Yoksul, Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, 1986 yapımı Türk sinema filmi.
Yoksulluk Kitabı (Mustafa Kutlu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Hikayeciliğimizdeki Zenginlik; Mustafa Kutlu ve Yoksulluk İçimizde, bir monografidir. Bu kitapta, son dönem hikayeciliğimizin mühim isimlerinden Mustafa Kutlu ve onun Türk hikayeciliğine yeni ufuklar açan Yoksulluk İçimizde adlı eseri değerlendirmeye çalışılmıştır.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Mustafa Kutlu (d. 6 Mart 1945 veya 1947, Erzincan), Türk yazar. Hikâye ve denemeleriyle tanınır.
İlgili 16 soru bulundu
Mustafa Kutlu (d. 6 Mart 1945 Erzincan) Türk yazar. Öykü ve denemeleriyle tanınır.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
Eserleri: Ortadaki Adam (1970), Gönül İşi (1974), Yokuşa Akan Sular (1979), Yoksulluk İçimizde (1981), Ya Tahammül Ya Sefer (1983), Bu Böyledir (1987), Sır (1990), Şehir Mektupları (1993), Arka Kapak Yazıları (1995), Akasya ve Mandolin (1999), Hüzün ve Tesadüf (1999), Uzun Hikâye (2000), Beyhude Ömrüm (2001), Mavi Kuş ...
Sevinç Çokum, (d. 25 Ağustos 1943, Beşiktaş, İstanbul), Türk Hisarcılar akımı temsilcilerinden. Hikâye, roman ve senaryo yazarı.
Süheyla, Şükran ile Engin aynı kurumda çalışmaktadır. Süheyla ve Engin'in arasında bir aşk ilişkisi vardır ve ikisi de aslında yaşama değişik yönlerden bakan kişilerdir. Fakir bir ailede büyümüş olan Engin, okuyup yazmaktadır ve zengin olmak için çabalamaktadır.
Yoksulluk İçimizde; Mustafa Kutlu'nun hikâyeciliğinin en olgun örneklerinden biri kabul edilir.1 Kutlu; bu eserinde Engin ve Süheylâ aşkı çerçevesinde kahramanlarda görülen sosyal değişim olgusu merkeze alınmak üzere, aşka, sosyal değişime, eşyaya İslâmî bir yorum getirmeye çalışır.
Cumhuriyet Dönemi öykücülerinden Mustafa Kutlu'nun eşyaya ve insana yerleşik bakış açılarını reddeden bir yaklaşımla kaleme aldığı hikâyelerinden oluşan “Yoksulluk İçimizde”; hem nev-i şahsına münhasır bakış açısı hem de tahkiye tekniği bakımından kendisinden önce yazılmış hikâye kitaplarından ayrışır.
Modern dünyayı çok iyi tanıyan, Modern Türk Edebiyatına kendine has yöntem ve üslubu ile yeni bir hikâyecilik anlayışı getiren Mustafa Kutlu; İslam'ın tasavvuf anlayışını benimsemiş, tasavvuf tarihine de ilmine de vâkıf bir yazardır.
Kutlu durum hikâyesi yazmaz. Kutlu'da olay esastır. Olaylar gelişirken tavır, eda, hüzün hep film karesi mantığıyla anlatılır. Mavi Kuş gibi senaryo olarak yazılıp sonradan hikâye haline getirilenler de var tabi.
Beyhude Ömrüm (2001), Mavi Kuş (2002), Tufandan Önce (2003), Rüzgârlı Pazar (2004), Chef (2005), Menekşeli Mektup (2006), Kapıları Açmak (2007), Huzursuz Bacak (2008), Tahir Sami Bey'in Özel Hayatı (2009), Zafer Yahut Hiç (2010), Hayat Güzeldir (2011), Anadolu Yakası (2012), Sıradışı Bir Ödül Töreni (2013), Nur (2014), ...
Mustafa Kutlu'nun, Sır isimli öyküsü, sekülerleşmenin ekonomik ve kültürel boyutlarının dine etkisini konu edinen bir eserdir. Kırsal yaşamdaki geleneksel normların, hızlı değişimin yaşandığı şehirlere özgü bir zihinsel yapı tarafından nasıl evrildiği düşüncesi öyküye egemendir.
Bu Böyledir adlı hikâyedeki Lunapark ve Mehtap Turu adlı hikâyedeki gemi eğlencesinin ahiret hayatına karşı dünya hayatını temsil ettiği görülmüştür. Bunun gibi eserlerdeki bazı kelime, sembol ve yaşanılan mekânların taşıdığı tasavvufi anlamlar ve bunların okuyucu açısından neleri çağrıştırabileceği ifade edilmiştir.
Oğuz Atay'ın 1972'de yayınlanan Tutunamayanlar adlı romanı bazı edebiyat çevrelerince ilk modernist roman olarak kabul edilirken bazılarınca Attila İlhan'ın 1953'te yayınlanan Sokaktaki Adam'ı ilk modernist roman kabul edilmektedir.
Hareket, yenilik arzusu ve geleneksel sanat, edebiyat ve felsefe biçimlerinin reddedilmesiyle karakterize edilir. Modernist sanatçılar, gelişen endüstriyel dünyayı yansıtan yeni ifade biçimleri yaratmaya çalıştılar. Gerçekçiliği reddettiler ve deneyselliği, öz farkındalığı ve yaratıcı süreci benimsediler.
Mustafa Kutlu, Türk edebiyatında özellikle hikâye alanında Türk toplumunun yaşadığı toplumsal değişim ve dönüşümü konu edinerek önemli bir yere sahip olmuştur. Oldukça güçlü gözlemlere sahip bir yazar olan Kutlu, toplumsal değişim sonucunda bireylerde oluşan psikolojik sorunlara değinmiştir.
1966 yılında İstanbul Veterinerlik Teknisyenliği Meslek Lisesi'ni bitirdi. 1966 yılında evlendi, 2 kız ve 2 erkek çocuğu bulunmaktadır. 8 yıllık memuriyet hayatından sonra, 1976 yılında Kayseri'de ticarete atıldı. 1996 yılında İzmir'de Kutlusan firmasını kurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri