Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Teminat limitleri her sene arttılır ve poliçenin kaza için ödediği tazminatlar trafik sigorta fiyatlarının her sene değişmesinin esas nedenidir. Trafik sigortası tavan fiyatı yukarıda da bahsettiğimiz gibi; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi unsurları dikkate alınarak hesaplanır.
Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörlerin başında araç türü, markası, modeli, yaşı ve kayıtlı olduğu il gibi pek çok kategori bulunur. Araç markaları arasında özellikle rayiç bedeli, hasar tamiri için olası gider raporu, markanın kullanım yoğunluğu gibi başlıklara dikkat edilir.
Trafik sigortasına tavan fiyat sistemi getirilmiştir. Bu durumda aracınızı ilk aldığınızda özel araba konumundaysa ortalama 4.500 TL olacaktır. İlk aldığınız araç tüzel yani şirket üzerine kayıtlıysa ortalama 5.500 TL olacaktır.
Trafik Sigortasında primi etkileyen nedenlerin başlıcaları; Aracın kayıtlı olduğu il, Araç sahibinin ikametgâh adresi, aracın kullanım tarzı, aracın, markası, modeli ve tipi, Sigortalının poliçe döneminde ve /veya geçmiş poliçe dönemlerinde kusurlu olarak karıştığı kazalar, poliçe yenileme süresini 30 günden fazla ...
İlgili 30 soru bulundu
Aracın hasar geçmişi ve hasar talep sayısı da sigorta primlerini etkileyebilir. Daha önce kazaya karışan ve hasar talebinde bulunan aracın primi yüksek olabilir. Bununla birlikte risk durumu düşük olan araçlara hasarsızlık indirimi uygulanır ve primi düşük çıkabilir.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Aracın Plaka Numarası
Şehir de sigorta fiyatlarını etkiler. Büyük şehirlerde kaza yapma oranı ve olasılığı yüksektir. Durum böyle olunca ödenecek prim tutarı diğer şehirlere göre daha yüksektir.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır. 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.
Trafik sigortası hesaplanırken bu faktörler, sigorta şirketlerinin risk değerlendirmesine temel oluşturur. Bu faktörler arasında aracın özellikleri ve risk değerlendirmesi ile sürücünün yaşı, cinsiyeti, hasar geçmişi ve hasarsızlık indirimi ve aracın bulunduğu il fiyatlar üzerinde belirleyici rol oynar.
Yeni trafik sigortası tutarları en düşük miktar olarak İstanbul'da 3 bin 706 lira olurken, Ankara'da 3 bin 601 lira, İzmir'de ise 3 bin 496 lira olarak belirlendi. En yüksek trafik sigortası tutarları ise İstanbul'da 22 bin 236 lira olurken, Ankara'da 21 bin 607 lira, İzmir'de ise 20 bin 978 lira olarak açıklandı.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Bunu yapmanız için E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden E-Devlet şifresi almalısınız. Ardından sisteme giriş yapıp SGK Hizmet Dökümü şeklinde arama yapmalısınız. Aramada karşınıza çıkan sayfadan sigortanızın yatıp yatmadığını kolayca öğrenebilirsiniz. Bir diğer yöntemse ALO 170 SGK hattını aramaktır.
Trafik sigortası basamakları aşağıdaki gibidir: 0.Basamak: 1. basamakta yer alan sürücüler, sigorta süresi boyunca üç veya daha fazla trafik kazasına karışır ve tazminat ödemesi yapılırsa 0. basamağa düşer. 1.Basamak: Trafik sigortası poliçesi üçüncü yılında da hasarla kapatılırsa yüzde 135 artış uygulanır.
En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
8. basamak trafik sigortası üzerinden sürücülere yapılabilecek en yüksek indirim oranıdır. Bu basamakta en az 5 sigorta süresi boyunca 7. basamakta yer alan sigortalıya sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda %50 indirim uygulanır.
Örneğin ilk aracınla hiç kaza yapmadın ve indirimli olarak poliçeni yenileyebiliyorsun. İkinci bir araç aldığında ilk aracındaki hasarsızlık durumun fark etmeksizin süreç en baştan başlatılır. Zaman ilerledikçe kaza durumuna göre indirim ya da sürprim uygulamasına tabi olursun.
Aracın markası, modeli, km'si, sürücünün adına kayıtlı başka bir aracın olup olmaması, ehliyet süresi, araç sahibinin cinsiyeti, kaza geçmişi, tercih edilen aracı kurumun komisyon ve ödeme sistemi gibi unsurlara bağlı olarak zorunlu trafik sigortası fiyatları değişir.
Trafiğe ilk kez çıkacak olan araç sahibi, 4. basamaktan başlar. Bu aşamada herhangi bir indirim ya da prim artırımı yoktur. Trafik sigortası kapsamında ilk yıl hasarsız olarak tamamlanırsa 5. basamağa yükselir, %10 oranında indirim alır.
Son olarak yeni plakanızla sigorta yaptıracaksınız. Eski plaka ile sigorta yapacaksınız, plaka değiştikten sonra da sigortacınızla görüşüp yeni plakaya zeyil ettireceksiniz sigortayı, tekrar fiyat çıkacak, fazlası eksiği varsa ona göre tekrar hesap görülecek.
1 Temmuz 2008 itibariyle trafik sigortası fiyatları serbest bırakılmıştır. Her sigorta şirketi, sizin hasar geçmişinizi göz önünde bulundurarak, kişi ve araca özel fiyatlama yapmaktadırlar. Bundan dolayı, her sigorta şirketi farklı fiyatlar belirlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri