1 ila 9 ay sonra nefes darlığı ve öksürükte azalma görülür. 1 yıl sonra kalp ve damar hastalığı riski yarıya düşer. 5 yıl sonra daha düşük inme riski. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski hiç sigara içmeyen biri ile aynıdır.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” dedi.
Sigarayı bırakmak 15 gün sonra kan ve oksijen dolaşımının iyileşmesine, akciğer işlevinin ve kapasitesinin artmasına yardımcı olur. Akciğerlerdeki temizleyici, kirpiksi yapılar sigara dumanının bıraktığı toksik birikimi atarken sigarayı bırakanlar daha az öksürmeye başlarlar.
Sigarayı Bırakan Kişi İlk Gün ve İzleyen 13 Gün Şu Belirtilere Hazır Olmalıdır:1 ) Yoksunluk Belirtileri Arasında: Gerginlik, acıkma, baş dönmesi, dikkat dağınıklığı, fazla uyuma, uykusuzluk, sigara içme isteği, iştah artması ve kilo alma, huzursuzluk bulunmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Sigarasız 1 Ay: Sigarayı bırakanların 1 ay sonra akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar. Akciğerler iyileştikçe nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetler azalır. Fiziksel aktivitelere dayanıklılık artar, kişi daha rahat yürümeye ve koşmaya başlar.
12 saat sonra: Dolaşımdaki karbonmonoksit seviyesi normale düşer. 2 hafta–3 ay sonra: Kan dolaşımı ve akciğer işlevleri düzelir, kalp krizi riski düşmeye başlar. 1–9 ay sonra: Daha az öksürük olur, daha kolay nefes alınır. 1 yıl sonra: Koroner kalp hastalığı riski yarıya düşer.
7 günde sigarayı bırakmanın 2.gününde bu nedenle sevdiğiniz sigara paketlerini atmanız ve yerine nikotin ve katran bakımından düşük oranları bulunan sevmediğiniz sigaraları tüketmeye başlamanız gerekir. Düşük nikotin oranı bulunan sigaraları tüketmek vücudunuzun nikotinsizliğe daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.
NİKOTİNİN VÜCUTTAN TAMAMEN ATILMA SÜRESİ 72 SAAT
Psikolojik ve fiziksel bağımlılık potansiyeli yüksek olduğu için tedavide ilerleme zaman alabilir. Bazı çalışmalar nikotinin vücuttan tamamen atılma süresinin 72 saat olduğunu belirtiyor.” diyor.
Sigarayı Aniden Bırakmanın Sağlık Üzerindeki Etkileri:
Nikotin Yoksunluğu: Sigara içenlerin vücudu nikotine alışmış durumdadır. Sigarayı aniden bırakmak, nikotin yoksunluğuna neden olabilir ve bu da huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrısı gibi yoksunluk belirtilerini tetikleyebilir.
Sigarayı bırakan erkeklerde nikotin vücuttan atıldıktan sonra cinsel performanslarının arttığı, sertleşme sorununun ortadan kalktığı ve daha uzun süre ereksiyon oldukları gözlendi.
Vücuttan nikotin atımının tamamlanması için geçen süre 48 saattir. Bu saatin sonunda vücuttaki nikotin atılır ve bağımlılık kalmaz.
Sigara dumanına maruz kalmanın bile kalp-damar hastalık riskini arttırdığını düşünürsek sigarayı az içmenin riski azaltmayacağı açıktır. Dolayısıyla sigarayı günde 1-5 adet kadar kullanmanın günde bir paket içmeye göre daha güvenli olduğunu söylemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır.
Sigara, cilt dokularındaki kolajen üretimini yavaşlatmaktadır. Bu durum, kırışıklık ve ince çizgi oluşumunun hızlanmasına neden olmaktadır. Sigarayı bırakmak, var olan kırışıklıkların azalmasına ve cildin yeniden genç görünmesine olanak tanımaktadır.
İlk 8 saatte: Nefesteki kötü koku, kandaki oksijen ve karbonmonoksit düzeyi 8 saatte normale dönüyor. 1. günün sonunda: Kalp krizi riski 24 saat içinde azalmaya başlıyor. 2. günün sonunda: Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artmaya başlıyor.
Sigarayı bırakmaktan (yoksunluk) kaynaklanan ruh hali değişiklikleri genellikle 1-2 hafta içinde düzelir ve pek ciddi değildir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
Bağımlılığın kırılması: Sigarayı bıraktıktan sonraki birkaç ay içinde beyinde bulunan nikotin reseptörleri normale dönerek bağımlılık durumu sona erer. Kan dolaşımında iyileşme: Sigarayı bıraktıktan 2 ila 12 hafta içinde kan dolaşımı normale dönerek kalp ve damar hastalıklarının oluşma riski düşer.
Genellikle sigara bıraktıktan sonraki ilk günler ve haftalar, en yoğun zorlukların yaşandığı dönemdir. Sigara bıraktıktan sonra ilk 72 saat, genellikle en zor geçen dönemdir. Bu süre zarfında, nikotin eksikliği vücudu etkiler ve nikotin bağımlılığının yarattığı fiziksel ve psikolojik etkilerin şiddeti artar.
Artık nikotin bağımlısı değilsiniz. Artık kan damarlarınızı daraltma ve kalp krizi geçirme riskini yarı yarıya azalttınız. Bağışıklık sisteminiz gelişti ve soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara daha kolay direnebilirsiniz. Alerji ve solunum nezlesi olma riski önemli ölçüde daha düşük.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Sigarayı bıraktıktan sonra: mide ağrısı, kabızlık, gaz sancısı, öksürük, boğaz kuruluğu, çökkün duygudurum, yorgunluk, uykusuzluk, açlık hissi ve sinirlilik gibi yoksunluk belirtileri görülebilmektedir. Bunların birçoğu bırakma sonrası iki ila dört hafta içinde yok olur.
8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır. 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
Sigara akciğeri, alkol karaciğeri harap ediyor
Sigara; akciğer, meme, pankreas ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Alkol tüketimi de karaciğer hücrelerinde yağlanmaya, siroz hastalığına sebep olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri