SİLİKON KEK KALIPLARI NASIL KULLANILMALIDIR? * İlk kullanımdan önce sıcak su ile yıkayınız. Uygulama yapmadan once katı yağ ile hafifçe yağlayınız. Kalıplarla uygulama yaptıktan sonra doğal yapışmaz özelliğini korumak için kaynayan suya yaklaşık olarak 10 dk. süreyle daldırın.
Kek kalıbını kullanırken yağlamanın yeterli olmadığı kek kalıplarında kek malzemesini dökmeden önce kalıbın üzerine hafif şekilde şeker ya da un serpiştirilebilir. Bu da kekin silikon kalıptan daha rahat bir şekilde ayrılmasını sağlayacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Silikon kek kalıbı direk fırına girer mi? Silikon kek kalıpları buzdolabından çıkardığınız zaman dahi fırına hemen konabilir. Çünkü bu kalıplar; ani sıcaklık değişiminden etkilenmemektedir.
Silikon kek kalıbının içini margarin ile iyice yağlayın. Hazırladığınız kek karışımını silikon kek kalıbının içine dökün. Önceden biraz ısıtılmış fırının içinde 180 derecede yaklaşık 45 dakika kadar pişirin. 45 dakikanın sonunda kekin pişip pişmediğini kürdan yardımı ile kontrol edin.
Silikon kalıpta kek yapılışı
Margarin ile yağlanan kalıba karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
İlgili 26 soru bulundu
Metal kalıplar normal şartlarda kullanılsa bile kullanımlardan doğan deformasyonlar sonucu, kısa bir süre sonra yapışmama ve sağlıklı olma özelliğini yitirir. Silikon kek kalıpları ise kullanma prospektüsüne uyulduğu sürece yıllarca kullanılabilir.
Silikon Kek Kalıbı
Her ne kadar üreticiler tüm silikon mutfak aletlerinin bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olduğunu söyleseler de kek kalıplarını yıkamanızı tavsiye etmiyoruz. Silikon kek kalıbı uzun süre keki içinde muhafaza ettiği için yağı emer. Bu şekilde makinede yıkama yaptığınızda tam temizlik sağlayamazsınız.
Silikon kek kalıplarını kullanmadan önce kekin daha rahat ve kolay çıkmasını sağlamak için her tarafı iyice yağlanır. Bu işlemde tereyağı kullanabileceğiniz gibi sıvıya kullanarak da yapabilirsiniz. Silikon kalıpların yapışmaz özelliği olmasına rağmen yağlama işlemini asla atlamamalısınız.
- Bir kaseye sıcak su doldurun. Daha sonra üzerine 1 yemek kaşığı limon tuzu ya da 3 yemek kaşığı sirke ekleyip, karıştırın. Kalıbınızı bu karışımın içerisine batırın ve yarım saat bekletin.
Seramik kek kalıpları
Aralarında en sağlıklı olanları olarak niteleyebileceğimiz bu modellerde pişen keklerin daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. Daha yayvan ve orta derecede kabaran kekleriniz seramik kaplar içerisinde daha uzun sürede soğur ve nemini kaybetmez. Ayrıca temizlenmesi de oldukça kolaydır.
Silikon kek kalıplarının malzemesini oluşturan silikon, aslında camın ana hammaddesi olan silis kumunun yüksek ısıda eritilmesiyle oluşuyor. Yani, teknik olarak silikon ve cam, aynı hammaddeden yapılıyor.
Her türlü keki mikrodalga fırında yapabilirsiniz ama mikrodalgada kullanılabilir işareti olan silikon kalıplar ve borcamlar dışında metal kalıplar asla kullanmayın.
Bu yüzden, silikon kek kalıpları ve hatta kek kalıbı dışında kalan diğer silikon mutfak eşyaları, sağlığa zararlı ürünler arasında bulunmuyor. Spatula, kepçe, maşa ve kaşık gibi diğer mutfak eşyaları da, sıcakla temas ettiği zaman çözülüp, zehirli maddeler açığa çıkarmaz.
Cam kek kalıpları
''Cam kalıpların özellikleri ne?'' diyenleriniz içinde hemen anlatalım. Cam kalıplar ısıyı çok fazla iletirler. Bu nedenle kekinizin daha hızlı ve kısa sürede pişmesini sağlarlar.
Yapışmazlık konusunda en üst sırada olan silikon kalıpları özellikle muffin gibi küçük porsiyonlar halinde pişireceğiniz keklerde tercih edebilirsiniz. Pişme konusunda geleneksel kalıplar kadar iyi sonuç vermese de, ama sizin aradığınız şey pratiklikse silikon kalıpları rahatça tercih edebilirsiniz.
*İlk kullanımdan önce deterjanla yıkanmalı, durulanıp iyice kurulanmalıdır. *Daha iyi pişirme için, kullanmadan önce az miktar sıvı yada katı yağla yağlanmalıdır. *Yıkanmadan önce soğuması beklenmelidir. Sıcakken direk suya maruz bırakıldığında ürünün yapışmaz yüzeyi hasar görebilir.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz.
Oda sıcaklığına gelmiş tereyağı yardımıyla kalıbızın tüm iç kısmını güzelce yağlayın. Ardından kalıbınızı güzelce unlayın. Unlarken dikkat etmeniz gereken nokta fazla unları silkelemek. Silkeleyin ki kek pişerken unlar tabanına yapışmasın ve tadını bozmasın.
Fazla karıştırma gluteni ortaya çıkartacağından ekmeklerde olduğu gibi lastiksi bir yapının oluşmasına neden olur. Bir kaşık yardımı ile yedirilirse çok daha iyi sonuçlar elde edilir. Kek hamuru boza kıvamında olmalıdır. Un miktarı az olursa kekiniz çöker, fazla olursa sert ve kuru olur.
İçi dolgulu kek tariflerinde kek harcını döktükten sonra kalıbın orta kısmına dolguyu bir kaşık ya da şırınga yardımıyla kalıbın içerisine ekleyebilirsiniz.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
Silikon kek kalıplarını kullandığınızda fırında ısı ayarı değişimi yapmanızda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Örneğin 20 dakika boyunca 180 derecede pişirdikten sonra ısı ayarını 200 dereceye alabilirsiniz. Bu ısı değişiminin silikon kek kalıplarına zarar vermediğini belirtelim.
Silikon kek kalıpları buzdolabından çıkardığınız zaman dahi fırına hemen konabilir. Çünkü bu kalıplar; ani sıcaklık değişiminden etkilenmemektedir. Slikon kek kalıpları yalnızca fırında pişirmeye uygundur. Dolayısıyla direkt olarak ateşin üzerine asla konulmamalıdır.
Kekin pişmesi için fırınınızın sıcaklığı da önemlidir. Genellikle 175-180 derece arasında pişirme sıcaklığı önerilir. Ancak, bazı tarifler farklı bir sıcaklıkta pişirme önerir.
Silikon kalıp modelinizi yıkamak isterseniz normal musluk suyu ile fairy ve yumuşak bir sünger kullanarak temizleyiniz. Silikon kalıplarınızı kurutmak için ters çevirip bırakmayınız. Dış destek maçalarını ve kalıpları doğrudan güneş ışığında bırakmayınız. Kalıplarınızı peçete yardımı ile kurulayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri