MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Tarihte Yapılan İlk Doğum Günü Kutlaması
Eğer bilmiyorsanız hemen cevaplayalım, doğum günü kutlamanın insanlık tarihinde bilinen ilk örneği Eski Mısır döneminde Mısır Firavunları tarafından yapılmıştır.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
Eski İskandinav dillerinde doğum günü pastası kaka olarak adlandırılırdı. İlk doğum günü pastasının Antik Yunan'da Ay Tanrıçası Artemis'e sunulmak için yapıldığına dair bir inanış vardır. Bunun yanı sıra başka bir iddia ise Orta Çağ Almanyası'nda insanlar İsa'nın doğum gününü kutlamak için bu geleneği başlatmışlardır.
Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için bir Müslümanın, doğum günü, evlilik yıldönümü, anneler babalar günü gibi günler tertip etmesinde, yılbaşlarında tebrik kartı yazmasında mahzur yoktur. Günah olmayan böyle âdetleri taklit etmek caiz olur.
İlgili 33 soru bulundu
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar programına önceki akşam Antalya'dan Egemen Eren, Zoom üzerinden bağlandı. Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir.
Şurada Paylaş! Pasta üzerine mum yakılmasıyla ilgili bir başka inanış ise şöyle; pasta üzerindeki mumlar ay ışığını temsil ediyordu ve göklerde yaşadığı inanılan Tanrı'ya dileklerin ulaşması için mumları üflemek gerekiyordu.
Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır. Mum yakma veyahut pasta kesme gibi davranışlarla doğum günü kutlamak kişiyi şirk'e sokmasa da diğer kültürlere benzeyeceğimizden hoş değildir.
Maya kullanılarak yapılan kekler daha çok ekmek gibiydiler ve bal, fındık gibi ürünlerle tatlandırılıyorlardı. Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir!
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İnsanın doğum gününü kutlaması ve her sene o günü bayram olarak görmesi yeni bir bidattir ve kâfirlere benzemektir. Bu nedenle bu günü ibadet ve adet olarak her hangi amaçla kutlamak haramdır.
milad / milâd / mîlâd / ميلاد
(Velâdet. den) Doğum günü.
Doğum saatini öğrenmek isteyen kişiler, e-devlet üzerinden doğum bilgilerini sorgulayarak doğum saatlerini öğrenme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunu yapabilmek için kişilerin e-devlete giriş sağlamalarından hemen sonra arama kısmına "e-İmzalı Doğum Raporları Sorgulama" yazılması gereklidir.
Paganlar, ateşten çıkan dumanın, duaları tanrılara ileten bir araç olduğuna inanırlardı. Bu nedenle mumlara üflemeden önce dilek tutmanın, ateşe edilen dualarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir: Mumlara üflemeden önce tutulan dileğin, üflenen mumların dumanıyla tanrılara ulaştırıldığına inanılmaktadır.
Bu gelenek, tanrılarının doğum günlerini kutlayan Yunanlılara aktarıldı. En popüler kutlama ise tanrıça Artemis'in her ayın altıncı gününde, ona tapınmak için yanan mumlarla süslenmiş bir pastanın pişirildiği kutlamaydı.
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
İhtiyaçlar tespit edilir, şehzade beşiği hazırlatılır, doğumun yapılacağı oda değerli taşlarla süslenirdi. Doğum gerçekleştiğinde mutluluk haberi, görevliler tarafından özenle duyurulurdu. Bu kapsamda icra edilen törenler, veladet-i hümayun terimiyle ifade edilirdi.
İyesi yüce olsun! Altay Türklerinde doğum günü kutlamaları ise doğulan günün on ikinci yılının sonunda, on üçüncü yılın başında kutlanır.Bundan sonra 25, 37, 49, 61 ve 73. yaşlar doğum günlerinin kutlanıldığı yaşlardır.
Buna yakından bakalım... Sembolik de olsa dünyanın bir doğum günü var: 22 Nisan. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan 52 yıldır her 22 Nisan'da 'Dünya Günü'nü (Earth Day) kutlar. İlk defa 1969'da bir UNESCO konferansında önerildiğinde koşullar çok farklıydı.
Eski kuşakların hemen hepsinin doğum tarihi neden 1 Temmuz olarak kayda geçmiş? Eskiden doğum tarihi meçhul kimselere 1 Ocak yazılırdı. Yılın orta günü olan 1 Temmuz olarak değiştirildi.
Her gün annemize değer vermemiz önem göstermemiz, halini hatırını sormamız gerekmez mi? Değerli kardeşimiz, Anneler veya babalar gününü kutlamanın dinen sakıncası yoktur.
İmam Suyutî, konuyla ilgili olarak özetle şunları söylemiştir: “İnsanların Mevlid-i Nebevi için toplanıp Kur'an okumaları, Hz. Peygamber (a.s.m)'in veladetiyle ilgili haberleri / menkıbeleri seslendirmeleri, bu münasebetle yemek tertiplemeleri bida-i hasenedir / güzel bir bidattır.
'İslam'da Sevgililer Günü kutlaması olmadığı gibi, böyle bir günün dinle ilgisi de yoktur. Sevgililer Günü kutlaması dini içerikli bir olay değildir. İnsanların sevgilerini göstererek, birbirlerini mutlu etmelerinin, hatırlamalarının dinen sakıncalı bir yanı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri