Plastik köpük, cam yünü, yün ve kadife kumaş, sünger, çift katlı cam gibi maddeler ses soğurucu maddelerdir.
Yumuşak maddeler, sert maddelere göre sesi daha iyi soğurur.
Sesi Soğuran Maddeler : . gibi maddeler yumuşak , gözenekli ve pürüzlü maddelerdir . Ses dalgaları engel tarafından tutulursa sesin şiddeti azalır .
Cevap: Ses yumuşak ve ve gözenekli yapıdaki maddeler tarafından soğurulur.
Kaynaktan çıkan ses dalgaları bir engele çarpınca üç temel olay gerçekleşir. Öncelikle sesin bir kısmı çarpılan yüzeyden yansır, bir kısmı çapılan yüzeyden katı madde içine doğru iletiler, bir kısmı da iletildiği katı madde içinde kalarak soğurulur.
İlgili 18 soru bulundu
Sesin Soğurulması
Ses pürüzlü, gözenekli ve yumuşak zeminlerde daha çabuk soğurulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ses engelinin, bu ortamlarda daha da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ses soğurulmasına verilebilecek en iyi örnek, kışın yağan kar kütleleridir.
Gürültüyle mücadelede temel olarak iki yöntem kullanılır.Akustik düzenleme ve ses yalıtımı. Akustik düzenleme, kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesidir. Ses yalıtımı ise, yapı elemanları aracıgıyla iletilen seslerin miktarlarını azaltmak için yapılan islemdir.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Sesin yalıtılması için kullanılan malzemeler; halı, yün, kauçuk, sünger, gözenekli tuğla, çift cam, strafor olarak sıralanabilir.
Taş yünü, sesi daha fazla soğuran cam yününden daha fazla ses yalıtkandır ve bu nedenle iyi bir akustik konfor garantisidir.
Pamuklar yapısından dolayı sesi soğuran malzemelerdir bu nedenle pamuk sesi soğurur. Koltuklar ortamdaki sesleri azaltırlar bunun sebebi koltukların sesi soğurmasıdır. Mesela evlerin ses yalıtımlarında kullanılan malzemeler köpüktür bu malzemeler sesi soğurur dolayısıyla köpük de sesi soğurur.
Bu bilgi köpük malzemelerin ideal ses yalıtımı malzemesi olarak kullanılabileceği yanılgısıdır. Oysaki ısı yalıtımında kullanılan petrol kaynaklı köpük gibi malzemeler sadece ısı yalıtımına katkı sağlarlar ve ses yalıtımı için etkili bir sonuç ortaya koyamamaktadır.
Ses dalgaları havada dalga şeklinde yayılır. Yüzeylere çarptıklarında ya yansıtılırlar ya da emilirler. Sert, pürüzsüz yüzeyler sesi en iyi şekilde yansıtır ve böylece ses içeride kalarak gürültülü bir ortam oluşur.
Lastik, pamuk, yün, keçe ve halı gibi maddeler sesi çok soğurur yani az iletir. Tahta, demir, bakır ve beton gibi maddeler sesi az soğurur yani iyi iletir.
●■》Katı maddeler sesi en iyi yansitır. Çünkü bilesikler arasi boşluk arasi azdir. Ve yapılarindaki arasinda bulunan molekül bağlar sık olduğundan kaynaklıdır.
Bu sebepten dolayı sesin yayılabilmesi için mutlaka katı sıvı ve gaz maddelerin bulunması gerekmektedir. Diğer bir deyişle maddesel olmayan ortamlarda ses yayılmaz. Örneğin uzay boşluğunda ya da hava olmayan boş bir kap içerisinde ses yayılmaz. Çünkü sesin yayılabilmesi için bir maddeye ve havaya ihtiyacı vardır.
Sesin katı, sıvı ve gaz ortamlardaki yayılma hızı farklıdır. Gaz tanecikleri birbirinden çok uzak, katı tanecikler ise birbirine çok yakındır. Bu nedenle ses katılarda en hızlı, gazlarda ise en yavaş yayılmaktadır.
Sesler ortamda olan maddeler aracılığı ile iletilir bu nedenle bir boşlukta sesin yayılma ihtimali yoktur. Sesin yayılmak için maddelere ihtiyacı olduğunda dolayı ve boşluk bir madde olamadığından dolayı ses boşlukta yayılamaz. Seslerin yayılması için maddelere ihtiyacı vardır.
Bunlar taş yünü, ahşap yünü, akustik süngerler, paneller, bariyerli süngerler, bondex süngerler vb. Kullanılacak olan malzemeler ortamın ses şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Bu ortamlardan başka ortamlarda da (stüdyo, spor salonu, okul, hastane, tekne motor bölümleri vb.) ses yalıtımı uygulanır.
Düşük seviyede ısı yalıtımı için piramit, yumurta, melamin süngerler kullanılır. Ses şiddeti yüksek ise süngerpan adı verilen rebonded bondex süngerler kullanılır. Ses yalıtımı yapılması planlanan alan stüdyo, konser alanı, sinema gibi ortamlar ise bariyerli süngerlerin kullanılması uygundur.
Ses yalıtımına hastanelerde, ofislerde, sinema&tiyatro salonlarında, öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için okul çevresinde, müzik stüdyolarında, apartman çevrelerinde, hava alanlarında, fabrika çevrelerinde ve yaşamın olduğu her alanda ihtiyaç duyulur.
Ses yalıtım malzemeleri arasında yer alan akustik süngerlere örnek olarak; Akustik Yumurta Sünger, Akustik Piramit Sünger, Akustik Kare Sünger, Akustik Labirent Sünger, Akustik Spesiyal Sünger, Akustik Düz Sünger, Basotect, Basstrap, Bass Küpü, Tekno Touch, Kumaş Kaplı Panel örnek olarak verilebilir.
Alüminyum Folyolu Yapışkanlı Kauçuk Sünger, dış yüzeyindeki Alüminyum laminasyonu sayesinde dış etkenlere karşı daha dirençli olup, ses ve ısı yalıtımında maksimum performans sunar.
Deneyler sonucunda taş yünü ve cam yünü gibi lifli malzemelerin ses yalıtımı açısından diğer yalıtım malzemelerinden daha etkin olduğu görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri