Fiziğin bir alt disiplini olarak simya ilmi ise duyu algısı bakımından gerçekte var olmayan şeyleri sanki varmış gibi göstermek ve hava ortamını bir tür doğal yansıtma aracı gibi kullanarak fantazmagoriye dayalı görüntüler meydana getirmekten ibaret bir sihir sanatıdır.
Simya, felsefe taşı gibi tarifler ve dönüştürücü malzemeler kullanarak değerli maddeleri yeniden yaratmayı amaçlayan eski bir uygulamadır. Simyacılar altın, gümüş, değerli taşlar ve mor boya gibi maddelerin doğru bileşim ve dönüştürücü yöntemlerin bulunması halinde yeniden yaratılabileceğine inanıyordu.
Simya veya alşimi (Arapçadaki "al-Kimiya" kelimesinden gelir, İngilizceye "alchemy" olarak geçmiştir) hem doğanın ilkel yollarla araştırılmasına hem de erken dönem bir ruhani felsefe disiplinine işaret eden bir terimdir.
Simyacılar maddenin en saf halinin altın olduğunu düşünüyor ve diğer metalleri saflaştırarak altın elde edebileceklerine inanıyorlardı. Bugün bu görüşün doğru olmadığını biliyoruz. 8. yüzyılda yaşayan Arap bilgin Câbir bin Hayyan, deney ve teoriye dayalı kimyanın ortaya çıkmasının öncüsü kabul ediliyor.
Dört unsur ya da dört element, okültizmde ve birçok gelenekte maddenin dört hali olarak kabul edilen toprak, su, hava ve ateş dörtlüsüne verilen addır.
İlgili 42 soru bulundu
Metal mukavemet türleri olan gerilme direnci, basınç dayanımı, akma dayanımı, darbe gücü gibi noktalar göz önünde bulunduğunda, dünyanın en güçlü metali 'tungsten'. İsveççe “ağır taş” anlamına gelen 'tungsten” genellikle mermi ve füze yapımında, boya imalatında, metal buharlaştırma vb. pek çok dayanıklılık gerektiren ...
Antik Hint öğretilerine ait Sanskritçe kaynaklarda 5. element, Akaşa olarak isim bulur. Akaşa diğer dört elementi; Vayu (hava elementi), Tejas (ateş elementi), Apas (su elementi) ve Prithivi (toprak elementi); meydana getiren ana madde olan beşinci elementtir.
Nicolas Flamel (1330-1418), 15. yüzyılda yaşamış Fransız simyacı. Simyacıların iki büyük düşü olan ölümsüzlüğü ve felsefe taşını bulduğu iddia edilir.
KİMYANIN BİLİM OLMA SÜRECİ
Simya, sınama yanılmaya dayalı olduğu, teorik temelleri olmadığı ve sistematik bilgi birikimi sağlamadığı için bilim değildir.
Simyacılar, amaçlarını gerçekleştirememelerine rağ- men mürekkep, cam, barut, seramik, esans, alaşım, boya, sabun, mum, yemek tuzu, zaç yağı, göz taşı, Kıb- rıs taşı, tuz ruhu, şap, kezzap, ipek gibi maddeleri ve al- tın, gümüş, cıva gibi elementleri keşfetmişlerdir. gibi yöntemleri keşfetmişlerdir.
Kimya işlemlerini kapsayan bir laboratuvar etkinliği olan simya, dünyanın ve evrenin işleyişini anlamaya çalışmaktadır. Simyacılar çalışmalarında insanlara ölümsüzlük kazandıracak felsefe taşı elde etmeye ve metalleri altına çevirmeyi amaçlamaktadır.
Simya Nedir? ▸ Eski çağlarda insanların deneme yanılma yöntemi ile; ✔ Değersiz maddeleri altına çevirme, ✓ Ölümsüzlük iksirini bulma ✓ Tüm hastalıkları iyileştirme, uğraşlarına simya (alşimi) denir. Simya ile uğraşanlara simyacı (alşimist) denir.
Gelecekte vuku bulacak olayları değişik metotlarla öğrettiğine inanılan ilmin adı. Cinleri ve şeytanları itaat altına almayı öğrettiği ileri sürülen bir ilim. Çeşitli kültürlerde değişik isimlerle anılan mitolojik veya yarı mitolojik bir şahsiyet.
Gerçekte, simya kısmen modern kimyanın atasıdır ve mistik yönünü ancak çok daha sonra, özellikle Rönesans yazarlarının ve ardından Romantiklerin kaleminde kazanmıştır. Simyacının amacı, aynı elementin atom çekirdeğini değiştirerek bir kimyasal elementi diğerine dönüştürmektir.
Ledün ilmi Allah katından melek veya peygamber aracılığı olmadan Allah'ın dilediği kuluna verdiği ilim olup, sadece o ilme sahip olan kul sorumludur. Duyusal bilgi, insanların duyu organlarıyla algıladıkları şeyler, gaybla ilgili bilgi ise, duyu organlarının algı alanı dışında kalan hususların bilgisidir.
Felsefe taşı, Simya ilmine göre dokunduğu her nesneyi altına dönüştüreceğine inanılan taş.
Simya'nın bilim olmamasının nedenleri nelerdir? Simya; deneme yanılma yöntemiyle çalışır, sistematik bilgi birikimi içermez, teorik temelleri yoktur ve belki de en önemlisi "ölçüm" yoktur.
2. Simyacılar günümüzde de geçerliliği olan damıtma, çözme, yumuşatma, süblimleştirme, süzme, dinlendirerek çöktürme, eritme, mayalandırma,özütleme gibi yöntemleri keşfedip kullanmışlardır.
Kur'an'da Lokman Hekim'den Lokman Suresi'nde bahsedilir. Lokman'ın ölümsüzlük iksirini bulduğu ancak formülünü kaybettiğine dair efsaneler mevcuttur. Formülü nasıl kaybettiği ise değişik kaynaklarda değişik şekillerde anlatılır.
Kimya bir bilim olmasına rağmen simya bir bilim dalı değildir. Kimya biliminde belli yöntemler kullanılarak bilimsel çalışmalar yürütülür. Simya ise deneme-yanılma yöntemine dayanır. Kimya, deneysel çalışmaları içerir.
Ahlak (Ateş), Estetik ve Ruh (Su), Akıl (Hava), Fiziksel her şey (Toprak) simgeler.
Ateş, su, toprak, hava... İlk çağlardan beri, yaşamın kaynağını anlamak için yola çıkan çoğu büyük düşünürün çalışmalarına konu olan mistik dörtlü. Elementlerin gizli dünyası birçok insan tarafından merak edilmiştir.
Çin Tıbbı'nda rahatsızlıkların teşhisinde ve tedavisinde önemli bir iyeri vardır. Bu yöntemde her türlü dönüşüm muhakkak Odun (木 mù), Ateş (火 huǒ), Toprak (土 tǔ), Metal (金 jīn), Su (水 shuǐ) olarak beş öğenin süreçlerinden geçer. Her öğe kendi içinde Yin ve Yang olmak üzere iki kutup barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri