Sezaryen yerinde yıllar sonra ağrı olması ya da aradan çok zaman geçmemesine karşın ikinci gebelikte sezaryen yeri ağrısı hissedilmesi normal bir durum değildir. Şayet alta yatan ciddi bir sorun yoksa psikolojik etmenler söz konusu olabilir.
Rahmin kanlanmasının bozulması çok atılan dikişle ve dikiş tekniğiyle alakalıdır bu ileride istmosel denilen probleme yol açar ve şiddetli ağrılar, ara kanamalar, kısırlık gibi şikayetlere neden olur.
Sezaryen sonrasındaki ağrının ikinci en çok sebebi aynı normal doğumda olduğu gibi kanamanın durdurulabilmesi için rahim doğum sonrası kasılmaya başlar. Özellikle kanda artan oksitosin hormonunun etkisi ile bu kasılma hasta tarafından karnında, kasıklarında, bazen belinde kramp tarzı ağrılar şeklinde hissedilir.
İyileşme Süreci
Ameliyat sonrasında vücut, hasar gören dokuların onarımını ve iyileşmesini sağlamak üzere çeşitli mekanizmaları devreye sokar. Ameliyat sonrası cilt iyileşme sürecine girdiğinde, yeni hücrelerin oluşumu ve doku onarımı kaşıntıya neden olabilir.
Özellikle kesi bölgesinin kızarıklığı, şişlik ve akıntısı varsa veya annenin ateşi 38 derecenin üzerindeyse ve kesi alanında artan acı hissediliyorsa, anne derhal doktora götürülmelidir. Çünkü bu belirtiler muhtemelen enfeksiyon belirtisi olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
5 ) Dikişin açılması (patlaması)
Ancak çok az da olsa, açıklık büyük olması halinde, o bölgeye yeniden bir kaç dikiş atılmasına ihtiyaç duyulabilir. Cilt kesisi yapılan alanda yara kenarları bitişik görünmüyorsa ve aradan cilt altı sarı doku kendini gösteriyor ise ve sıvı geliyorsa o zaman açılma olduğu anlaşılabilir.
İstmosel kadınların çoğunlukla pis kokulu, kıvamı ve rengi farklılaşan vajinal akıntılar yaşamasına, kasık ağrısı çekmesine, adet dönemi bittikten sonra bir süreliğine devam eden kahverengi akıntılar fark etmesine neden olabilir.
Sezaryen dikişleri iyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Ancak genellikle, dikişlerin tamamen iyileşmesi yaklaşık 4 ila 6 hafta sürer. Bu süre boyunca, dikişlerin enfeksiyon kapmaması ve ayrılmaması için iyileşme süreci dikkatle takip edilmelidir.
Genel olarak, ameliyat sonrası iç dikişlerin iyileşme süreci ortalama olarak 1 ila 2 hafta sürebilir. Ancak unutmayın ki her hasta ve her ameliyat farklıdır, bu nedenle bireysel durumunuza uygun talimatları doktorunuzdan almak en önemlisidir.
Yaranın kaşınması, dokuların iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Cilt hücreleri hasar gördüğünde, bağışıklık sistemi bu hücrelerdeki hasarı onarmak için bölgeye kan hücreleri gönderir. Bu hücreler doku iyileşmesini sağlamak için yaranın çevresinde iltihaplanmaya ve kaşıntıya neden olan kimyasallar üretir.
Ameliyatı takip eden ilk birkaç haftada ödem dolayısıyla sezaryen yarasında sertleşme, şişme ya da morarma görülmesi olasıdır ancak sezaryen dikiş yerinde ağrı, yara yerinde ıslaklık ve akıntı, çevresinde kızarma ve şişme varsa ve şiddetli bir şekilde kendini belli ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
İstmosel (Sezeryan Skar Hastalığı) Nedir? Sezaryen kesesi yapılan yerde, sezaryen kesi yerinin tam olarak iyileşememesi nedeniyle, rahmin ön kas dokusunda meydana gelen tünelleşmeye istmosel denir. Bu durum doğumdan kısa bir süre sonra oluşabileceği gibi uzun bir zaman sonra da oluşabilir.
Sezaryen de bahsettiğimiz gibi bir cerrahi operasyondur. İlk birkaç gün daha yüksek seyreden ağrılarınız, bu süreçte doktorunuzun önereceği şekilde ağrı kesiciler ile giderilebilir olacaktır. Sonrasında ağrınız hafta-hafta azalacak ve 4-6 hafta içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Tekrarlayan sezaryen sayısı arttıkça; komşu organlar olan, mesane ve barsak yaralanmaları, plasenta ile ilgili aşırı kanama ve kan kaybına hatta rahmin alınmasına kadar gidebilecek komplikasyonlar artar. Bu nedenle, her tekrarlayan sezaryen, ciddi riskler taşır. En çok korkulan konu; rahim yırtılmasıdır.
Anestezi doktoru hastanın hazır olduğunu belirtince kadın doğum doktoru ameliyata başlar. Sırayla kanama kontrolü yapılarak 7 kat kesi yapılır. Önce cilt, cilt altı ,fasya,kaslar,dış karın zarı,rahim üstündeki zar ve rahimin kas tabakası sırayla ve dikkatli bir şekilde kesilir.
Ameliyat sonrası doku iyileşmesi sırasında, vücutta iltihaplanma ve enflamasyon meydana gelebilir. Bu durum, ameliyat bölgesinde yanma hissine neden olur. Ameliyat sırasında veya sonrasında sinirlerde meydana gelen hasar, ameliyat bölgesinde yanma hissine yol açar.
CanTe. İçerde kalan kısımlar kuvvetle muhtemel eriyecektir, o diktikleri ipimsi şey eriyor zaten bir süre sonra. Bu sebeple içerdekiler ne olur diye korkmayın.
Kesi Yeri Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Yaygın semptomlar, kesi alanında bir şişkinlik, özellikle kaldırma veya ıkınma sırasında bölgede ağrı veya rahatsızlık, bölgede dolgunluk veya basınç hissi ve fıtık bölgesinde kızarıklık ve şişme gibi belirtiler vardır.
Yara yeniden açma: Sütürler çok erken çıkarılırsa veya yara bölgesine baskı uygulanırsa, yara yeniden açılabilir. Yaraya tekrar sütür atılması gerekebilir ya da doktor yaranın doğal olarak kendisini kapatmasına izin verebilir.
Normal Doğum Sonrası Dikiş Açılması Nasıl Anlaşılır? Dikişlerin açılması durumu nadir görülse de bu durumda kızarıklık, şişlik, ağrı veya dikiş yerinde açık bir alan fark edebilirsiniz. Eğer böyle bir durum fark ederseniz hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Sezaryen yarasını dikiş ile kapatma işleminde bölge tek tek dikiş atılarak dikilir. Bu dikişler kendiliğinden kaybolmaz, işlemden sonraki 7-10 gün içerisinde doktor tarafından alınması gerekir. Doğum sonrası hangi yöntem tercih edileceğine hekim tarafından karar verilir.
Dikişlerin İyileşmesi: Dikişler genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir. Ancak bazı dikişlerin içten atıldığı durumlarda dikişlerin tamamen iyileşmesi biraz daha uzun sürebilir. Bu dönemde dikiş bölgesini temiz tutmak ve doktorunuzun tavsiyelerine uygun bakım yapmak önemlidir.
İstmosel sebebi sezaryen esnasında rahime yapılan kesinin tam anlamıyla iyileşememesi durumu olarak bilinir. Kesi yeri tam olarak iyileşmezse eğer rahmin üst duvarında bir keseleşme meydana gelir. Bu kese ise bir süre sonra kişide ağrı ve ara kanaması yapabilir.
Özellikle adet sonrası veya adet aralarında lekelenme şeklinde kanamalara neden olabilir. Bunun dışında adet kanamalarında gecikme, kasık ağrısı, vajinal akıntı, ağrılı adet görme, cinsel ilişki sırasında aşırı ağrıya neden olmaktadır.
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri