Özellikle de lifli meyvelerin tüketilmesi önerilir. Lifli meyveler, annenin midesini ve bağırsaklarını rahatlatır. Kivi, elma, armut, çilek, kiraz, vişne, karpuz ve üzüm gibi meyveler tercih edilebilir. Meyve, doğum sonrasında hücreleri yenileyerek dikişlerin hızla iyileşmesini sağlayacaktır.
Sezaryan sonrası ne zaman yemek yenir ? 6 saat sonra sıvı, 8 -12 saat sonra katı gıdalar başlanır. Barsak hareketlerini yavaşlatan gıdalar az kullanılmalıdır.
Yemeklerin içerdiği demirin vücutta daha iyi emilmesi için yemeklerle beraber maydanoz, yeşil biber, portakal, mandalina, domates gibi C vitamininden zengin olan sebze ve meyveler yenmelidir. Her gün mutlaka 3 porsiyon meyve, 7-8 kaşık sebze, her öğünde salata tüketilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Sezaryen doğum yapmış anneni ilk birkaç gün çok ıkınmaması gerektiği için az yağlı, az tuzlu ve gaz yapmayan besinler seçmelidir.
Doğumdan sonra bir iki gün tuvalete çıkma gereksinimi duymayabilirsiniz.
Yeteri kadar dinlenin. Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Doğumdan bir süre sonra sol tarafınıza yatık bir şekilde dizlerinizi hafif olarak kıvırarak yatabilirsiniz. Böylece daha kolay gaz çıkışı olmasını sağlayabilirsiniz. Sezaryenle doğum yaptıktan sonra tam olarak iyileşmeden ağır kaldırmaktan, fiziksel olarak sizi zorlayacak hareketlerden kaçınmalısınız.
Bol yeşillik içeren salatalar, salatalık, domates, ıspanak, havuç, bezelye gibi sebzelerle beslenen anne adayının sezaryen sonrası toplanması daha hızlı olacaktır. Sebzeleri zeytinyağıyla pişirmek de süte ve dikişlerin iyileşmesine katkı sağlayacaktır.
SEZERYAN VE SPİNAL ANESTEZİ SONRASI AĞRILAR İÇİN EGZERSİZ
Solunum egzersizleri yapılarak bu şikayetler giderilebilir. Gereken durumlarda ağrı kesiciler kullanılabilir. Bağırsağa ait şikayetlerde, gaz problemine yönelik erken zamanda sıvı alımı ve yürüyüş yapılmalıdır.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Sezaryen doğum yapanlar doğumun ikinci gününde banyo yapabilir ve banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur. Banyo sonrası ise ameliyat bölgesi tahriş edilmeden temiz bir havlu ile tampon yapılarak kurulanmalıdır.
Karbonatlı su gaz sancısının giderilmesine yardımcı olur. Sıcak su torbası: Sancı olan bölgeye sıcak su torbasını dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra yaklaşık olarak bir 5 dakika kadar süre bekletmek gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir.
Böylece ameliyat tamamlanır ve kısa bir süre sonra anne odasına alınır. Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir.
Sezaryen doğum operasyonu genellikle bir saatten kısa sürer. Ameliyat hazırlığı, anestezi prosedürleri, kan tahlilleri gibi sebeplerden dolayı bu süre uzayabilir. Sezaryen doğum sonrasında anne ve bebek hemen taburcu olmaz, birkaç gün hastanede yatması gerekir.
Cevap: Tercih ettiğin doğum çeşidi ne olursa olsun, rahmindeki içsel kaplamaya daha fazla ihtiyaç duyulmadığı için vajinal kanaman olur. Kanamanın rengi git gide parlak kırmızıdan pembe/kahverengiye, 10. gün itibarı ile de beyazımsı sarıya döner. Kanama 3- 4 hafta içerisinde tamamen durur.
Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir. Doğumdan sonraki güne kadar gaz çıkmazsa eğer bağırsak dolaşması oluşabilir.
Anne ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmamalıdır. Bu süre boyunca anne hareket etmek için acele etmemelidir. Ameliyattan 6-8 saat sonra ilk yürüyüş yaptırılır. İlk 2 gün sırtüstü yatın, sonraki günler yan yatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri