral palsi belirtileri arasında sayılır.
Hastalık kollarda, bacaklarda ve ellerde istemsiz, anormal hareketlere neden olur. Bazı durumlarda, yüz ve dil de etkilenir. Hareketler yavaş ve burulma şeklinde veya hızlı ve düzensiz olabilir. Etkilenen kişinin yürümesini, oturmasını, yutmasını veya konuşmasını zorlaştırabilir.
Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Serebral palsi, dünyaya gelmiş 1000 canlı bebekten 2'sinde görülür. Hamilelik süresi (gestasyonel yaş) ve doğum kilosu azaldıkça, rahatsızlığın görülme sıklığında artış meydana gelir.
En sık rastlanan Cerebral Palsy tiplerinden spastik, yaklaşık olarak % 70-80 oranında görülmektedir. Spastik: Motor kortekste oluşan zedelenme sonucu ortaya çıkmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Serebral palsinin temel belirtileri, hareket ederken güçlük, koordinasyon kaybı, konuşma zorluğu, kontrolsüz hareketler, kas sertliği ve agresifliktir. Diğer yandan titreme, öğrenme problemleri, görme-işitme kaybı da serebral palsi belirtileri arasında sayılır.
Serebral Palsi; beyinde oksijensiz kalma gibi nedenlerle oluşan hasarların beyin ve kas grubu arasındaki iletişimi etkilemesi ve kasların kullanımında güçlük çekilmesine yol açan nörolojik bir rahatsızlıktır. Diğer adı Statik Ensefalopati olan bu beyin hasarı bebek ve çocuklarda görülmektedir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Doğuştan olan serebral palsi, doğumdan önce beyin hasar gördüğünde ortaya çıkar ve birçok vakayı açıklar. Daha az yaygın olan, doğumdan 28 gün sonra meydana gelen beyin hasarı için ise edinsel (sonradan kazanılmış) serebral palsi tanımı yapılır. Bazı durumlarda serebral palsi nedenleri ise bilinmemektedir.
— Engelli bireyin %40 ve daha fazla oranında engelli olduğunu gösteren engelli sağlık kurulu raporu ile beraber, bulundukları il ya da ilçenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müdürlüklerine başvuru yapılarak alınır.
Manyetik rezonans görüntüleme serebral palsili olgularda rutin klinik ve laboratuvar değerlendirmede mutlaka bulunması gereken bir tanı yöntemidir.
Serebral palsi (SP); doğumdan önce, doğum sırasında veya doğum sonrası erken dönemde meydana gelen beyin hasarı sonucu kas hareketlerini, vücut duruşunu ve koordinasyonu etkileyen kalıcı nörolojik bozukluktur.
Anne karnında başlayan ve doğum sonrasında teşhis edilen bir hastalıktır. Serebral palsi hastalığına yol açan nedenleri ayrıntılı olarak şu şekilde inceleyebiliriz; Doğum Öncesi Döneme Bağlı Nedenler: Bebeğin anne karnında olduğu sürece iltihaplanma gibi riskleri yaşaması etkili olmaktadır.
Serebral palsi; immatür beynin hasarı yani oksijensiz kalması sonucu oluşan ilerleyici olmayan üst motor nöron hastalığıdır.
Serebral palsi olan hastalarda solunum zaten bozulmuş olabilir. Bu da koronavirüs vakasını daha ciddi hale getirir. Koronavirüs vakaları ayrıca akut solunum sıkıntısı sendromu veya zatürre gibi hayatı tehdit eden diğer sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Beynin sol yarım küresi ise; matematik, analiz yeteneği, muhakeme yeteneği, mantık, dil gibi fonksiyonları yönetmektedir. Konuşma ve lisan daha çok sol beynin üstlendiği fonksiyonlardandır. Örneğin; sağ elini baskın kullanan bireylerde gelişen sol beyin hasarı sonucunda %98 oranında konuşma bozukluğu gelişmektedir.
Serebral palsili kişilerde görülen dil ve konuşma sorunları üç grupta toplanır. Bunlar; konuşma öncesi becerilerin (oral-motor yapıların ve beslenme – yutma fonksiyonların) gelişiminde sorunlar, iletişim ve gelişimsel dil sorunları ve konuşma sorunlarıdır. Yutma ve beslenme konuşmanın temelidir.
SP'li birçok çocuk ve ebeveynleri için tedavilerindeki en önemli hedeflerine bakıldığında; yürüme ve bağımsız hareket edebilme en başta yer almaktadır. SP'li çocukların ebeveynlerinin çocuklarının şimdiki ve gelecekteki yaşamı için en önemli beklenti ve arzuları, yardımsız yürüyebilme yeteneğini kazanmalarıdır.
Ağız-boğaz kaslarinin etkilenmesi sonucu konusma güçlüğü de olabilir. Beyin zedelenmesinin yaygınlık derecesine göre görme ve işitme sorunları ve bir ölçüde zekada da gerilik olabilir.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Amnezi, geçici ve kalıcı olabildiği gibi altta yatan pek çok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunlar arasında inme, ensefalit (beyin iltihabı), demans, anoksi, hipokampus hasarı, kafa travmaları, psikolojik travmalar ve stres, aşırı alkol kullanımı ve elektro konvülsif tedavi yer alır.
Karaciğerimiz hasarlandığında kendini tamir edebilirken, beyinde bir hasar olduğunda kendini tamir edemeyeceği düşünülürdü. Araştırmalar yenilenme hızı karaciğer kadar olmasa da beyin hücrelerinin de kendini yenileyebildiğini gösterdi.
Serebral Palsi Risk Faktörleri Nelerdir? CP'nin risk faktörleri arasında; beynin anormal gelişimi, enfeksiyonlar, genetik problemler, prematüriteye bağlı komplikasyonlar, beyin dokusunun herhangi bir sebeple oksijensiz kalması, yenidoğan sarılığı, menenjit, kafa travması sayılabilir.
Serebral , bebeklik döneminde beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, motor becerilerde kalıcı hasara neden olan bir hastalıktır. CP olan kişilerde, kas tonusu, koordinasyon ve denge gibi motor beceriler etkilenebilir. Bu durum, yürüme, koşma, merdiven çıkma, giyinme ve yeme gibi günlük aktiviteleri zorlaştırabilir.
Ortopedist William Little tarafından 1840 ve 1862 yıllarında ilk kez Little hastalığı olarak adlandırılan serebral palsi (SP), çocukluk çağının en sık görülen nörogelişimsel bozukluğu olarak bilinmektedir1-5.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri