Kartal, genel olarak göğün ve kozmo- lojik güçlerin simgesi, bağlılık, güç anlamını taşımaktadır. Çift başlılık ise doğu ve batının hâkimiyeti anlamındadır. Kazakistan bayra- ğında özgürlüğü, Mısır bayrağında Mısırlı Selahaddin'i (Eyyubi) simgelemektedir (2, 8).
Kartal, eski Türklerde kutsal sayılmıştır. Şamanlar, kartalın bir kadınla birleşmesinden çift başlı kartalın meydana geldiğine inanıyorlardır. Kartal, Orta Asya Türklerinde koruyucu ruh olarak kabul edilmiş, kartallı tuğ ve asalar, kudret ve asalet sembolü olarak kullanılmıştır.
Kartal, önemli bir türeme simgesiydi. Özellikle Göktürk ve Uygur devirlerinde kartal hükümdar ya da beylerin timsali olurken koruyucu ruhu ve adaleti de temsil ederdi. Güneşi temsil etmesinin yanı sıra güç ve kudreti de ifade ediyordu (Çoruhlu, 2000: 134).
Bu nedenle önemle belirtmek gerekir ki formu ne olursa olsun kurumsal sembol dikkatlice geliştirilmelidir. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü tek başlı Anadolu Selçuklu kartalı olarak tescil edilmiştir.
Kartal başlarının birinin sınırsız geçmişe, diğerinin ise sonsuz geleceğe baktığına ve Anadolu'nun konumu itibarı ile Doğu'nun ve Batı'nın hâkimiyetini temsil ettiğine inanılır. Türk Hava Kuvvetlerinin sembolü de tek başlı Anadolu Selçuklu kartalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Çift başlı kartal motifi, 13. yüzyılın başlarında Orta Çağ Anadolu'sunun Anadolu Selçuklu Devleti ve Türk beyliklerinde benimsenmiştir. I. Alâeddin Keykubad döneminde Konya'da inşa edilen kalenin bir kemerinin kilit taşındaki görünümü, motifin kraliyet çağrışımına işaret etmektedir.
Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti"nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.
Türk sanatında kartal veya çift başlı kartal motifinin çeşitli dönemlerde ve farklı alanlarda koruyucu ruh, nazarlık, asalet sembolü, erk, kuvvet ve zenginlik ifade eden bir motif olarak kullanıldığı yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kartal, Macaristan'ın Pest Vilayeti'nde bulunan 29.01 km² alanda kurulu 6000 nüfuslu bir kasabadır. Alan kodu 28, posta kodu 2173 olan kasaba 47.66759 enlemi ve 19.52822 boylamında bulunur. Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin 40 km kuzeydoğusunda yer alır. M3 Otobanı yakınındadır.
1. ABD - Beyaz Başlı Kartal. Bir diğer adıyla; kel kartal. Uzun ömrü, gücü ve havada özgürce süzülebilmesi nedeniyle ABD'yi en iyi şekilde temsil ettiği düşünülmüş, ülkenin sembolü haline gelmiştir.
Bozkurt'un kutsal sayılmasının ve Türklerin ulusal sembolü olmasının en önemli nedeni, Türklerin bir bozkurdun soyundan geldiklerine inanmalarıdır. Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolüdür. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır.
kartal - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kartal “aklı karalı, karaya çalan renk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kara tal veya kara tar sözcüğünden evrilmiştir.
Bu motif, Bizans'ta: devlet ve kilisenin, tek bedende, bir arada tutulup yönetildiğini simgelemekteydi. Çift başlı kartalın gücünü parmağında hissetmek isteyenler için tasarlanan kartal başı tasarımlı yüzüklerimize göz atın.
Orta Asya'da; çift başlı kartal nazarlık, tılsım, aydınlık ve güneş sembolü olarak işlenir. Sikkeler üzerinde ise; bazı hükümdarlar arma-sembol, diğer bir kısım hükümdar ise, hükmetme gücünü destekleyen, pekiştiren bir motif olarak kullanılmıştır.
Diğer yırtıcı kuşlar gibi eğri gagaları, kaslı bacakları ve güçlü pençeleri vardır. Eğri gaga yapısı avlarının etlerini söküp almaya yardımcı olurken, kaslı bacakları ve kilitlenebilen pençeleri sayesinde kendilerinden daha ağır avları bile uçarak taşıyabilirler. Kartalların görme yetenekleri çok gelişmiştir.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Aquilifer, Roma lejyonunun amblemi olan kartalı taşıyan kıdemli signifer. İsim, MÖ 104 yılından sonra lejyonlar için standart bir amblem olan ve "kartal" anlamına gelen aquila kelimesinden türetilmiştir. Daha önceleri lejyon standartları için kullanılanlar arasında kurt, domuz, boğa ve at sayılabilir.
Gümüş Çift Başlı Selçuklu Kartalı Erkek Kolye
Çift başlı selçuklu kartal anlamı; hakimiyetin sembolü Türk ve birçok medeniyetin koruyucusu olan bir gücü simgelemektedir.
Şaman inancında Göktanrı olduğuna inanılan Kartal'ın, mitolojilerde çoğunlukla koruyucu ruhun ve adaletin simgesi olduğu görülür. Kartal aynı zamanda hükümdarları ya da beyleri temsilen arma ve bayraklarda sık sık bir güç unsuru olarak yer almıştır. Türk kültürü bilindiği üzere uzun ve köklü bir geçmişi taşır.
Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür. 15. yüzyıldan sonra al bayrak I. Selim dönemindeki Çaldıran Muharebesi'nde ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun klasik döneminde kullanılan belli bir bayrak yoktur. Padişahların egemenlik alametleri olarak çeşitli tuğ, tuğra ve sancaklar kullanılmıştır. Osmanlı Devleti'nin kuruluşu ile devletin varlığının sembolü olarak Selçuklu Hükümdarı tarafından Osman Gazi'ye Ak Sancak gönderilmiştir.
Yaygın inanışa göre, Osmanlıların 1448'de, düşmanlarını ağır bir yenilgiye uğrattığı Kosova savaşından sonraki gece; savaş alanında oluşmuş kan gölünün üzerinde gökyüzünden yansıyan hilal ve yıldız yan yana görünmesinden ilham alınarak tasarlandığına inanılmıştır.
Çift başlı kartal, Orta Asya Türk devletlerinden beri Türk kültüründe varlığını sürdüren sembolik figürlerden biri olmuştur. Nazarlık, kuvvet sembolü, totem, talih ve bilginlik gibi pek çok sembolik anlamı içeren figür mezar yapılarından burçlara, halı ve kumaşlardan sikkelere kadar pek çok farklı alanda yer almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri