9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Sözcük, "su altı" şeklinde ayrı yazılmalıdır. Su altı doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Sualtı (Yanlış kullanım) Su altı (Doğru Kullanım)
buraya yazmamın nedeni şu: su altı tdk'ya göre ayrı yazılmalı. ancak pek çok yerde bitişik yazılıyor. hatta federasyonun adı bile türkiye sualtı sporları federasyonu şeklinde. yani bu bir galat-i meşhur olmuş durumda.
Sualtı ragbisi, kökleri Alman dalış takımlarının fiziksel dayanıklığına dayanan ve aslında ragbi ile ismi dışında ortak noktası olmayan bir spor dalı.
Denizaltı kelimesi birleşik sözcük grubuna giren kelimelerden birisini oluşturmaktadır. Bu kelimenin doğru şekilde yazımı birlikte bütün olarak yazılmasıdır. TDK'ya Göre Deniz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumuna göre denizaltı kelimesinin doğru yazılışı birlikte yazılmasıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb. 10.
Bazıörneklerdegörülen "göktaşı" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gök taşı"dır.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Su topu birleşik kelimesidir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
YEŞİLSOĞAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
İnsansız deniz altı araçları (İnsansız Su Altı Araçları olarak da adlandırılır) içeresinde fiziksel olarak bir insan bulunmayan ve su altında hareket edebilen araçlardır. Sualtı ortamında yapılan çalışmalar göreceli olarak daha zorlu olmaktadır.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
TDK, yeni kelimeler türetirken çoğunlukla eski kelimelerden faydalanır. Bu şekilde oluşturulan kelimelere birleşik sözcük denir. Tavuk suyu birleşik kelimesi de bunlara bir örnektir.
Subaşı sözcüğü çok tercih edilen bir kelimedir. Subaşı sözcüğü acemi ocaklarında küçük aşamalı olan subaylara, şehirlerin güvenlik işleriyle ilgilenen görevlilerin başına ve çiftlik kahyasına söylenen bir kelimedir.
ÖZ SU KELİMESİNİN ANLAMI
Salgı ile oluşan ve içinde enzimler bulunan organik sıvı anlamına gelir. Bu kelime genellikle özsu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz su şeklinde olmalıdır.
Arz Ederim kelimesinde ise etmek ve arz kelimeleri kaynaşmamıştır. Bu nedenle kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
TDK'ya göre oldum olası kelimesinin doğru yazılması için ayrı yazılması gerekir. Birçok kişi kelimeyi oldumolası şeklinde yazarak imla hatası yapar. Oldum olası kelimesinin doğru yazılmış hali oldum olası şeklinde ayrıdır.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
TDK'ya göre güler yüz nasıl yazılır sorusunun cevabı ''güler yüz'' şeklindedir. Genel olarak güler yüz kelimesinin yazım yanlışı güleryüz olarak yapılmakta ancak bu yazım şekli yanlıştır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri