Sheba Sağlık Merkezi'nin yaklaşık 20 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma, sigara içenlerin ve içmeyenlerin IQ ortalamalarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir kişi ne kadar çok sigara içerse IQ seviyesi de o kadar düşük çıkıyor.
Sigara içmek, beyindeki kan akışını azaltarak, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir. Ancak, sigarayı bırakmak, beyindeki kan akışını artırarak beyin fonksiyonlarını geliştirir ve beyin sağlığını korur.
Sigara içenlerin ortalama IQ' su 94 iken, içmeyenlerin 101 olduğu belirlendi. Günde bir ya da daha fazla paket sigara içen kişilerin ise IQ' sunun 90'a kadar düştüğü görüldü.
Alkol ve sigara
Kanser, kalp hastalıkları ve daha nice hastalıkların sebebi olarak bilinen sigaranın son çalışmalarda erkeklerde özellikle bilişsel gelişimi kademeli olarak gerilettiği düşünülmektedir.
Sigara içenlerin, beyin damar tıkanıklığı veya beyin kanaması sonucu ölüm riskleri içmeyenlerden iki kat fazladır. Sigara içmek hafızayı zayıflatır, öğrenmeyi ve mantıklı düşünmeyi olumsuz yönde etkiler. Sigara kullananlarda depresyon ve alzheimer riski de artmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Sheba Sağlık Merkezi'nin yaklaşık 20 bin kişi üzerinde yaptığı araştırma, sigara içenlerin ve içmeyenlerin IQ ortalamalarını ortaya koydu. Araştırmaya göre, bir kişi ne kadar çok sigara içerse IQ seviyesi de o kadar düşük çıkıyor.
Nikotin beyinde kimyasal ve biyolojik değişiklikler yapar. Dopamin adlı norötransmitterin salgılanmasını sağlar. Dopamin içiciye haz verir, konsantrasyonunu arttırır, enerji düzeyini yükseltir. Bu nikotinin pekiştirici etkisidir yani kişiler bu etkiyi elde etmek için maddeyi arzularlar.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Nikotin, beyinde uyarıcı olduğu kadar rahatlatıcı bir etki de bırakır ve kısa vadeli olarak konsantrasyon yetisini iyileştirebilir.
Sigara içmeyin. Sigara kullanımı, beyine yeterince oksijen gitmesini engellediği için, hafızayı da olumsuz etkileyebilir.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigara, bilişsel becerilerde önemli rol oynayan beyindeki gri maddenin azalmasına yol açıyor. Sigarayı bırakmak ise bu azalmayı yavaşlatıyor hatta beynin kendini toplamasını sağlıyor ancak bunun için 25 yıl beklemek gerekiyor.
Dolaşım yoluyla tüm vücudu dolaşan nikotin beyinden geçerken endorfin denen mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Bunun sonucu olarak beyin belirli aralıklarla bu maddeyi ister. Verilmediği takdirde o kişide huzursuzluk, sinirlilik ve depresif hareketler başlar. Madde alındığında yeniden rahatlama olur.
Hayal gücü yönünden gelişim gösteren bireylerin soyut düşünce sistemine ilişkin becerileri de gelişim gösterir. Hayal kurmak ve soyut kavramlar üzerine düşünceler geliştirmek analitik zekanın gelişimine katkı sağlar.
Bu çalışmaya göre Birleşik Krallık'ın ortalama zeka seviyesi 100 olarak belirlendiği takdirde Türkiye'nin IQ'su 94 olmaktadır. 2019'da yayımlanan The Intelligence of Nations'da Düzen'in 2008 SPM verileri kullanılarak Türkiye'nin IQ'su 89,6 (BK'nin değeri 100 olarak alındığında) olarak belirlenmiştir.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Celal Şengör'ün 2002 yılı verileriyle 90 iq için. söyledikleri düşünüldüğünde, aşağıya yazdığım yeni. verilerden sonra söylenecek pek bir şey kalmıyor gibi. 2002 yılında 90, 2015 yılında 88, şimdi ise 87.
Sigara içmek en başta akciğer kanserine sebep olarak diğer kanser türlerine de neden olur. Tütün dumanı 7.000'den fazla kimyasal içeren zehirli maddeler barındırdığından kanserin en önemli faktörüdür. Sigara aynı zamanda yemek borusu, ağız, serviks ve mesane kanserlerine de sebep olabilir.
Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir. Fiziksel ve Duygusal Zorluklar: Sigarayı aniden bırakmak, fiziksel ve duygusal zorluklarla karşılaşmaya neden olabilir.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri