Seyhan Nehri de Sarus adını almıştır. Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan ADONİS´i bereketli topraklarından dolayı Adana´ya isim olarak vermiştir. M.S.
Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan Adonis'i bereketli topraklarından dolayı Adana'ya isim olarak vermiştir.
MADDE 2. — Bu kanun 1 Mart 1955 tari hinden itibaren muteberdir. MADDE 1. — Seyhan Vilâyeti adı, şimdiki hudutları içinde bulunan ve Adana Merkez, Ceyhan, Osmaniye, Bahçe, Kadirli, Kozan, Feke, Saimbeyli, Karaisalı ve Pozantı kazalarını ihti va etmek üzere Adana olarak kabul edilmiştir.
Yöreye Selçuklu Türklerinin yerleşmesi ile birlikte şehrin adının “ÇECELİ” olarak değiştirildiğini görüyoruz. Günümüz ilçe halkının Yüreğir Ovasından gelen Ramazanoğulları ve Menemencioğulları soyundan geldiğini biliyoruz. İlçeye bugünkü ismi, Ramazanoğullarından Kara İsa Bey'e atfen verilmiştir.
Osmanlılar idaresinde Adana birçok değişik yazılışlarla kayıtlara geçmiştir. Bunlardan birkaçı: Erde-na, Edene, Ezene ve hatta Azana olarak eski olarak eski tahrir defterlerinde, sicil kayıtlarında ve fermanlarda yer almıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan Adonis'i bereketli topraklarından dolayı Adana'ya isim olarak vermiştir.
7. y.y.´dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri Adana isminin eski peygamberlerden Yasef´in torunu EZENE´den geldiği fikrini ortaya atmışlardır. Türkler Torosları aşıp güneye indiklerinde buraya Çukurova adını vermişlerdir. Çukurova´nın tarihteki adı KİLİKYA´dır.
Nitekim 1608-1833 yılları arasında mütesellim*lik şeklinde idare edilen Adana, 1867'de Kozan, Cebelibereket ve İç-il sancaklarının birleştirilmesiyle bir eyalet haline getirilmiştir (bk.
Adana tarih boyunca sırasıyla Luvi Krallığı (MÖ 1900), Arzava Krallığı (MÖ 1500-1333), Hitit İmparatorluğu (MÖ 1900-1200), Asurlular (MÖ 713-663), Pers İmparatorluğu (MÖ 550-333), Helen Antik Yunan Uygarlığı (MÖ 333-323), Selevkos İmparatorluğu (MÖ 312-133), Kilikya Prensliği (MÖ 178-112), Romalılar (MÖ 112-MS 395), ...
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Buhârî ile Müslim'i ifade eden bir hadis terimi. Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi hadis terimi olarak genellikle “kendisinden hadis rivayet edilen hoca” mânasına gelir. Kelimenin ikil hali olan şeyhân/şeyhayn sözüyle hadis ilminde Buhârî ve Müslim kastedilir.
Yavuz Sultan Selim`in Mısır seferi (1517) sırasında Osmanlı topraklarına katılan Adana`yı 1608`e kadar yine Ramazanoğulları yönetti.1672`de Adana uğrayan Evliya Çelebi kente ilişkin ayrıntılı bilgi verir.
Adana halkı tarafından fazlasıyla rağbet gören işletme, şalgamı ile de meşhurdur. Her türden ve milletten farklı yemek yeme seçenekleri sunan Seyhan, alkol servisi yapan mekanlara da sahiptir. İlçede 1 adet barlar sokağı da bulunmaktadır.
Adana, tarihi 7000 yıla dayanan bir şehir olarak, ziyaretçiler için çok sayıda tarihi ve turistik değeri bünyesinde barındırmaktadır. Adana Merkez'de gezilecek yerlerin çoğunluğu şehrin “Eski Adana” olarak da bilinen güney kısmında ve birbirine yürüyüş mesafesindedir.
Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır.
Bütün bu ürünler dışında Susam, Fiğ, Nohut, Patates, Soğan, Arpa, Fasülye, Patlıcan, Nar, Zeytin, Şeftali, Nektarin, Elma, Badem, Ceviz, Kiraz, Üzüm, Biber, Kavun, Domates, Lahana, Salatalık, Ispanak, Bezelye gibi yüzlerce çeşit sebze, meyve ve tahıl üretimi ile Türkiye'nin en önemli tarım üretim alanlarına sahiptir.
Seyhan, Adana şehir merkezine yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan ve 800 binin üzerindeki nüfusa sahip olan, Adana'nın en büyük ilçesidir.
Adana'da en fazla Şanlıurfalıların yaşadığı belirlendi.
Şanlıurfa'yı, Mardin, Osmaniye, Diyarbakır, Mersin, Adıyaman, Siirt, Elazığ, Kahramanmaraş, Niğde takip ediyor.
Adana'nın en büyük mahallesi YEŞİLYURT 😍 | Adana'nın en büyük mahallesi YEŞİLYURT 😍 | By I Love Adana | Facebook.
İngilizler, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması gereğince Maraş, Adana, Antep ve Urfa bölgelerini işgal etmişlerdi. İngiltere ile Fransa arasında 15 Eylül 1919'da imzalanan Suriye Antlaşmasıyla ise bu bölgelerin işgal hakkı Fransa'ya devredilmiştir.
Adana'ya bağlı 16 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 20 belde ve 468 köy, 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile mahalleye dönüştürülmüştür..
Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi'ni takip eden günlerde Türk yurdu yer yer işgallere uğrarken Çukurova yöresi de 1918 yılının Kasım ve Aralık aylarında Fransız ve İngiliz ortak işgaline uğramıştı.
Dr. Görür, “Ama Adana için bir şeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasının Anadolu levhası üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasına yakın bir yerde. Dolayısıyla Doğu Anadolu sınır fayının yakınında. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz.
Çukurova Bölgesinde kireçtaşı oluşumları ile dördüncü zaman alüvyonları yayılım gösterir ve bölgedeki ovaları oluşturur. Ayrıca çukurova bölgesinde Adana ve Mersin gibi önemli iller bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri