Hayat sigortalarında ne tür kesintiler yapılır? Hayat sigortalarında gider payı, üretim masrafı, işletme masrafı ve erken ayrılma kesintisi alınabilir. Bu kesintilerin yapısı ürün özelliğine göre değişiklik gösterir.
2918 sayılı Kara Yolları Trafik Kanununun değişik 91. maddesine göre tahsil edilen %5 Mali Sorumluluk Sigortası payı bu fona aktarılır. Her türlü sigorta işlemleri, Katma Değer Vergisi ve Damga Vergisinden muaftır.
Erken ayrılma kesintisi, sigortadan ayrılarak (iştira) sonlandırılan sözleşmelerde matematik karşılıkların belli bir oranında uygulanan kesintidir. Gider payı ve aracı komisyonu veya üretim masrafı tarifelerin özelliklerine göre sigorta şirketleri tarafından belirlenir.
Sigortacılar, müşterilerinin ihtiyaçlarını belirlemek, riskleri değerlendirmek, uygun sigorta ürünlerini seçmek ve sigorta poliçeleri düzenlemek için çalışırlar. Sigortacılar, müşterilerine sigorta hizmetleri hakkında bilgi vererek, onların sigorta planlarına karar vermelerine yardımcı olurlar.
Poliçede belirtilen koşullar çerçevesinde sigortalının sigorta şirketine başvurması ile tazminat süreci başlar; tespit tutanağı ve hastane raporu gibi belgelerin hazırlanması, bu evrakların sigorta şirketine gönderilmesi ve sigorta şirketinin incelemesinin tamamlanması ile yasal süre içinde süreç sonuçlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Bir sigorta bağlamında tazminat, bir tarafın, diğer tarafın zarar görmesi durumunda sözleşmeye dayalı ödeme yapma yükümlülüğünü ifade eder.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
Hasar ödemesi yapacak sigortalı kişinin sigorta şirketi masrafları karşılar. Bilindiği üzere trafik poliçesinde sigortalı kişinin aracı kapsam altında değildir. 3. kişilerin maddi ve bedeni hasarları teminat altındadır. Bununla birlikte kusur durumuna göre mağdur olan kişi ödeme alabilir.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere, poliçe limitlerine ve kusur oranlarına göre sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Yeni başlayan bir sigortacının ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 17.000 TL arasında değişebilir. Daha deneyimli bir sigortacının maaşı ise 15.000 TL ile 31.480 TL arasında olabilir. Bununla birlikte, bu rakamlar kesin değildir ve farklı sigorta şirketleri ve pozisyonlar için değişkenlik gösterebilir.
Brüt maaş üzerinden %14 SGK primi işçi hissesi ve %1 işsizlik sigortası primi işçi hissesi kesilir. Kalan miktar üzerinden %15 gelir vergisi ve %0,759 damga vergisi kesintisi yapılır. Vergi kesintileri de yapıldıktan sonra kalan miktar işçinin eline geçen net ücreti olur.
Prim İadeli Hayat Sigortası, sigortadan faydalanmazsanız ödediğiniz primlerin tamamını geri alabileceğiniz, süresi 12 yıl olan bir hayat sigortasıdır. Prim İadeli Hayat Sigortası süresi boyunca, olası bir yaşam kaybı durumunda belirlediğiniz teminat ile yakınlarınızı güvence altına alabilirsiniz.
•10.yıldan önce iştira durumunda birikim üzerinden kar payı tutarı ödemesi yapılmaz. İlk 4 yıl yatırılan birikim primi üzerinden %15 kesinti uygulanır •5-6-7-8-9. yılların sonunda birikim primi üzerinden yapılan toplam kesinti tutarının yarısı, % 10'arlık eşit parçalar halinde müşterinin birikimine eklenir.
Ticaret şirketleri (Anonim Şirketler, Limited Şirketler vs.) kurumlar vergisi mükellefleri arasında sayılmıştır. Buna göre şirket olarak faaliyet gösteren sigorta acentelerinin safi kazançları kurumlar vergisine tabidir.
6802 sayılı Kanun uyarınca, sigorta şirketlerinin tüm işlemleri BSMV kapsamında bulunduğundan sigorta şirketlerinin her türlü mal teslimleri ve hizmet ifalarında KDV hesaplanmayacaktır.
Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir. Sigorta poliçesi olarak adlandırılan bu belge sayesinde sigortanın kapsamı net bir şekilde ortaya koyulmuş olur.
Sigorta işletmeleri, sigorta işlemlerinden teknik gelir elde etmektedirler. Teknik gelirden sigorta işletmelerinin genel giderleri düşüldüğünde, sigortacılık işlemlerinden elde edilen kâr (veya zarar) ortaya çıkmaktadır. Teknik faaliyet sonucu sağlanan kazanç; menkul ve gayrimenkul yatırımlarında değerlendirilmektedir.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
SEDDK - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
(Değişik:RG-2/2/2016-29612)(1)Ödemede bulunan sigortacı, sigorta sözleşmesine ve bu sözleşmeye ilişkin kanun hükümlerine göre, tazminatın kaldırılmasını veya azaltılmasını sağlayabileceği oranda kazaya sebebiyet veren sigortalıya rücu edebilir.
Ülkemizde sigortacılık sektörü üzerinde denetleme ve düzenleme yapmaya yetkili kurum yani Kamu Otoritesi, T.C. maliye ve Hazine Bakanlığıdır.
Kanunun belirlediği miktar altında tazminat ödenemeyecektir. İş Kanununa tabi 7 yıl çalışmış olan bir işçinin son ücreti 5000 TL ise işçi 35.000 TL kıdem tazminatı alacaktır. Yeni asgari ücret tarifesine göre asgari ücret 2023 Temmuz itibarı ile brüt 13 bin 414 TL olmuştur.
Örnek vermek gerekirse 10 yıldır asgari ücretli olarak aynı işyerinde çalışan kişinin alacağı kıdem tazminatı 134 bin 140 lira oldu. Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 lira oldu.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri