Ses teli zayıflığı oluştuktan 6-9 ay sonra sesiniz normal fonksiyonunu geri kazanmazsa bu süreden sonra kendiliğinden iyileşmesi beklenemez. Bu durumda sesin düzelmesi için cerrahi bir girişim olan 'Tiroplasti ameliyatı' yapılabilir.
Ses teli felçlerine en çok guatr ve diğer boyun ameliyatlarından sonra rastlanmaktadır. En başarılı ameliyatlarda bile %2-3 geçici veya kalıcı ses teli felci görülebilmektedir. Bu felçlerin büyük çoğunluğu 6 ay içinde kendiliğinden iyileşmektedir.
Ancak, ses teli felcinin tedavisi cerrahidir. Felç oluştuğundan itibaren 6 ay süre ile hasta takip edilir; bu sırada herhangibir kalıcı cerrahi müdahale yapılmaz. Bu dönemde, felcin kendiliğinden iyileşmesi beklenir. Eğer iyileşme olmazsa, cerrahi müdahaleler gündeme gelir.
Ses telinde kanama olan bireyler genellikle sadece ses kısıklığı, seste düzensizlik, seste pürüzlülük gibi belirtilerle doktora başvururlar. Beraberinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu yoksa genellikle ağrısızdır.
İlgili 19 soru bulundu
Konuşmak için doğru nefes, diyafram nefesidir. Diyafram nefesini kullanabilmek için de doğru postür yani dik durmak önemlidir. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Ses teli nodül ameliyatı Riskleri Var mıdır? Ses teli nodül ameliyatı, ciddi risk barındıran bir müdahale değildir. Operasyon sonrasında doktor tarafından belirtilen tavsiyelere ve talimatlara uyulmadığı takdirde nadiren ses kaybı, kanama, ses teli travması kaynaklı kalıcı ses bozukluğu, ses teli felci yaşanabilir.
Ses telinde meydana gelen iltihaplarda, alerji, psikojenik ses kısıklıklarında ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ses tellerinde meydana gelen polip, kist, tümör gibi cisimler için öncelikli olarak ses terapisi ardından da cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır. Ses teline cerrahi müdahale gerekliyse ötelenmemelidir.
Bal ve limon: Gün içerisinde iki defa bir tatlı kaşığı bala birkaç damla limon damlatarak yemek gerekiyor. Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir.
Delik tamamen kapatılana kadar hasta parmağıyla 'trakeostomi kanülü' adı verilen boruyu kapayarak ses çıkarabilir. İyileşme sağlandıktan ve boyun ön kısma açılan delik kapatıldıktan sonra hasta ağız burun yoluyla nefes alabilir ve gene sesi biraz kısık da olsa rahatlıkla konuşabilir.
Ses kısıklığı, sesin güçsüz çıkması, sesin soluklu yani sanki konuşurken nefes kaçağı varmış gibi çıkması, bir süre konuşunca çabuk yorulma, sesin istendiği kadar şiddetli çıkmaması, istenilen incelikte sesler çıkaramama oluşabilecek ses sorunlarından bazılarıdır.
Ses estetiği ameliyatı fiyatları ortalama 15 bin ile 25 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. . Ameliyat süresi ise kullanılan tekniğe göre 20-40 dakika arası değişiyor.
Tedavi için şunlar önerilebilir: sadece izlem, ses terapisi, ses teline enjeksiyon yöntemleri ve ses telinin pozisyon ve şeklini düzeltme ameliyatı (tiroplasti). Enjeksiyon yöntemlerinde, ses tellerine değişik maddeler verilir. Bu maddeler: yağ, hyaluronik asit, kalsiyum hidroksi apatit, kollagen, ve fasya'dır.
Ses telleri konuşma sırasında birbirine yaklaşarak temas eder ve akciğerlerden gelen hava ses telleri arasında titreşime neden olur, böylece ses ortaya çıkar. Ses teli felcinde ses telleri hareket edemez, birbirlerine temas sağlayamaz ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma problemleri ortaya çıkar.
Erken tanı birçok hastalıkta olduğu gibi ses teli rahatsızlıklarında da çok önemlidir. Zamanında tedavi edilmeyen durumlarda kanser riski bulunmaktadır. Ses teli ameliyatları, mikroskobik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilir. Cerrahi yöntem ile ses teli bölgesine girilir ve kist ya da polip varsa çıkartılır.
Evlerde tuz ve ılık suyla kolaylıkla gargara yapılabilir. Bir su bardağı ılık su ve yarım çay kaşığı tuzla hemen gargara yapılabilir. Çocuğun ses kısıklığına ne iyi gelir sorusu da bitkisel çözümlerle cevaplanabilir. Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar.
Çiğ domates, kereviz ve salatalık, ayrıca elma, üzüm, şeftali gibi gıdalar yorulmuş ses tellerine faydalı olacaktır. A vitamini yumuşak dokuların, cildin ve mukoza zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Boğazda da bulunan mukoza zarlarının sağlıklı olması, genel olarak bölgenin daha iyi durumda olmasını sağlar.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Operasyon sonrası ses kısıklığı oluşabilir, ancak bu durum geçicidir. Tüm cerrahi müdahalelerde karşı karşıya kalınan enfeksiyon, kanama ve anestezi riskleri, ses teli kisti ameliyatları için de geçerlidir. Ses teli kisti ameliyatı olan kişilerin büyük çoğunluğu 3 ay içerisinde iyileşmektedirler.
Sesin yanlış ve fazla kullanımından başka sigara, alkol kullanımı, yeterince su içilmemesi, çok kahve tüketilmesi, boğaz reflüsü eşlik eden üst solunum sisteminin enflamasyonları da ses tellerine zarar verip disfoniye yol açabilir.
Ses ameliyatı ya da ses teli ameliyatı, ses tellerinin iyi huylu ya da kötü huylu rahatsızlıklarında hastalığı tedavi etmek ya da ses kalitesini değiştirmek için yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Mikroskop altında yapıldığı için çok özel enstrümanlar gerektiren ince bir cerrahidir (fonomikrocerrahi).
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Yüksek sesle konuşmaktan kaçının: Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir.
Acı biber, boğazda oluşan ses kısıklığını onarmanın yanında, enfeksiyon, tahriş, şiş ve ağrıları da gidermektedir. Bunun için 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı acı biber karıştırılır ve tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri