Ek olarak, sigaradaki toksinler saç kökleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun bazı kısımlarına zarar vererek erken yaşta beyaz saçlara neden olabilir.
Son yapılan çalışmalar, erken saç beyazlamasının genç yaştan itibaren sigara içenlerde görülebildiğini ortaya koydu.
BAZI HASTALIKLAR SAÇ BEYAZLAMASINA NEDEN OLABİLİR
Erken saç beyazlamasının birçok sebebi olmakla birlikte genetik yatkınlık çok belirleyicidir. Ayrıca bazı otoimmun hastalıklar; alopesi areata (saçkıran), vitiligo (ala hastalığı), vitamin B 12 eksikliği ve bazı tiroid hastalıklarında gözlenebilir.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Yapılan güncel araştırmalar, sebebi tam olarak bilinmese de bazı insanlarda saçın çok hızlı (hatta 1-2 günde) beyazlaşabileceğini gösteriyor. Serdaroğlu, ani saç ağarmasına tıpta 'canities subita' denildiğini, aslında saçların renk değişmediğini, renkli olan saçların döküldüğünü söyledi.
İlgili 39 soru bulundu
20'li yaşlardan sonra saç köklerinde melanosit üretimi yavaşlamaya ve azalmaya başlar. Saç köklerine renk veren melanin üretimi azaldıkça saç beyazlamaya başlar. Gri saçta az miktarda melanin bulunurken, beyaz saçta hiç melanin hücresine rastlanmaz.
Harvard Üniversitesi'nden Dr. Ya-Chieh Hsu önderliğindeki bir araştırma aşırı stres ve saçların beyazlaması arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Araştırmacılar stresin kavga et-kaç tepkisine dahil olan sinirlerin saçta renk pigmentlerini üreten kök hücrelerin yok olmasına sebep olan bir hormon salgıladığını keşfetti.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Saçların beyazlamasına neden olan nedir? Nedenlerden ilki genetik. Yapılan araştırmalara göre beyaz ırktan gelenlerin saçları 34 yaşından itibaren kırlaşmaya başlıyor, 50 yaşına geldiklerinde ise saçlarının bembeyaz olma olasılıkları yüzde 50 oranında. Zencilerde 44 yaşında saç beyazlaması başlıyor.
Saçlarınız beklediğinizden erken beyazlaşmaya başladığı için hayat tarafından aldatılmış mı hissediyorsunuz? 30 yaş civarında beyaz saç görmeye başlamak normal kabul edilir ve 50 yaş civarında saçınızın %50'sinin beyazlaşmaya başlaması muhtemeldir.
Erken Beyazlama
Yoksa saç beyazlamasını tetikleyen başka unsurlar mı var? Çoğunlukla yaşlanmanın doğal biyolojik sürecinde gözlemlenen saç beyazlaması (kıl beyazlamaları da dahil), normal ve sağlıklı olarak algılanır.
24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır.
Sigaranın içerdiği nikotin ve karbonmonoksit gibi maddeler, kan dolaşımını etkileyerek saç foliküllerinin sağlıklı bir kan akımına ulaşmasını engelleyebilir. Saç foliküllerinin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinleri alamaması, saçların zayıflamasına ve dökülmesine neden olabilir.
Sigarayı bıraktıktan sonra, cilt tonu daha sağlıklı hale gelir ve daha canlı bir görünüm kazanabilir. Azalan Kırışıklıklar: Sigara içmek cildin yaşlanmasını hızlandırır ve kırışıklıklara neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıklıkların görünümü azalır.
Ağır bağımlıysan ve gereğinden fazla mast yapıyorsan %100 döker ayrıca saçları da beyazlatır.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Katalaz, saç pigmentini koruyan yüksek seviyede enzime sahiptir. Tatlı patates, havuç, kırmızı biber ve mantar gibi besinlerde bulunur. Bunun yanında sarımsak, soğan, brokoli, lahana, karnabahar gibi yiyeceklerde de katalaz bulunur. Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketmek erken yaşta saç beyazlamasını önler.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
B12, D, E vitamini ve biyotin eksikliği saçların erken beyazlamasına sebep olabiliyor. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programının yanı sıra dışarıdan vitamin takviyesi alarak süreci destekleyebilirsiniz. Ayrıca bakır takviyesinin de saç pigmentleri üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.
Yine de bugüne ka- dar yapılan araştırmalarda, yaşadığımız stresli durumların saçımızın beyazlamasına doğrudan etki ettiğine dair bir kanıt bulunmuş değil.
Saçlarda ve sakallarda zaman geçtikçe grileşme ve beyazlaşma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.
Saçlar yaş ilerledikçe beyazlar. Fakat bazen genç yaşlarda da saç beyazlaması görülmektedir. Saç beyazlamasının birçok sebebi vardır. Genetik, yapısal ve dış faktörlerden dolayı saçlarda beyazlama olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri