Bu atamayla beraber Servet-i Fünûn dergisi bir edebiyat dergisi kimliğine bürünür ve aktif olduğu 5 yıl içerisinde Türk edebiyatı, zamanın başat akımları olan sembolizm ve parnasizm etkisinde yeni bir üsluba bürünür.
Ölçü yine aruz ölçüsüdür. Aruzu Türkçeye başarıyla uygulamışlardır. Hece ölçüsü yalnızca Tevfik Fikret'in çocuk şiirlerinde kullanılmıştır.
Servet - i Fünun romanı realizm akımının tesiri altındadır.
Realizm akımının etkisi ile güçlü bir ruhsal ve özellikle de gerçekçi mekan betimlemeleri Servet - i Fünun romanlarının en belirgin özelliklerindendir. Bu dönemin sanatçıları içe kapanık ve karamsarlık içindedirler.
- En çok günlük yaşam, aşk, doğa görüntüleri, karamsarlık, düş kırıklıkları ve ölüm konuları ele alınmıştır. - Nazım nesre yaklaştırılmıştır. - Konu bütünlüğüne önem verilmiştir. ,- Vezin ile konu arasında ahenk ilgisi aranmıştır.
Servet-i Fünun dönemi, 1896 ile 1901 seneleri arasındaki, 5 yıllık dönem olarak bilinmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Servet-i Fünûn (Osmanlı Türkçesi: ثروت فنون), Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'de 1891-1944 yılları arasında yayımlanan sanat ve edebiyat dergisidir.
Tevfik Fikret'in peşisıra, kısa sürelerle, Halid Ziya, Cenab, Mehmed Rauf, Hüseyin Cahid ve ötekiler de dergiye katılarak Servet-i Fünûn Topluluğu'nu kurdular ve böylece, Edebiyat-ı Cedîde Devri başlamış oldu (1896)” (Akyüz, 1990: 90).
Bu atamayla beraber Servet-i Fünûn dergisi bir edebiyat dergisi kimliğine bürünür ve aktif olduğu 5 yıl içerisinde Türk edebiyatı, zamanın başat akımları olan sembolizm ve parnasizm etkisinde yeni bir üsluba bürünür.
Servet-i Fünun veya Edebiyat-ı Cedide devri, edebiyatımızda 1860'ta başlayan ve devam eden Doğu-Batı çekişmesinin, mücadelesinin Batı edebiyatını savunanların lehine belirleyen bir edebiyat dönemidir. Bu dönemde Türk edebiyatı, anlayış, içerik ve teknik bakımdan tamamıyla Batılı bir nitelik kazanır.
Servetifünun şiirinin en belirgin özelliği dilidir. Bu dönemde ağır, sanatlı ve kapalı bir dil tercih edilmiş, estetik anlayışlarına uygun ve müzikalite yönünden ahenkli kelimeler, tamlamalar kullanılmıştır.
Türk Edebiyatının ilk soneleri ve terza - rima türündeki şiirleri bu dönemde yazılmıştır. Şiirlerde anlam ve konudan çok üslup ön plana çıkmıştır. Şiir dışında öykü ve romanlarda da toplumsal konulardan ziyade aşk, var oluş ve yalnızlık gibi bireysel konular işlenmiştir.
Servet-i Fünun edebiyatının roman ve hikaye türünün önemli isimlerinden biri olan Halid Ziya Uşaklıgil, edebiyat otoritelerince Türk edebiyatında Batılı anlamda ilk romanları kaleme alan yazar olarak gösterildi.
Tevfik Fikret'in ardından yazı işlerinin başına Hüseyin Cahit getirilir. Hüseyin Cahit'in 16 Ekim 1901 tarihli Servet-i Fünûn'un 553. sayısında Fransızcadan tercüme ederek yayımladığı “Edebiyat ve Hukuk” adlı makale yüzünden derginin yayımı hükümet tarafından durdurulur.
1895 yılında alevlenen ve recâîzâde mahmud ekrem ile muallim nâci'nin başını çektiği iki ayrı grup arasında cereyan etmiştir. recaizade ekrem ve tarafları kulak için kafiye tekniğini savunmaktaydılar. daha sonra ortaya çıkan servet i fünun edebiyatı göz için kafiye akımına ciddi bir darbe vurdu.
Aslında 1888'de Ahmed İhsan'ın, Nikolaidis'in Türkçe olarak çıkardığı Servet adlı günlük gazetede çalışmaya başlaması Servet-i Fünun dergisinin uzun süren macera- sının başlangıç noktası olarak kabul edilebilir.
1891-1944 yılları arasında yayımlanan ve Edebiyât-ı Cedîde topluluğunun yayın organı olan sanat ve edebiyat dergisi. Gazeteci, matbaacı, yayımcı ve siyaset adamı. Türk edebiyatında 1896-1901 yılları arasında faaliyet gösteren edebî topluluk.
Edebiyat tarihimizde Servet-i Fünûn dönemi (1896-1901) olarak adlandırılan yıllarda başlayıp II. Meşrutiyet yıllarına kadar devam eden bir süreçte aynı seri altında 35 kitap yayımlanmıştır.
Yeşim YAHŞİ TAMAY'ın hazırlamış olduğu “Servet-i Fünûn Dergisi (495-546. olarak kabul edilmiştir.
Şiirlerde aruz ölçüsü kullanılmış ve aruz Türkçeye başarıyla uygulanmıştır. (Sadece Tevfik Fikret'in “Şermin” adlı kitabında topladığı çocuk şiirleri hece ölçüsüyle yazılmıştır.) Şiirde musikiye önem verilmiş, seçilen sözcüklerin ahenk oluşturmasına dikkat edilmiştir.
Tevfik Fikret Hangi Akımdan Etkilenmiştir? Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Türk kültüründe konak ve yalı, belli bir yaşam tarzının, gösterişin ve varlıklı olmanın mekânları olarak görülmüştür.
Tanzimat edebiyatının ilk sanatçıları romantizm akımının etkisinde kalırken sanat için sanat yapan ikinci dönem sanatçılarında ise realizm akımı baş gösterir Türk edebiyatında hikâye alanında ilk eserleri Tanzimat dönemi sanatçıları vermiştir..
Edebî Akım Olarak Sembolizm
Cenap Şahabettin'in, 1890-1894 yılları arasında Fransa'da bulunduğu sıralarda realizm, natüralizm ve parnasyen yazar ve şairler ile sembolist şairleri tanıdığı açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri