Çekilmiş kahve üzerine su eklenerek kaynatılır, belli bir kıvama geldikten sonra tortusundan ayırmak amacıyla mutbak adlı özel kaba süzülür. Elde edilen karışıma tekrar kahve ve su eklenir.
Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Mırraya tat vermesi amacıyla karışıma kakule katılabilir. Şekersiz içildiği için hazırlanırken tatlandırılmamaktadır. Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor.
Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip bir kahve türüdür. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Mırra yapımını adeta babadan oğula aktarılan bir zanaat gibi düşünebilirsiniz. Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor.
Yani siz siz olun sakın mırra içtikten sonra fincanı yere koymayın. Mırra içildikten sonra kahve fincanının ağzı elle kapatılır ve kahve servisi yapan kişiye geri verilir. Fincanı alan kahveci de fincanın ağzını silerek bir sonraki kişiye mırra ikram eder. Mırra bir ortamda büyükten küçüğe doğru ikram edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca vucudu dinç tutuyor ve yorgunluk giderici etkisi de bulunuyor.
Bildiğimiz Türk kahvesine göre daha koyu bir kıvama ve daha acı bir tada sahip olan mırra, kendine has küçük ve kulpsuz fincanlar ile ikram edilir.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir. Çok acı ve koyu olması nedeniyle ufak fincanda içilir.
Şanlıurfa yöresinin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneği, konaklardan, büyük çadırlardan bugüne kadar gelmiştir. Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin taziyesinde, Mırra ikram edilir. İkram geleneğine göre misafir gelince ikram edilir.
Kürt kahvesi İçeriğinde menengiç,kakule,keçiboynuzu hindistan cevizi kreması bulunur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi hafif olup köpük oranı fazladır. Hafif kahve sevenler için güzel bir kahvedir.
-Mırra yapımı için önce yeşil halde bulunan kahve çekirdekleri güzelce kavrulur. -“Dibek” adı verilen, ağaçtan yapılmış özel bir havanda çok inceltmeden dövülür. -“Gümgüm” adı verilen büyükçe bir cezvede 2 saat kadar kaynatılır.
Mangal ateşinde 3 saati aşkın süre pişirilen mırra kahvesi, Mardin, Gaziantep ve Şanlıurfa'da yoğun tüketiliyor. Zahmetli yapımı nedeniyle geçmişte sadece özel günlerde ikram edilen mırra, bölgeye gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.
Menengiç kahvesinin sağlığa faydaları
Menengiç kahvesi sindirim sistemine iyi gelir, mide ağrılarının önüne geçer. Kesilmeyen öksürüğü keser, göğsü yumuşatır, balgam söktürür. Antiseptik özelliği vardır. Menengiç kahvesi yaraları tedavi eder.
Süryani kahvesi, geleneksel lezzet Türk Kahvesi 'nin Mardin Süryani sunumuyla birleşmesinden doğmuştur. Mardin' e has içerisinde kakule aroması bulunan Süryani kahvesi, kahvenin tam tadını almanızı sağlıyor. Türk kahvesi şeklinde sunum edilen kahvenin farkı, yoğun tadından gelmektedir.
Antakya'ya özgü, normal kave ile ile çifte kavrulmuş kahvelerin eşit karışımından oluşan türk kahvesidir. Kahve siparişinize göre anında taze çekilip size gönderilmektedir. Kahvenin kokusu ve aroması size benzersiz bir keyif sunacaktır. Bu eşsiz tadı sadece Antakya'da bulabilirsiniz.
Kurumsal faturaya uygun! Cevap: Merhaba, istenilen miktarı kaynatıp, istenilen mıktarda kakule ilave ederek kaynatınız sonrada içime hazır olur , afiyet olsun. iyi günler dileriz.
Şanlıurfa'da da içilen mırra, Arapların yaşadığı; Harran ve Ceylanpınar'da yaygın olarak içilir.
Türk kahvesinin her yöreye özgü farklı pişirme yöntemleri olsa da “süvari kahvesi”, “menengiç kahvesi”, “kül kahvesi” ve “cilveli kahve”, "mırra", "dibek kahvesi", "devebatmaz kahvesi" ve "yandan çarklı" en çok bilinenlerdir: Süvari kahvesini Ege ve Akdeniz ahalisi, ince belli çay bardağında tüketir.
Aslında birbirinden uzak iki bölge olmalarına karşın dibek kahvesinin çıkış noktası Diyarbakır ve İzmir yöreleridir. Diyarbakır ilinde dibek kahvesi Ege Bölgesi'nden farklı olarak, Urfa ve Maraş'ta daha çok içilen Menengiç kahvesi karıştırılarak tüketilir.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Siyah kahvenin (türk kahvesi veya filtre kahve, ekspresso) metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla içerisine krema veya çok şeker atmadığınız sürece az da olsa zayıflatıcı etkisi vardır.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri