- Hamsi tavada, fırında veya ızgarada yapılabilen bir balık çeşididir. Fırında yapmayı tercih ederek güzel bir seçim yapmış olursunuz. Çünkü fırında yapılan Hamsi hem daha lezzetli hem de daha hafif olacaktır.
Hamsileri, tabağa koyduğunuz mısır ununa güzelce bulayalım. Tavaya sıvı yağı koyarak fırça yardımı ile her tarafına gelmesini sağlayalım. Balıkları aynı yönde, sıkı bir şekilde dizerek daire oluşturalım ve tavamızı ocağa alarak yüksek ateşte 7-8 dakika pişmeye bırakalım.
İri halka şeklinde doğradığınız soğanları fırın kabına yerleştirin ve karabiber serpin. Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
- Hamsi tavayı kısık ateşte yapmaya özen göstermek gerekiyor. Hamsilerin altta kalan kısımlarının kızarıp kızarmadığını kontrol etmek için,üst kısımlarının renginin hafifçe değişmesini ve kuyruklarının da hafifçe çıtır olmasını bekleniyor.
Hamsiler bittikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 – 20 dakika kızarana kadar pişirilir.
İlgili 30 soru bulundu
Fırında hamsi, pratikliği ile herkesin çok kolay bir şekilde yapabileceği, lezzet olarak kızartmasından farksız, fırında olduğu için aynı zamanda kokusuz, oldukça hafif ve çıtır çıtır bir balık tarifidir.
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Hamsi balığı sağlık için çok faydalı olsa da, pişirme yöntemi son derece önemlidir. Tavada kızartma yöntemi çok yağlı olduğu için, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden hamsiyi pişirirken fırında veya ızgarada pişirme, buğulama gibi farklı yöntemleri tercih edebilirsiniz.
Hamsi tava, aslında bir balık yemeğinin nasıl sağlıksız besin haline gelebileceğinin kanıtı gibi. Un içeriğiyle karbonhidrat oranı yükselen hamsi tava, yağda kızartıldığı için kalorisi de hayli yüksektir. Bunun yanı sıra yanmış yağların kanserojen etkisini de taşıdığından çok sık tüketilmemelidir.
Diyette ve öğünlerde tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Pişirme yöntemini en sağlıklı şekilde tercih ederseniz, hamsi yerken kilo almazsınız. Hamsi Karadeniz mutfağında tatlıdan tuzluya kadar yer alır. Besin değeri de yüksek bir balık türüdür.
Hamsi tava kaç kalori? Kalori Bilgisi Hamsi Tava Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 179 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 380 gramlık miktarında Hamsi Tava 681 kalori bulunmaktadır. Hamsi Tava, yağ ve un ile beraber hamsiler kızartıldığı için kalorisi yüksek bir yemektir.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Bir porsiyon hamsi kaç kg? Pişmiş bir porsiyon pişmiş hamsinin 150-200 gram arasında gelmesi beklenir.
Varsa, ekleyin. Temizlenmiş 600 gr hamsi 1 kg olarak sayılıyor.
Izgarada ya da tavada balık pişirirken yağın ya da tavanın yeterli ısıda olmaması balık etinin yapışmasına neden olacaktır. Balığın yapışmasını önlemek için pişirmeden önce kullanacağımız ortamın yani ızgaranın, fırının, tavanın ve yağının ısınması çok önemli.
Dökme – Döküm
Dökme demir malzemeden üretilen tava ve tencereler, ısıyı eşit şekilde besine ulaştırma özelliğine sahiptir. Bu ürünlerin temizliği kolaydır ve herhangi bir kimyasal madde kullanmadan temizleyebilirsiniz. Bu nedenle sağlıklı malzemeler arasında yerini alır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Dr. Karahan, 'Hamsi kalp-damar hastalıklarına karşı korur' diyor. "Omega 3 yağ asitleri, kandaki kötü kolesterol seviyelerini düşürürken az da olsa, HDL-kolesterol denilen iyi kolesterol seviyelerini arttırır (HDL-kolesterol, kandaki kötü kolesterolü temizleyici etki göstererek damarları korur).
Balığın yüksek proteinli sağlıklı yağ asitleri içeren bir besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Balık pişirirken minimum vitamin kaybı hedeflenerek pişirilmeli. Fırında, ızgarada veya buğulama yöntemiyle pişirilen balık derin yağda kızartılmış balıktan daha sağlıklıdır” dedi.
Hamsi Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Ayrı bir yerde mısır unu ile tuz karıştırılır. Suyu süzülen hamsiler önce mısır ununa bulanır daha sonra kızgın yağda kızartılır.
Hamsi ile yemek yapacağınız zaman, her biri için hamsileri ayrı şekillerde yıkamanıza gerek yoktur. Hamsi tava veya hamsi kızartması yaptığınızda, aynı şekilde yıkayıp temizlenmeniz yeterlidir. Balıklar küçük olduğundan başka temizleme yöntemleri, parçalamaya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri