Konuya ilişkin olarak çalışan ile işveren arasındaki sözleşmede ayrıca belirtilen bir yükümlülük yoksa çalışan kendi adına şirket kurabilir veya başka bir şirkete ortak olabilir.
İşçi sözleşmesinde engellenmediği takdirde SSK'lı çalışan kişiler bir şirket kurabilmekte ve şirketlerini kurarak ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Sigortalı bir işte (4/a) çalışırkende vergi mükellefiyetine başlayabilirsin. Sigortalılığın sona erinceye veya kesintiye uğrayıncaya kadar sgk 4/a'lı olarak sigortalılığın devam eder. Yani kesintisiz 4/a lı olduğun sürece bağ-kur 4/b problemi olmaz.
Sigortalı çalışıyorken iş yeri açılması durumunda kişinin adresine SGK'dan bir tebligat gelecektir. Bu tebligatta eğer SSK'lı çalışmaya ara verilirse Bağkur primi ödenmesi gerekliliği belirtilecektir. – SSK'lılığın kesintiye uğraması 1 gün dahi olsa bu kişi artık Bağ-Kur kapsamında sayılacaktır.
Biz size şimdiden yanıt verelim; 2011'de yapılan değişiklik sonrası kişi hem Bağ-Kur'lu hem de SSK'lı olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez. Size tavsiyem, ayda 5 gün günlük 181 lira kazanç ile SSK'lı olursanız ileride de en yüksek aylığı alırsınız.
Bu durum 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 53. maddesinde belirtilmiştir. Türkiye'de sigortalı çalışırken şirket kurmak sigorta mevzuatı açısından herhangi bir sıkıntı yaratmadığı gibi, beraberinde pek çok avantaj da getirebilir.
Sigortalı çalışanların, başka bir yerde çalışırken şahıs şirketi kurması hakkında İş Kanunu'nda belirtilmiş bir engel bulunmuyor. Burada belirleyici olan, söz konusu kişilerin mevcut çalıştıkları şirketle aralarında yaptıkları sözleşme.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
4A SSK Kapsamında Sigortalı Çalışırken Şahıs Şirketi Kurmak
Hali hazırda çalıştığınız iş yerinizle yaptığınız iş sözleşmesinde şirket kuramaz ya da bir şirkete ortak olamaz ibaresi varsa, çalıştığınız firma sizi tazminat ödemeden işten çıkarabilir. Bu şekilde bir madde bulunmuyorsa şirket kurabilirsiniz.
Konu hakkında sık sorulan sorulardan birisi de sigortalı çalışan iş yeri açabilir mi sorusu olmakta. 4a yani ssk kapsamında bir işyerinde sigortalı çalışırken kendi adınıza bir işyeri açabilirsiniz.
Şahıs Şirketinde Bağ-Kur Zorunlu Mu? Bir şirkete hisse ortağı olan ya da şirket sahibi kişiler için Bağ-Kur sigortası yapmak zorunludur.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL. Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 500-850 TL.
Genellikle şirket kurmanın maliyeti kurulacak şirket türüne göre değişiklik göstermektedir. Şahıs şirketlerinde maliyetler 300 – 1000 TL arasındayken limited şirketlerinde 15 Bin – 20000 TL, anonim şirketlerde ise 60 Bin – 200 BİN lira civarında farklılık göstermektedir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir. Ortakların sayısı elliyi aşamaz. Limited şirket ortakları gerçek kişi veya tüzel kişi olabilir.
Şahıs Şirketi Muhasebeci Şart Mı ? Şahıs şirketi kurmak için mali müşavir ya da muhasebeci tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat ticari süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesi için şahıs şirketi kuruluşu sonrasında muhasebeci tutmanız şirketinizin devamlılığı açısından iyi olacaktır.
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Çalışanlar, müşteriler ile ortak hesap sahibi olamaz.
Şahıs Şirketi Kurmak Mantıklı Mı? Yeni bir girişim yapıyorsanız ve bu bağlamda da geliriniz az ise ilk etapta şahıs şirketi kurmak oldukça mantıklıdır. Düşük maliyetler ile girişimcileri fazla zorlamayan yapısı ile tercih edilen şahıs şirketi, girişimin ilk aşamasında kurulmalıdır.
Genelde çok düşük ölçekli, evden yapılabilecek işler, internet üzerinden ticaret ve yapılan işin basit usul mükellef kavramına uygun olmadığı durumlarda ev adresi gösterilerek evde şahıs şirketi kuruluşu yapılabilir.
Türk Ceza Kanunu'nun 20. maddesi ve gerekçesinden de anlaşılacağı üzere ancak gerçek kişiler bir suçun faili olabileceklerdir. Tüzel kişiler ise hiçbir suçun faili olamayacaklardır.
Hastalık ve analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesinde de sigortalılık statüsü 4/a olarak değerlendiriliyor. Bu bağlamda, 4/a kapsamında çalışırken başka bir şirkete ortak ve yönetim kurulu üyesi olmanız nedeniyle ayrıca 4/b kapsamında da prim ödemeniz mümkün.
Cevap: Bağ-Kur zorunlu sigortadır. Sigortalının isteğiyle iptal edilemez. Ancak SSK'lı çalışmaya başlarsanız, Bağ-Kur kendiliğinden durur. SSK'lı çalıştığınız sürece Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.
SSK ve BAĞ-KUR arasındaki farklara gelecek olursak: SSK bir işverene, kuruma bağlı olarak çalışan tüm işçiler için yapılan sigortadır. BAĞ-KUR ise işverenlerin, bağımsız çalışanların ve kanunda tanımlanmamış olan meslek grupları için geçerli olan sigorta türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri