Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe sev- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sev- maddesine bakınız. Baŋa od-ıla ˁazāb eyleseŋ ve baŋa söyleseŋ od baŋa sevgülü idi.
Türkçe kökenli bir isim olan Sevgi ismi bir kimseye karşı duyulmuş olan sevme duyusu anlamına geliyor. Sevgi ismi kız çocukları için kullanılmakta ve ismin rengi pembedir.
» “sevgi” sözcüğünün kökü “sev”dir. “sev” sözcüğüne “-mek” ekini getirdiğimizde “sevmek” olur. Mastar eki getirdiğimizde anlamlı bir sözcük elde edebildiğimiz için “sev-” fiil köküdür ve “sevgi” fiil köklü bir sözcüktür.
aşk - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁşḳ kökünden gelen ˁişḳ عِشْق “şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaşiḳa عَشِقَ “aşık oldu, sarmaştı, yapıştı” fiilinin fiˁl vezninde masdarıdır. Bu fiil Arapça ˁaşaḳ عَشَق “sarmaşık” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Sevda kelimesinin kökeni
Sevda Arapça kökenli bir sözcük olup svd kökünden gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
sevda / sevdâ / سودا
Aşk hastalığı, sevgi, heves, siyah.
Sevda ismi kadın ismidir ve Arapça kökenli olarak dilimize geçmiştir.
Orta Türkçe sevgü “muhabbet” sözcüğünden evrilmiştir.
Aşkın Yolculuk Hikayesi 🚎 Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
Farsça Arapça kökenli aşk sözcüğü "eşk" olarak okunur bu şekilde yazılır: عشق) Bununla birlikte, çoğu kişi tarafından kişiler arası sevgi için çok katı bir terim olarak kabul edilir ve daha yaygın olarak "doost daştan" ("hoşlanma") ile değiştirilir.
Sev köküne dayalı olan sevmek fiili, Azericede sevmäk, Özbekçede sevmàk, Türkmencede söymek ve Uygurcada söymäk şeklinde yer etmiştir. Türkçedeki sevmek sözü Sanskritçe sev (=sevmek) kök sözcüğünden kaynaklanmıştır.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
Sevgi kelimesinin kökü sev'dir.Yani fiil köke sahiptir. Sev kelimesine gi eki gelmiş ve anlamı değişmiştir. Bu durumda aldığı ek yapım ekidir.
Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsça'da aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük ise Sanskritçe'de aynı anlama gelen nimbū (निम्बू) sözcüğünden alınmıştır.
nişan - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça nişān نشان “iz, işaret, alamet, simge” sözcüğünden alıntıdır.
Günaydın sözü dil devrimi ile kazandığımız öz Türkçe bir selamlaşma sözüdür. Bize aittir.
tealluk. Muhabbet etmek, sevmek.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Arapçada Aşeka aşk anlamına gelir. Aşeka, aynı zamanda bir ağacı saran, beslenmesini ağaçtan sağlayan ve zamanla ağacın kurumasına sebep olarak onu öldüren sarmaşığın adıdır. Aşk kelimesi Arapçadaki Aşeka kelimesinden gelmektedir.
Osmanlı argosunda sevgiliye 'kasık kombarası', rakıya 'akcinnü' deniyordu.
Meyus kelimesinin TDK sözlük anlamı üzüntü demektir. Mutsuzluk olarak da ifade edilebilir. Hüzünlü veya mutsuz kişileri ifade etmek için meyus kelimesi kullanılır.
huzur / huzûr / حضور / حُضُورْ
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız mutlu, mutsuz ve mutluluk gibi kelimeler, mut kökünden türetilmiştir. 10.yüzyılda literatüre giren bu kelime öz Türkçedir. Kelimenin sözlük anlamı, iyilik olsa da günümüzde daha çok saadet ve ferahlık anlamında kullanılır. Arapçada ise mut sözcüğü bir tahıl ölçeğidir.
malihülya / mâlihülyâ
Boş hayâller, kara sevda.
Aşk, sevda, şiddetli arzu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri