Şeyhî'nin eserleri şunlardır: Dîvân: Şeyhî'nin, 15 kaside, 2 terkib-bend, 4 terci-bend, 2 müstezad, 1 mesnevi, 202 gazeli içeren orta hacimde bir Dîvân'ı vardır (Biltekin 2003: XXXIII).
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir. Harnâme adlı hiciv mesnevisi ve Fars edebiyatının ünlü şairi Nizami'nin aynı adlı eserinden Türkçeleştirdiği Hüsrev ü Şîrîn adlı aşk mesnevisi en ünlü eserleridir.
XV. yüzyılın başında yaşayan, divan edebiyatımızın ilk büyük şa- irlerinden Şeyhi'nin belli başlı eserleri divanı, Harnâme'si ve Husrev ü Şirin'idir.
Şeyhî Divanı'nda3 15 kaside yer almaktadır. 1., 2. ve 3. kaside tevhit, 4. kasi- de münacat, 5. kaside, naat türündedir.
İlgili 40 soru bulundu
Zâtî, özelde 16. yüzyıl genelde de bütün dîvân edebiyatının en önemli Ģairlerinden biridir. Zâtî, Balıkesir'de doğdu. Sehî ve Lâtîfî'ye göre asıl adı BahĢî, Kınalızâde'ye göre Ġvaz, Âlî Mustafa Efendi'ye göre Satı, Zâtî veya SatılmıĢ'tır (CoĢkun, 2003: 150).
On beşinci yüzyıl Klasik Türk Edebiyatı mesnevi şairlerinden olan Şeyhî, Türk edebiyatının ilk fabl örneği olarak da kabul edilen, toplamda yüz yirmi altı beyit ve dört bölümden oluşan Harnâme başlıklı mesnevisinde öküzlere özenen bir eşeğin hikâyesini anlatır.
Harnâme, mizah ve hiciv edebiyatı açısından önemli bir eserdir. 15. yüzyılda yazılmasına rağmen eserin şöhreti günümüze kadar ulaşmıştır. Harnâme'nin beğenilmesinin en önemli sebeplerinden biri işlenilen konunun güncelliğini koruyabilmesidir. Hikâyenin başarısında şairin rolü de unutulmamalıdır.
DÎVÂN (ŞEYH GÂLİB) Asıl adı Muhammed Es'ad olan Şeyh Gâlib'in (d. 1171/1757 - ö. 1213/1799) şiirlerini ihtiva eden eseri. Şeyh Gâlib, şiirlerinde önce Es'ad, sonra Es'ad ile beraber Gâlib, daha sonra ise sadece Gâlib mahlasını kullanmıştır.
Şeyhî, Türk edebiyatında başarılı bir mesnevi şairi olarak tanınır.
Köye doğru yola koyulan Şeyhî, yolda eşkıyalar tarafından soyulur ve dövülür. Bunun üzerine Harnâme'yi kaleme alır. Eserde toplumun kötü yönlerini hicvetmekte; fakat bunu mizahi bir üslup ile yapmaktadır. Har eşek demektir ve eser, Türk edebiyatının ilk Fabl örneği olarak kabul edilir.
Şeyhî'nin (ö. 832'den [1429] sonra) Nizâmî-i Gencevî'nin aynı adlı eserinden nakil yoluyla meydana getirdiği mesnevisi. İran'ın önde gelen lirik şairlerinden. Fars edebiyatında hamse türünün kurucusu sayılan şair.
- ö. 834/1431 ?) Şeyhî'nin Türk mizah ve hiciv edebiyatının şaheserlerinden kabul edilen, ince, zeki ve çok kuvvetli tarizleri ihtiva eden mesnevisi. Eserin bilinen altı nüshası mevcuttur.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
Şeyh Edebali; Ahi Teşkilatı'nın şeyhi, Osman Gazi'nin kayınbabası ve hocasıdır. Ayrıca Râbi'a Bala Hâtun'un babasıdır ve Osmanlı Devleti'nin de fikir babasıdır, aynı zamanda İslam bilginidir.
Harnâme, XV. yüzyılda Şeyhî tarafında kaleme alınmış, 126 beyitlik bir mesnevidir. Eser gerek Türk mizah edebiyatının ilk örneklerinden olması gerekse döneminin dil özelliklerini barındırması bakımından Türk Edebiyatı sahasında bir şaheserdir.
Daha sonra Hakîm Sinân olarak şöhret bulan Şeyhî, özellikle göz hekimliği konusunda uzmanlaştı. Karaman Seferi sırasında Çelebi Mehmed'in sıkıntıdan gözleri rahatsızlanınca Çelebi Mehmed'i tedavi etmesi için Germiyan'dan getirtildi.
Her üç eser de Harnâme'nin yazılış nedenini, Şeyhî'nin kendisine Çelebi Mehmed tarafın- dan verilen Tokuzlar köyüne giderken, yolda, tımarın eski sahipleri tarafından uğradığı tecavüz olayına bağlarlar.
1 Tıp alanında “Hakîm Sinân” ünvanıyla şöhret kazanan şair, ismini Divan'ında şöyle dile getirir:2 Şâha murâdı Yûsuf-ı Şeyhî'nün oldurur Kim bu sa'âdet işiğine bende-vâr ola Şeyhî'nin bu mahlası alması Hacı Bayram Veli'ye intisabından dolayıdır. 1415'ten önce İran'a gidip dönmesinin ardından Hacı Bayram ile görüştüğü ...
Kütahyalı Şeyhî, eserini tamamlayamadan vefat ettiği için yeğeni Cemâlî'nin Hüsrev ü Şîrîn'e 109 beyitlik bir zeyl yazdığı bilinir.
Zâhid kelimesi Arapça zühd kökünden türemiştir. Zühd tasavvufî bir te- rim olarak; dünyaya, maddeye ve menfaate değer vermeme, rağbet etme- me, kanaatkâr olma, Allah korkusuyla günahtan kaçınıp kendini ibadete verme anlamlarında kullanılır.
Sultan Bâyezid devri şairlerinden olan Zâtî (ölm.953/1546), Balıkesirli'dir.Doğduğu şehirde çizmecilik yaparken,şiire heves ederek, Đstanbul'a gider.Esaslı bir tahsili olmadığı hâlde, yaratılışındaki sanatkâr mizaç ve şiir kudretinin yüksekliği sebebiyle, kısa sürede kendisini üstad olarak kabul ettirir.Üstadlığını, ...
Peygamber'in torunu, Hz. Ali'nin oğlu, Kerbelâ'da Yezîd tarafından 10 Muharrem 61/10 Ekim 680 tarihinde hunharca öldürülerek şehîd edilen, Müslümanların gönlünde kapanmaz bir yara, sönmez bir ateş, tarifsiz bir acı ve hüzün bırakan Hz. Hüseyin için kullanılan 'Şâh-ı Şehîdân (Şehîdlerin şâhı)' tâbiridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri