Şiva (Sanskritçe: शिव veya श्रीशिव, resmi IAST transliterasyonunda Śiva olarak yazılır, "şivı" diye okunur) Hinduizm'in geç dönem Vedik metinlerinde geçen İşvara veya Tanrı'nın bir biçimi.
Shiva; önemli Hindu tanrılarından bir tanesidir. Shiva, şeytanın yok edicisi ve olağanüstü dünyayı oluşturan bir tanrıdır. Sürekli olarak devam eden yaratma ve yıkma döngülerini yöneten kişidir. Gücüne rağmen Shiva Kailash Dağı'nda münzevi bir hayat sürmeyi seçmiştir.
Şiva önemlidir çünkü ana Hindu tanrılarının üçlüsünden biridir (Vişnu ve Brahma ile birlikte). Bazı mezhepler için en yüce Hindu tanrısıdır ve yaratılışı, yıkımı ve zamanı temsil eder.
Şiva'nın, eşi Parvati ile tek beden olduğu da tasvir edilir. Yarısı kendi, yarısı Parvati'nin bedenidir. Birçok Hint heykelinde de görüldüğü gibi, figürün sağ yarısı erkek, yani Şiva, sol yarısı ise kadın, yani Parvati'dir.
Şiva'nın sembolü üç başlı bir mızraktır. Bu mızrak Brahma, Vişnu ve kendisini temsil eder.
İlgili 18 soru bulundu
Fotoğraftaki yer Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde kutsal Ganj Nehri'nin kıyısında bir yerleşim. Tanrı Şiva'nın şehri olarak bilinen kent Hinduizmin en kutsal yerlerinden biri ve 2.500 yıldan bu yana hac için ziyaretçi akınına uğruyor. Nehir boyunca, Hinduların kutsal banyolarını yaptıkları ghat'lar var.
Heykel, CERN'ün Hindistan ile 1960'larda başlayan ve bugün güçlü bir şekilde devam eden uzun süreli ilişkisini kutlamak amacıyla Hindistan'dan bir hediyedir. Hindu dininde, dans eden Lord Shiva'nın bu formu Nataraj olarak bilinir ve Shakti'yi veya yaşam gücünü sembolize eder.
Şiva'nın sembolü, erkeklik organıdır (Linga). Alnının ortasında üçüncü gözü vardır. Bu yüzden ona Triloçana (Üç Gözlü) denir.
Hinduizm, bir dinden çok gelenekler ve yaşayış şekilleri ile harmanlanan bir inanış şeklidir. Tek tanrılı bir din olmayan Hinduizm'e nüfusn çoğunluğu tarafından inanılan 3 büyük tanrısı da vardır. Bunlar ise; Şiva, Rama ve Vişnu'dur. Bunlar dışında farklı tanrılara olan bazı inançlar da söz konusudur.
Vedik öğretilere göre evrende bulunan feminen ve maskülen enerjiyi sırasıyla Shakti ve Shiva temsil ediyor. Bizlerin de, evrende bulunan her varlık gibi, içinde hem feminen hem maskülen enerji yani Shakti ve Shiva bulunuyor. Shakti evrenin yaratıcı gücü iken Shiva tüm bu saf enerjiyi tutan alanı oluşturuyor.
Hinduizm'in yok edici tanrısı olarak nitelendirilen, büyük tanrılarından biri olan Şiva'nın merkezde olduğu birçok efsane bulunmaktadır. Şiva'nın yüceliği, mutlak hakikat oluşu ve müşfikliğinin yanı sıra gazabı, yok ediciliği ve dünyaya karşı kayıtsızlığı da bu anlatıların konusunu oluşturmaktadır.
Shiva Heykeli, Ganj Nehri su yakınında Hindu idolü, Rishikesh, Hindistan.
Brahma Hinduizm'in yaratıcı tanrısıdır. Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur.
Kutsal nehir Ganj
Yeryüzü ve cennet arasındaki sürekli döngüsünü ise Şiva'nın saçlarından dünyaya inerek tamamlar. (Şiva'nın heykelinde saçlarında Tanrıça Ganga motifini görebilirsiniz.) Ganj'ın suyu Şiva'nın enerjisinin inananlar tarafından hissedildiği ve onun fiziksel form almış halidir.
Vişnu (Devanagari विष्णु, onursal Şri Vişnu ile beraber; श्रीविष्णु), Hinduizm'de tanrının bir şekli. Vaişnavalara göre o Nihai Gerçek veya Tanrı'dır; Şiva'nın Şaivitlere olduğu gibi.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Hinduizm mistik bir din olarak geçiyor, kitabı yok, peygamberi yok, Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcı güce inanıyorlar.
Çinliler esas olarak Budizm, Daoizm, İslamiyet, Katoliklik ve Hıristiyanlığa inanırlar. İstatistiklere göre, Çin'de çeşitli dinlere inananların sayısı 100 milyonu aştı. Dini faaliyetlerin yapıldığı yerlerin sayısı 85 bin civarındadır. Din adamlarının sayısı yaklaşık 300 bindir.
Hinduizm'de inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için de saygı görür çünkü tüm kainatın anası olan Devi'nin yani Tanrıçanın sembolü sayılırlar ve Hindularda Tanrı sayısı akıl almaz derecede çoktur. Tanrı Brahma'nın dünyayı meydana getirdiğine inanıldığı için ineklere tapıyorlar diyemeyiz.
Vedik gelenekte (Hindu dininin kutsal yazmalarında) tanrılar iki gruba ayrılmakta, 33 tane Deva (Sanskrit 'tanrı, ilah') cennet, gökyüzü ve yeryüzünü yönetir, insanoğluna cömertçe yardım etmektedir.
Tüm Hint Tanrısı tasvirleri gibi bütün Kozmosun bedensel enkarnasyonu kabul edilen Tanrı Ganeşa tasviri de yoğun bir sembolizmle bezenmiştir: Ganeşa'nın büyük fil kafası bilgiyi, aklı, irfanı temsil eder. Elindeki balta, arzuların yarattığı acıyı ve ıstırapları yok etmeyi ifade eder.
Şiva, Mahabharata'da en önemli tanrı olarak gösterilen Vişnu'nun ardında yer almakla birlikte Harivamşa'da iki tanrı eş seviyede görülmüştür. Destanda dağlı kılığına girerek Arjuna'ya silahlarını veren tanrının kendi silahı trişula adlı verilen üç uçlu mızraktır.
Hindistan'da bağımsızlık lideri Sardar Vallabhbhai Patel'in, Gujarat eyaletinde inşa edilen 182 metrelik heykeli törenle açıldı. Dünyanın en uzun heykeli, 430 milyon dolara mal oldu. Heykelin açılışını Başbakan Narendra Modi yaptı.
Hinduizm inancı, Sanskrit literatüründe “soylu yol” anlamına gelen Arya dharma veya “ezelî-ebedî din” anlamında sanatana dharma şeklinde geçer. Arya dharma ibaresi Hinduizm'in etnik hüviyetini de ifade eder.
Mahakali nehri, Taklakot bölgesinde doğan Kali nehri ve Himalayaların Zanskar bölgesinde doğan Kuthi Yankti nehirlerinin birleşmesiyle oluşur. Mahakali birçok küçük gölcük meydana getirerek ve başka kolları alarak güneybatıya doğru akar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri