Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir. Üstelik anne sütüne geçen nikotin miktarı, hamilelik sürecinde plasentaya geçen nikotinin iki katından fazladır.
Emziren bir anne çocuğunu beslerken sigarayı bırakabilse bile, mümkün olduğunca pasif içicilikten kaçınması önemlidir. Pasif içicilik, bebeğin zatürre gibi enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Ayrıca ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riskini artırır.
Sigara kullanımının güvenli bir sayısı yoktur. Günde 3-5 tane sigaranın zararı olmaz demek mümkün değildir, ancak daha az sigara içtiğinizde doğal olarak karşı karşıya kalacağınız risk daha az olacaktır. İdeal olan, hamile kalmadan önce sigaraya veda etmektir.
Bunların yanı sıra sigara içen annelerin bebeklerinde; anne sütünden kötü tat alma, huzursuzluk, ani bebek ölümü sendromu riski, pnömoni, astım, bronşit gibi solunum sistemi enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı, kolik olma ve obeziteye eğilim daha yüksektir.
Nikotin, vücuttan tam anlamıyla 3 günün sonunda atılır
Vücut, sigarayla birlikte alınan nikotini tam 6 saat sonra atmaya başlar. Nikotinin tamamen vücuttan atılımı ise 3 günün sonunda gerçekleşir. Ancak uzun yıllar boyunca aşırı miktarda sigara içen kişilerin vücudu, bu işlemi tam anlamıyla yerine getiremez hale gelir.
İlgili 44 soru bulundu
Bol sıvı tüketin; vücudun temizlenmesini hızlandırarak, nikotinin vücuttan temizlenmesine yardımcı olmaktadır. Yoğurt tüketin; günde 2 kase yoğurt tüketmeye çalışın. Yoğurt hem nikotini hem de nikotinin ciğerlerinize verdiği zararları telafi etmede yardımcıdır.
Sinirlilik, çok ve çabuk acıkma, baş ağrısı, öksürük ve konsantrasyon bozuklukları da olabilir. Bu belirtiler ilk 1-2 hafta yoğundur. Lütfen sakin ve sabırlı olun. Bırakmak için ne kadar önemli nedenleriniz olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Emzirme Döneminde Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? Nikotin, anne sütünden bebeğe geçen bir maddedir. Sigara içtikten sonra üç saat boyunca nikotin, anne sütünde kalır. Hatta üç saatin sonunda da anne sütünde bir miktar nikotin bulunabilir.
3- Süt ve süt ürünleri: Yapılan çalışmalarda sigara içenlerin çoğu süt içmenin sigaralarına acı, keskin bir tat verip, tadının kötüleştiğini bildirmiştir. Dolayısıyla süt içmek sigaradan uzak kalmak için bir yardımcı olabilir.
Kesinlikle su, şekerli su ya da başka gıdalar vermeyin. Bunlar hem bebeğinizin midesini boşuna dolduracak hem de onu tüm hayatı boyunca hastalıklardan koruyacak ilk aşısı niteliğinde olan kolostrumdan mahrum bırakacaktır.
Düşük: Sigara kullanımı gebeliğin 20. Gebelik haftasından önce yani henüz bebeklerin yaşam şansı olmadığı dönemde düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Ölü doğum: Gebeliğin 20 haftasından sonra ve doğumdan önce, bebeğin anne karnında ölmesine neden olabilir.
Son araştırmalarda sigara içen annelerde nikotinin anne sütüne geçtiği ve bunun da sütle bebeklere geçerek, bebeklerin uyku zamanlarını kısalttığını ortaya koydu. Çoğu anne, gebelikleri süresince sigarayı bırakmakta ve gebelik sonlanıp bebek doğduktan sonra bebeğe zararlı olmayacağı gerekçesiyle tekrar başlamaktalar.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Sigaranın bebek için bir zararının da gaz sancısında ortaya çıktığını belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, “Sigara içen annelerin bebeklerinde bu sorun iki kat fazla görülüyor“ dedi. Yeni doğan bebeklerde sık görülen gaz sorunu anne babalar için uykusuz gün ve geceleri de beraberinde getiriyor.
Herkesin hayatında bir kez duyduğu öneri sigara içenlerin her gün yoğurt tüketmesidir. Düzenli Yoğurt Yemek Sigaranın Zararlarını Azaltır Mı? bilimsel bir veri yoktur fakat yoğurt tüketmek akciğerleri güçlendireceği için akciğerler sigaranın vermiş olduğu zararlara daha dirençli olacaktır.
"Hamilelikte içilen sigara, doğrudan bebeği olumsuz etkiliyor. Sigara bebekte gelişim geriliği yapıyor, büyümesini engelliyor. Çünkü kan damarlarındaki oksijeni sigara aldığı için bebeğin oksijeninden çalınıyor. Böylece çocuğun gelişimi engellenmiş oluyor.
Sigaranın vücutta neden olduğu toksik maddelerin atılabilmesi için en iyi kaynak su. Bu nedenle, her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekiyor. Sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilebilir.
Çünkü içilen maden suyu iki saat içinde vücuttan nikotin ve istenmeyen toksinlerle birlikte atılır. Vücudu yeniler, tazeler ve dinç kalmasını sağlar.
KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Kişinin sigaradan tekrar haz alabilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekiyor. Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır.
Vücuttan nikotin nasıl çıkarılır? Sigara içtiğinizde nikotin kanınızda ortalama altı ila sekiz saat boyunca dolaşır. Bu nikotinin büyük kısmı idrarla atılır, ancak ksp'ye göre nikotinin geri kalanının vücudunuzu terk etmesi 48 ila 72 saat sürer.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
Sonrasında da ilk bir hafta ikinci önemli dönemdir. Çünkü yoksunluk belirtileri ilk 24 saatte başlar, birinci haftada pik yapar, ikinci haftada da düşmeye başlar. Dolayısıyla ilk 24 saat ve ilk bir hafta sigarayı bıraktıktan sonra en önemli dönemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri