Akdağ, statlarda sigara içme yasağı konusunda TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı yetkilileriyle yaptıkları toplantıda önemli kararlar aldıklarını bildirerek, şu bilgileri verdi: ''Kanunun gereği olarak stadyumlarda da sigara içilmemesi gerekiyor.
Sigara kullanan amatör futbolcuların %53,3'ü 18 ve sonraki yaşlarda sigaraya başladıklarını belirtmişlerdir. Sigara kullanan amatör futbolcuların %49,5'nin günde 10-19 adet sigara tükettikleri tespit edildi.
5- Ronaldo babasını henüz 22 yaşındayken genç yaşta alkol yüzünden kaybetti daha sonra belli bir süre uyuşturucu bağımlısı kardeşiyle yaşadı. Bu yüzden Ronaldo alkol ve sigaradan uzak duruyor.
İlgili 33 soru bulundu
Brezilya Milli Takımı ve Barcelona'nın yıldız oyuncusu Neymar, otel odasının balkonunda sigara içerken yakalandı. Yaz transfer sezonunun en sansasyonel imzalarından biri olan Neymar, Dünya Kupası kura çekimi öncesi sigara içerken görüntülendi.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Protein, vitamin ve mineral yönünden zengin bir beslenme, vücut geliştirmeye çalışıyorsanız daha da önemlidir. Sigara kullanımı direkt olarak kasları eritmese de, kasların gelişmesine engel olmaktadır. Kasların yeterli miktarda oksijen ve protein almasını engelleyen sigara, kas onarımını da yavaşlatacaktır.
Kaslara giden oksijen ve besinlerin azalmasına neden olan sigara kullanımı, kaslardaki protein sentezini etkileyecektir. Bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinen sigara, kasların spor sonrasında yeniden toparlanma sürecini de yavaşlatmaktadır.
Sigara, çay ve gazlı içecekler ile KMY, kilo ve boy değerleri arasında anlamlı ilişki olmadığı tespit edildi (p<0.05).
Our World in Data'nın belirlediği “dünyanın en çok sigara içen ülkeleri” tablosuna göre, Pasifik adası Nauru, listenin başında yer aldı. Buna göre, ülkedeki yetişkinlerin neredeyse yarısının (%48,5) sigara içtiği belirlendi.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
'FUTBOL DÜNYASINDA SİGARA İÇEN FUTBOLCULAR VAR'
Bu bir rahatlama yaratabilir. Bilimsel araştırma yapmadan performans etkileniyor denilemez. Sporcu kişinin sigara içmesi doğru değildir ama yadırganmaması da gerekir.
Dünya futbolunun en büyük yıldızlarından Fransız futbolcu Zinedine Zidane'ın 2006 Dünya Kupası'nda otel lobisinde sigara içerken görüntülenmesi, yıllar önce efsanevi futbolcu Johann Cruyff'un Barcelona'da oynarken maçlardan önce bile sigara tutkusundan vazgeçmemesi kötü birer örnek olarak karşımızda duruyor.
Sigara tüketimi tüm dünyada önlenebilir özellikte olan ve bulaşıcı olmayan hastalıkların ve bu hastalıklara bağlı ölümlerin birinci nedenidir. Sigara dumanında 7000'den fazla kimyasal bulunur ve bunların yüzlercesi zehirli, 70'den fazlası ise doğrudan kanser yapıcı özelliktedir.
Yapılan araştırmalara göre; sigara kullanımı nabız ve kalp atış hızını yükseltmekte ve nefes nefese kalmaya sebep olmaktadır. Aynı zamanda sigara içenlerin fiziksel egzersizlere katılma isteği de azalmaktadır. Spor yaparken kalp atışı ne kadar yavaş kalabiliyorsa kişi o kadar sağlıklı demektir.
Sigara içmek; kaslarınıza daha az oksijen taşınmasına ve taşınan oksijenin kaslara daha az geçmesine neden olur. Enerji sisteminin en önemli elemanı olan oksijenin eksikliği ise belirgin düzeyde performans azalmasına neden olacaktır.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Nikotinin en yoğun bulunduğu ürün sigaradır. Vücutta kanserden, kangrene, astıma vb. hastalıklara neden olan, sonucunda ölüme götürmektedir. Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Egzersiz kendini sigara isteğinden uzaklaştırmak için çok iyi bir yoldur. Yoksunluk belirtileri ile başa çıkmanı sağlar. Günde 10 dakika bile hareket etmek, enerjini ve ruh halini yükseltir. Egzersiz, kan basıncını düşürmek ve akciğerlerini kuvvetlendirmek gibi sağlık hedeflerine de ulaşmanı sağlar.
Cevap,koşmak sigara zararını artırmaz, sigara koşunun önündeki engel ve koşmak değil sigara zararlı. Sigara içenler için koşu (jog), yüzme vs sigara bırakmayı kolaylaştırıp, cigerlerde olumlu etkisi oluyormuş. Sigarayı bırakanlarda spor cigerin temizlenme sürecinde olumluymuş.
Testosteron, erkekler için önemli bir hormondur. Ancak, sigara içmek, testosteron üretimini olumsuz yönde etkileyebilir. Sigara içen erkekler, sigara içmeyenlere göre daha düşük testosteron seviyelerine sahip olma eğilimindedirler.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri