Şeyhî, Yûsuf Sinâneddîn (d. ? - ö. 834/1431 ?) Şeyhî'nin Türk mizah ve hiciv edebiyatının şaheserlerinden kabul edilen, ince, zeki ve çok kuvvetli tarizleri ihtiva eden mesnevisi. Eserin bilinen altı nüshası mevcuttur.
Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII). Bunlardan 5 kaside, 1 terci-bend ve 26 gazel Hüsrev ü Şîrîn'de de yer alan şiirleridir (Timurtaş 1968: 83).
Hekimliği ve Çelebi Mehmet'in gözlerini tedavi etmesi
Şeyhî, Kütahya'daki dükkânında otlardan ilaçlar yapar ve göz hastalıklarını tedavi ederdi. Halk arasında adı "Hekim Sinan" olarak bilinirdi. Hemen hemen bütün kaynaklarda onun hekimlikte çok maharetli olduğunu belirten ifadeler vardır.
Karaman seferi sırasında Ankara'da rahatsızlanan Osmanlı padişahı I. Mehmed'i tedavi etmek için çağrıldı ve başarılı olunca kendisine tımar olarak Tokuzlu köyü verilerek sultanın özel tabipliğine tayin edildi.
İlgili 43 soru bulundu
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Mutasavvıflara göre üç türlü şeyh vardır: Bunlara şeyh-i ta'lim, şeyh-i sohbet ve şeyh-i tarikat denir. Şeyh-i ta'lim, ilim sahibi bir öğretici, tasavvufi konularda bilgi verip, insanları aydınlatmakla yetinen mutasavvıftır.
İslam açısından tarikatlara ne yer vardır, ne gerek vardır. Allah, insanlığa din olarak İslam'ı göndermiştir. Allah'ın gönderdiği hiçbir tarikat olmadığı gibi, görevlendirdiği hiçbir şeyh de yoktur.
126 beyitten oluşmaktadır. Aynı zamanda bir hekim olan Şeyhî; Çelebi Mehmed'i tedavi edince, Çelebi Mehmed ona bir köy (Tokuzlu Köyü) hediye eder. Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır.
Hâfız'ı çok beğenen Şeyhî'nin, yer yer duygu yüklü beyitleri ve gazelleri vardır. Ya'kub Bey'in ölümü üzerine yazdığı mersiyesinde, son derece içli ve samimî bir dil kullanan şair, Osmanlılardan en çok II. Murâd'ı övmüştür. Şeyhî, Türk edebiyatında başarılı bir mesnevi şairi olarak tanınır.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Hak yolunda sâlike rehberlik yapan kimse ve tarikat kurucusu anlamında tasavvuf terimi. Anadolu'da kurulan bazı tarikatlarda belli bir mertebeye ulaşan dervişlere verilen unvan.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
Mesnevi Örnekleri
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk mesnevi 11. Yüzyılda Yusuf Has Hacip tarafından yazılmış olan Kutadgu Bilig isimli eserdir. Yine Türk edebiyatında en meşhur mesnevilerin başında 13. Yüzyılda Mevlâna tarafından kaleme alınan Mesnevi isimli eser vardır.
Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib (d. 1757 - ö. 3 Ocak 1799), Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir.
Şeyhî, kaside ve mesnevide zamanının en ileri gelen şâiri idi. Köyünde uğradığı saldırı üzerine Harnâme (Eşeknâme) isimli mesneviyi yazar. Bu eser ilk fabl türünde eserlerin başında gelir.
Eser, mizah ve hiciv edebiyatının ilk ve önde gelen eserlerinden olup sade bir Türkçeyle yazılmıştır. Eserde Arapça ve Farsça kökenli kelime ve tamlamalar kullanılmasının yanında bazı beyitlerin tamamı öz Türkçe ile kaleme alınmıştır (Şentürk ve Kartal 2009: 219). Harnâme, 126 beyitten oluşan kısa bir mesnevidir.
"2 Ayet-i keri mesi de, velilik nurunun ve cesaret sırrının sahibi Hazret-i Ali bin Ebi Talib'e dayanan "Zikr-i Cehri" (açık zikir) erbabının dayandığı Kur'an hükmüdür. Hal böyle olunca, tarikatların, İslâm dini içinde yer almış müessese olduğu kabul edilir.
Nakşibendilik (Farsça: نقشبندیه Nakşbendiyye), 14. yüzyılda Orta Asya'da Buhara çevresinde gelişen ve adını kurucusu sufi alim Bahâeddin Nakşibend'den alan tasavvuf tarikatı.
"Tövbe almak", tarikata bağlılık ifade eden bir ritüel. Tarikat mensupları, ortaya çıkan 3 şeyhten hangisine bağlanacağına karar verecek ve bu bağlılığın bir işareti olarak "tövbe alacak." Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Nakşibendi geleneğinde "şeyh seçimi" diye bir uygulamanın olmadığını belirtiyor.
Bu açıdan şeyhin, şeriat, tarikat ve marifet bilgisine sahip olması gerekir. Ayrıca fena makamına vâsıl olmuş, övülen bir ahlak sahibi olması icap eder. En önemlisi kâmil insan mertebesine ulaşmış olması gerekir ki kâmil insan yetiştirsin (Cebecioğlu, 2017: 322). Üç çeşit şeyh bulunmaktadır.
1-a) nakşibendi tarikatı
türkiye'de en fazla kolu, en fazla cemaati, en fazla müridi bulunan, siyaset ile iç içe olan, türkiye'nin en etkili tarikatıdır. nurcular da nakşibendiliğin bir koludur. şeyh muhammed nayır erzincani.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri