Sigara katranı muhteviyat açısından iki maddenin yanmasıyla oluşur. Sigara kağıdı ve tütün. Bu iki madde yanınca oluşan duman, özellikle tütünün yanmasıyla oluşan 4,000 küsur zararlı madde içerir bunların toplamı katran olarak ifade edilir.
Sigara katranı veya Türkçede yaygın kullanılan İngilizcesi tar, sigaranın kısmî yanması sonucu dumanı oluşturan katı kısımdır.
Sigara ve sigara dumanı, katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, hidrojen siyanür, formaldehit ve metan gibi son derece zehirli olan 4.000'den fazla kimyasal madde içerir.
Katran, öncelikle akciğer kanseri olmak üzere mesane ve böbrek kanseri gibi tümöral hastalıklarla kronik akciğer hastalıkları konusundaki riskleri arttırır.
Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Sigara içme veya dumanının solunması zamanla kişide psişik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütünde esas bağımlılık yapan madde nikotindir.
“Zararsız” ya da “az zararlı” sigara yoktur. Düşük ya da yüksek katranlı, light ya da normal, tüm sigaralar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Katranın çoğu kok üretiminin bir yan ürünü olarak kömürden elde edilir, ancak aynı zamanda petrolden, turba veya servi, ardıç gibi bazı ağaçların gövdelerinde özsulardan da elde edilmektedir. Katran mısır saplarının mikrodalgada ısıtılmasıyla elde edilebilir. Bu işlem ısılbozunma olarak bilinmektedir.
Konuk, “Katran, ağaç, kömür, kemik ve öteki organik maddelerin damıtılmasıyla elde edilen koyu renkli ağır bir yağdır. Ağaç katranı ise yapışkan, viskoz, koyu kahve-silah renkte, kuvvetli kokulu ve keskin tatlı yarı sıvı bir maddedir. Geleneksel olarak ardıç, çam ve sedirden elde ediliyor.
Sonuç olarak; Katran yanıklarında tedavinin ilk basamağı olan vücuda yapışan katranın vücuttan uzaklaştırılması acil hekimleri için zorlu bir durumdur. Kimyasal çözücüler yerine ,elde edilmesi oldukça kolay olan zeytin yağı ile vücuda ikincil bir zarar vermeden katran vücuttan uzaklaştırılabilir.
Brokoli: B5 ve C vitaminlerini almak için brokoli tüketin,brokoli ayrıca karaciğerin iyileşmesinde rol oynar. Portakal: C vitamini bakımından çok zengindir. Ve bir çok sigara tiryakisi C vitamini eksikliği ile karşı karşıyadır. Havuç suyu: Vücudunuza A,B,C ve K vitaminlerini vererek nikotinin dışarı atılmasını sağlar.
BÖCEK LARVASI: Kaçak ve sahte olarak piyasaya arz edilen tütün mamulleri içerisinde her türlü yabancı madde, küf, böcek ve larvaları ile çok tehlikeli koku ve katkı maddeleri bulunuyor.
Sigara dumanında sağlık açısından zararlı yüzlerce (bu sayı abartılmamıştır) madde bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, bunların en çok bilinenlerinden birkaç tanesi ; amonyak, terebentin, kadmiyum, insektisitler, naftalin, aseton, arsenik, formal, hidrojen siyanür, radon, polenyum, deterjanlar...
Sindirime faydası olduğu söylenmektedir. İshal durdurucu etkisi vardır. Katran yağının su ile karıştırılarak içilmesi sonrasında enerji verici etkisi olduğu görülmüştür. Katran yağı; saçkıran tedavisinde, kellik tedavisinde tercih edilen bir üründür.
Yılanlardan korunmanın yollarından biri de evin etrafına nohut ekmek veya sarımsak, katran kokusu asmaktır. Bunlar yılanları uzaklaştırır. Çünkü yıllan bu tür kokuya dayanamaz.
Katran doku kanserine neden olabilen birçok kimyasal madde içerir. Sigara dumanından ayrılan katranın deney hayvan- larında kansere yol açtığı gösterilmiştir (2, 3. 4).
1250 metre rakımdaki köyde yüzlerce yıldır keçi çobanlığı ve arıcılık yaparak yaşamlarını sürdüren Yörükler, püseyi karın ağrısı, yara tedavisi ve kesiklerin iyileştirilmesinde kullanıyor.
Zifir, sigara dumanında yer alan parçacık kalıntılarıdır. Tek bir kimyasal değildir, sigaranın binlerce bileşeninden oluşan bir karışımdır. Zifir, parçacıkların bir filtre üzerinde saptanması ve ardından su ve nikotinin çıkarılması ile laboratuvar koşullarında ölçülür.
Zift, katran ya da diğer organik maddelerin buharlaşması ya da damıtılması sonucu oluşan bir maddedir. Az ısı ile erir, rengi siyahtır ve kolay kırılır. Zift, Arapça kökenli bir sözcüktür ve dilimize Arapça dilinden geçerek sıkça kullanılır.
Cevap. Merhabalar, Değerli bir yağ olan katran, organik maddelerde kuru damıtma yöntemi ile elde edilen, sıvı, akışkan olmayan,kapkara, ağır kokulu olan ve suda erimeyen maddeye denir. Katranın bu ağır kokusuna ise katran kokusu denmektedir.
Likit halinde koyu siyah, keskin kokulu ve yakıcı tadı vardır. Suda çözünmez, benzen ve kloroformda ise kolay çözünür.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
Solunum sistemi hastalıkları
Sigara dumanından en hızlı ve en yoğun şekilde etkilenen organ şüphesiz ki akciğerlerdir.
Bitkisel sigaralar, sarı kantaron gibi tütün alternatifleri kullanılarak üretilir. Sarma işlemi sırasında da genelde üzüm ve incir yaprağı kullanılır. Aromalı sigaralar ise hem içim deneyimini daha zevkli hale getirmek hem de nefes açma gibi avantajlar sağlamak amacıyla zenginleştirilmiş içeriklere sahiplerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri