Çoğu insanın sesi olgunlaştıkça kalınlaşır ancak bazılarının her zaman bir tenor aralığı olacaktır. Birdenbire Prince'den James Earl Jones'a dönüşmek imkânsız olabilir ama kendini adayarak, kararlılıkla ve gayretli bir şekilde pratik yaparak herkes daha kalın, daha güçlü bir ses geliştirebilir.
Ses kalınlaştırma ameliyatında farklı teknikler olmakla birlikte en yaygın olanı Tip 3 tiroplasti tekniğidir. Ameliyat ağız içinden ve boyundan yapılabilmekte olup, genellikle lokal anestezi altında uygulanır. Tirod kıkırdak küçültülerek ses telleri gevşetilir ve ses kalınlaştırılır.
Ergenlik döneminde anatomik ve fizyolojik ses değişimi
Ses telleri de kalınlaşır ve büyür.
Ses kalınlaştırmak için ameliyat olan birçok insan bulunuyor. Ses tellerine yapılan bazı müdahalelerle, kişilerin seslerinin kalınlaştığı görülmüştür. Yapılacak olan bazı nefes egzersizleri de, sesin kalınlaşmasına etki eden durumlardan biridir. Ses kalınlaştırma adına verilen bazı eğitimler bulunuyor.
Ses tellerinin hacmi, reinke boşluğundaki sıvı nedeni ile arttığı için ses tellerinin saniyedeki titreşim sayısı (frekans) azalır ve ses de kalınlaşmış olacaktır. Son yıllarda sigara kullanımının kadınlarda da artması ile bu hastalık kadınlarda da sıkça görülebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Alakası yoktur. Sesin kalınlık ve inceliğini ses tellerin uzunluk ve kısalığı belirler.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
* Yaşlandıkça insanın sesi kalınlaşır mı? Erkeklerde kalınlaşır, kadınlarda daha da incelir. Eğilim bu yöndedir. * Geçenlerde Paul Anka'yı sahnede izledim. 70 yaşında ama sesi hiç kalınlaşmamış, 50 yıl önceki gibi.
Sigara içen kadınların sesleri bazen erkek sesinden daha kalın bir şekilde çıkıyor. Bunun sonucunda erkek sesi ile konuşma da geri dönüşümsüz bir hale geliyor. Özellikle de günde bir paketin üzerinde sigara kullanılması, ses tellerinde ödem oluşmasına neden oluyor. Bu da sesin kalınlaşmasına yol açıyor.
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır.
Genetik sesi gırtlak, boyun, yüz ve çene hatlarımız yani genetiğin yüksek payı olan vücut yapımızla ve gonozomlardan gelen genler ses tonumuzda çevresel faktörler gibi önemli bir rol oynar. İnsan genetiğinin seste etkili olduğu ortadadır fakat bunun çevresel etkiye göre ne kadarlık bir oranda olduğunu söylemek güçtür.
Stresten uzak durun: Stres kas gerginliği yaratarak, sesin zorlu kullanımına neden olur. Bu da ses tellerine hasar verir. Yüksek sesle konuşmaktan kaçının: Bağırmak, çığlık atmak ses tellerinde kanamalara neden olarak ses kalitesinde kalıcı hasarlar yapabilir. Konuşurken aniden yüksek sese çıkmayın.
SES: Alkol vücuttaki su miktarını azaltır. Vücudun susuz kalması ise, sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz olarak yansır. Alkol kullanımı öksürük, ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir sese yol açar.
Genellikle uygulanan birkaç seans ses terapisiyle kişi sağlıklı, kulağa hoş gelen kalın sesine ulaşır. Çok sık olmamakla birlikte, bazen bu hastalarda ses terapisi ile sesde kalıcı kalınlaşma sağlanamaz, bu durumda ses kalınlaştırma ameliyatı yapılabilir.
Ergenlik çağındaki bir diğer önemli olay da boy uzunluğundaki artıştır. Ergenlikte kızlarda 20–25, erkeklerde ise 25–30 cm boy uzunluğu artışı olur. Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
Evet yumurtanın içerisinde N-asetil sistein amino asidin ses tellerine etkisi vardır. Ses telleri üzerinde ki toksinlerin temizlenmesine yardımcı olması ile daha rahat daha temiz ses çıkmasına yardımcı olmaktadır. Tabi ki çiğ yumurta içildiğinde ses tellerine direk etki etmez.
Kan dolaşımına girdikten sonra, testosteron erkek cinsel gelişiminde çok önemli bir rol oynar, birincil ve ikincil cinsel organların gelişiminin yanı sıra vücut kıllarının ve kas kütlesinin büyümesini uyarır. Sesin kalınlaşmasını sağlar.
İnsan sesi yaşlandıkça değişir.Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.
İşitsel çekicilik, fiziksel çekiciliğin önemli bir işareti olarak görülebilir. Yapılan araştırmalar, hem kadınların hem de erkeklerin duydukları çekici bir ses tonunu, çekici bir fiziksel görünüşle ilişkilendirdiğini gösteriyor.
Ham ses, ses telleri tarafından ortaya çıkar. Ancak ses rengi; dil, damak, dişler, dudaklar ile şekillendirilmektedir. Bu yapılar değiştirilemediği için sesi herhangi birinin sesine benzetmek teknik olarak şuan için mümkün değildir. Ses inceltme ve kalınlaştırma ameliyatları özel bir alan olduğu unutulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri