Bu hastalıklar arasında santral sinir sistemi enfeksiyonu ensefalit, çocuk felci, sinir hücrelerindeki dejenerasyondan alzheimer hastalığı, iltihap ve otoimmün hastalıklarından multipl skleroz MS, çeşitli kas hastalıkları bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Nöroloji sinir sistemi fizyolojisi ve hastalıkları ile ilgilenen tıbbi bilim dalıdır. Sinir sistemi; beyin, spinal kord (omurilik) ve periferik sinir sisteminden oluşur. Bu üç bölümden herhangi birinde gelişen ve cerrahi müdahale gerektirmeyen hastalıkların tedavisi nöroloji bölümü tarafından yapılır.
Sürekli ve şiddetli baş ağrıları, baş dönmesi, el, kol ve ayaklarda hissizleşme ve uyuşma, bayılma, görme bozuklukları, unutkanlık, ellerde yaşanan istemsiz titremeler gibi şikayetlerle ilgilenen nöroloji bilim dalı çok kapsamlıdır.
Sınırda veya bilinen adı ile borderline kişilik bozukluğu, davranışlar ve ilişkilerde kararsız ruh haliyle karakterize, günlük yaşantıda işlevsellik sorunlarına neden olan zihinsel bozukluktur.
Kas hastalığı nedir? Kas Hastalıkları ( Myopati ) Kas hastalıkları (myopati), kas liflerinin hastalığına bağlı olan çoğu zaman kaslarda güçsüzlük, incelme bazen ağrı ya da krampların görüldüğü hastalıklardır. Miyotonik Distrofi: Myotonik distrofi erişkin yaşta en sık görülen kalıtsal kas hastalığıdır.
Kas-sinir kavşağı hastalıkları, myasthenia gravis, botulismus ve lambert-eaton miyastenik sendromu edinsel kas hastalıkları kapsamında değerlendirilir. İltihabi kas hastalıkları çeşitleri de polimiyozit, dermatomiyozit, inklüzyon cisimciği miyoziti, diğer miyozitler şeklindedir.
Bugün için tanımlanmış ve tanınabilen ama kesin nedeni açıklanmayı bekleyen 500 civarı kas hastalığı mevcuttur. Bu hastalıkların çok sınırlı bir bölümü edinsel, yani yaşam süreci içinde ve bir nedene bağlı olarak gelişen kas hastalıklarıdır.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Kas hastalığı (Distrofisi) nedir? Tıp dilinde kas hastalıklarına kas distrofisi denir. Distrofi kelimesi Antik Yunancadaki kötü, hastalıklı anlamına gelen dis ve beslenme, gelişme anlamına gelen trofi kelimelerinin birleşmesiyle türetilmiştir. Kas distrofilerin (musküler distrofilerin) kesin bir tedavisi yoktur.
Kol zayıflığı için en yaygın görülen nedenler yaralanmalardır. Ayrıca kasın az kullanılması ya da belirli kas düzensizliklerinden kaynaklanan kas kaybı, omurgadaki sinirlerin sıkışması ya da buna yapılan baskı ve en son olarak da belirli kalıtsal sorunlar da kollarda güçsüzlüğe neden olabilir.
Sinir krizi kişinin aşırı öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında ortaya çıkan ortalama 15-20 dakika süren bazen 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada kişide aşırı öfke belirtileri, ağlama, bağırma, kendine ve çevreye zarar verme davranışları görülebilir.
Nöropatik ağrılar, sinirlerin ağrı iletim bölgelerinde ortaya çıkan ve ağrı kesici ilaçlarla kolay kolay geçmeyen ağrılar olarak tanımlanır. Bu ağrılar oldukça karmaşık bir sendroma işaret eder ve beyin, omurilik, kol ve bacak sinirleri gibi bölgelerden kaynaklanır.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Kan ya da doku testi ile gen tarama testi uygulanarak bu tür rahatsızlıkların olup olmadığı anlaşılır ve tedavi süreci elde edilen verilere göre oluşturulur.
Nöroloji uzmanı, beyin ve sinir sistemini etkileyen hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştiren tıp uzmanıdır.
Nörolojik birçok hastalığın teşhisinde muayene yanı sıra elektrofizyolojik testler de kullanılır. Bu testler elektroensefalografi (EEG), elektromiyografi (EMG), uyandırılmış potansiyeller(UP) ve polisomnografidir(uyku ve uyku ile ilişkili solunum, hareket kayıtlaması).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri