Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
Tıbbı atık uygulaması ve tanımı Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Tedavi sırasında yarım kalan ampulerin ağızları bantla kapatılarak tehlikeli atık kutusuna atılır.Yarım kalan flakonlarda tehlikeli atık kutusuna atılır.Tamamen boşalmış flakonlar geri dönüşüm kutusuna, ampuller ise delici kesici atık kutusuna atılır.
Tabi bu durumda çok yüksek miktarda farmasötik atık açığa çıkmaktadır. Biz bu duruma çözüm olarak tamamen boşalmamış ilaç/serum şişelerini farmasötik atık adı altında tehlikeli atık olarak veriyoruz. Boşalmış olan şişeleri de ambalaj atığa atıyoruz.
Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması uygun görülmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Serum şişesinin tıbbi atık ile temas etmesi halinde tıbbi atık, içerisine ilaç enjekte edilmesi halinde ise kontamine ambalaj atığı olarak diğer ambalaj atıklarından ayrı biriktirilerek belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf getirme merkezlerine teslim edilmesi gerekir.
Sıvı tıbbi atıklar da uygun emici maddeler ile yoğunlaştırılarak, kırmızı renkli plastik torbalarda toplanır.
Sağlık tesisleri tehlikeli atıklarını da ayrı toplar. Tıbbi atık, atığın çıktığı yerde ayrıştırılır. Tıbbi atıklar için kırmızı torba, evsel atıklar için siyah torba, tehlikeli atıklar için sarı renkli torba kullanılır.
Tıbbi atıklar sadece resmi olarak yetkisi olan tesislerde bertaraf edilebilir. Kurumlar, kendi atıklarını bertaraf edemez. Usülüne uygun olarak saklanan atıklar, lisanslı araç ve kişiler tarafından toplanarak bertaraf tesisine getirilir.
Ama akılda kalması nedeniyle iğneler, doktor ve hemşire eldivenleri, ameliyat giysileri, bistüriler, lam ve lamel gibi laboratuvar ortamına ait katı atıklar, karantina atıkları gibi kullanılmış tıbbi malzemelerin her birisine tıbbi atık çeşitleri denilir.
Bertarafı için ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılabilir. Ürün tamamen tüketilmemişse, kendi ambalajında saklanmalı ve belediyenin evsel tehlikeli atıkların yönetimi çalışması kapsamında toplanması ve bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilmesi sağlanmalıdır.
Bu standartlar beş ana grupta değerlendirilmektedir. Bu sınıflandırmaya göre hastane atıkları; genel atıklar, kesiciler, kimyasal ilaçlar ve ilaç atıkları, enfeksiyona yol açan atıklar ve tehlikeli atıklar olarak sıralanmaktadır.
1- Farmasötik atık :
Kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutulardır.
Laboratuvarda sıvı atıklar lavaboya dökülür katı atıklar atık kaplarınamı atılır.
Tıbbî atık, Sağlık ünitelerindeki işlemler sırasında ortaya çıkan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atıklardan oluşan atıkların genel adıdır.
Camlar (beher, tüp vb) Kontamine Cam Atık Kutusunda biriktirilir. Kesici/delici metaller (iğne, jilet vb) Kesici/Delici Atık Kutusunda biriktirilir. Kontamine ambalajlar Kontamine Ambalaj Konteynırında biriktirilir. Plastik, cam ve metal ambalajlar tanımlanan ayrı atık kutularında toplanır.
Atık Listesinde (A) işaretli atıklar, Yönetmelik EK-III B'de yer alan tehlikeli atık konsantrasyonuna bakılmaksızın tehlikeli atık sınıfına girer.
Tıbbi atık, sağlık kuruluşlarından kaynaklanan insan ve çevre sağlığını tehdit eden patolojik atıklar, enfekte atıklar ve kesici-delici maddelerden oluşan atıklardır. Tıbbi atıklar yüksek oranda risk taşıyan çok önemli bir atık grubudur. İstanbul'da 2015 yılında günde ortalama yaklaşık 65 ton tıbbi atık üretilmiştir.
Kullanılmış kalemi boşaldıktan sonra bir çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun (kutu içeriğinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Kaleminiz arızalıysa lütfen onarmaya veya sökmeye çalışmayın. Çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun ve yeni bir kalem açın.
39 - Serum şişeleri tıbbi atık mıdır? Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 12 nci maddesine göre kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
Geri dönüştürülemeyen çöpler arasında kırılmış porselen ve seramik, bebek bezi, ıslak mendil, plastik ev eşyası, oyuncak, ayakkabı, çanta, tekstil ürünleri, kirli kâğıtlar yer almaktadır.
Kesici-delici Atık: Enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklardır.
Evsel sıvı atıklara örnek verecek olursak; çamaşır suyu, sıvı yağlar, sıvı sabun, şampuan, kezzap, tuz ruhu, deterjan, şurup, turşu suları, çöp suları olarak sıralayabiliriz.
a) Sıvı Atıklar: Sıvı atıklar yapıları gereği akışkanlık özelliği gösteren, kendi içerisinde yine zararsız ve zararlı olarak çeşitleri bulunan, genellikle de sanayi işletmelerinin prosesleri sonucu ortaya çıkan atıklardır.
Laboratuvarda atıklar sıvı ve katı, sıvı atıklar ise halojenli-halojensiz olarak sınıflandırılmıştır. Hiçbir sebeple katı ve sıvı atıklar lavabolara dökülmemeli, etiketlerle belirlenmiş ve laboratuvar görevlilerinin gösterdiği uygun atık kaplarına atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri