Antep fıstığı ile Siirt fıstığı arasındaki en büyük fark Siirt fıstığı tanelerinin daha iri ve olgun olmasıdır. Antep fıstığı, Siirt fıstığına göre daha ufak ve silindir şeklindedir. Aynı zamanda Antep fıstığının rengi Siirt fıstığına göre daha koyudur.
Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir. Siirt fıstığı kolesterole iyi gelmektedir. Bu sebeple fiyat olarak da Antep fıstığına göre çok daha pahalı bir ürün olmaktadır.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
·Siirt Antep Fıstığı
Antep fıstığı çeşitleri arasında en kaliteli antep fıstığı olarak kabul edilen bu çeşit; kuru ve de sulu olarak yetiştirilebilir. Bu sebeple de uzun olan türüne oranla daha çok verimli olmaktadır. Siirt Antep fıstığı türü her sene ürün verebilir.
Büyük bir protein deposu yapısına sahip olan Siirt Fıstığında A, E, C, B, B1 ,B6 vitaminleri yönlerinden zengin bir besin deposu içeriğe sahiptir. Siirt Fıstığı en güzel bir tabirle insan vücudu ile dosttur. Ruhsal yönden ve Fiziksel yön açıdan insana enerji sağlar. Kan içerisindeki yağ kolesterol dengesini sağlar.
İlgili 25 soru bulundu
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Güncel fıstık fiyatları… Kavrulmuş Siirt Fıstığı rekoltesinin düşük olmasından dolayı kalitesine göre fiyatları 120 ila 150 TL arasında değişiyor. 15.05.2022 tarihi itibari ile Siirt Fıstık fiyatı 200'ye dayanmış durumda…
Yer fıstığının içinde çok fazla yağ bulunur. Hatta yağ bakımından en zengin kuru yemişler arasında yer alır. Bu nedenle de yer fıstığı sivilce yapar mı sorusu sıkça merak ediliyor. Bu soruya verilebilecek cevapların çoğu da evet yönündedir.
Siirt Fıstığı Siirt ili ve çevresinde yetişmektedir. Bölgede yetişen diğer fıstık türlerine göre Siirt fıstığı, hem fiziksel olarak ve hem de lezzet bakımından diğerlerinden farklıdır. Siirt fıstığını bu kadar lezzetli ve ayrıcalıklı kılan, Siirt yöresinin iklimidir. Fıstık genellikle sıcak iklimi sevmektedir.
siirt fistigi iran fistigi gibi tombul ve citlak olur. rengi de daha acik yesildir.
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi. Avrupa'nın önde gelen şef ve gurmeleri bünyesinde buluşturan 'Uluslararası Tat Enstitüsü', gerçekleştirdiği '2021 Tat Değerlendirmesi' sonucunda 'Siirt Fıstığı ' Üstün Lezzet Ödülü'ne layık görüldü.
Yerel değerlerimizi korumak ve yerel ürünümüz olan coğrafi işaretli Siirt fıstığına sahip çıkmak hedefiyle yola çıkan Fistalora, Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş.'nin markasıdır.
Fıstığının ana vatanının Orta Doğu olduğu bilinmektedir. İran, Suriye, Irak, Hindistan, Meksika ve Türkiye gibi ülkeler fıstık yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Fıstık, ülkemizde en çok Antep ilimizde yetiştirilmektedir.
Aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir. Kuru ve sulu koşullarda Siirtfıstığı sıralarının arasına bağ dikmek suretiyle tesis yapılmaktadır.
Siirt ilinde fıstık yetişme alanı 27000 ha olup, yörede yıllık 14 000 ton fıstık üretimi yapılmaktadır (TUİK, 2018).
Fıstık çamları ile kaplı olan bu yörenin Kozak adını almasının nedeni de bu meşhur bitki örtüsüdür. Ancak bu nazenin, zahmetli bitkiden ürün almak öyle kolay değildir.
Siirt Fıstığı muhafazası hasattan hemen sonra kavlatılarak sergi yerlerinde kurutulduktan sonra, işlenip pazarlanıncaya kadar jüt çuvallara veya 50-70 kg'lık kanaviçe çuvallarla ambarlarda muhafaza edilmektedirler.
Siirt fıstığı Antep fıstığına göre daha tombul ve daha az yağlıdır. Aynı zamanda yüksek demir, çinko, protein ve lif kaynağıdır. Antepfıstığı içerir. Eser miktarda Soya, fındık, yer fıstığı, kaju fıstığı, badem, ceviz ve gluten içerebilir.
En çok Antep fıstığı yetiştirilen il Gaziantep olurken, Antep fıstığından alınan verim en fazla Diyarbakır olarak geçmektedir. Antep fıstığı ülkemizde oldukça fazla yetiştirilen bir yemiştir. Bu sebeple Antep fıstığı tüketimi de ülkemizde oldukça fazladır.
Siirt fıstığının hasat zamanı yaz aylarının sonu, sonbahar aylarının başı olarak bilinmektedir.
Halk arasında makat çatlağı olarak bilinen Anal Fissür uzun süren kabızlık veya ishal sonrasında makat bölgesinde yırtıklarla ortaya çıkmaktadır. Makat çatlağının tedavisi ve tedaviden sonra yaşananlarla ilgili hastalardan zaman zaman sorular gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri