Eşikte durmak ve oturmak, arafta kalmak, ne bu dünyada ne de öbür dünyada olmak anlamına gelmekte ve eşik bir an evvel geçilmesi gereken yer olarak görülmektedir.
- Eşikliğe oturmak günahtır, cin çarpar.
eski türk kültüründe kapı eşiği kutsaldı. basmak ölümle cezalandırılırdı. eşik eski türkçede tam anlamıyla kapı demektir. eşik yerine de "bosağa" kelimesi kullanılıyordu.
Eşikte oturulduğunda iftiraya uğranılacağına inanılır. Ayakkabının ters giyilmesi uğursuzluk getirir.
Türk mitolojisinde de eşiğin bir ruhu vardır, kutsaldır, eşli manasına gelir. Tekin olmadığına inanılır, bu yüzden de eşiğe basılmaz. İnsan yaşamında, doğum, düğün ve ölüm evrensel eşik evrelerdir.
İlgili 38 soru bulundu
Ali kapısıdır, hikmeti dileyen kapıya gelsin.” dediğine inanırlar. Bu nedenle Alevi-Bektaşi inancında kapı ve eşik kutsaldır, Ali'yi simgeler. Ali'yi simgelediği için eşiğe basılmaz, oturulmaz ve hatta kutsal mekânların (yatırlar vb.) kapıları ve eşikleri öpülerek içeri girilir.
“Kapıdan içeri girilirken eşiğe basılmaması da eski Türk inançlarından kalma bir inanıştır. İnanca göre eşik kapıdır, kapı ise yeni bir dünyaya açılmaktır. Bu nedenle eşik saygındır ve kutsaldır.
Söve, binaların dış cephelerinde; bir kapı, pencere ya da girişin yanlarında bulunan ya da çevreleyen, yüzeyden dışa doğru çıkıntılı yapı elemanıdır. Fransızcada "kapı eşiği" anlamına gelen seuil kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
- Evde bolluk olması için kapının eşiğinde oturulmaz. Kapı eşiğine oturmak rızk kesikliğine sebep olur (K.51).
Eşikte durmak ve oturmak, arafta kalmak, ne bu dünyada ne de öbür dünyada olmak anlamına gelmekte ve eşik bir an evvel geçilmesi gereken yer olarak görülmektedir. Eşikte uzun süre geçirmek, eşiği mesken tutmak, eşikte olmayı daimî konum olarak kabul etmek tasvip edilmez.
Bir ortamdan diğerine geçerken kişinin birkaç dakika önce aklında olan amacı veya bilgiyi unutması durumuna Kapı Eşiği Etkisi denmektedir. Hafıza ve biliş olaylardan, çevreden ve insanların olayları nasıl yapılandırdığından etkilenmektedir.
İnanca göre, her eşiğin koruyucu bir ruhu vardır ve bu ruh eşikte yani kapının girişinde yatar. Bu ruh inanca göre, ineklerin yollarını kaybetmeden evlerini bulabilmesini sağlar, hayvanları korur. Eşikte oturuyor olmak veya eşikte konuşmak iyi görülmez bunun nedeni ruhun eşikte olması, beklemesidir.
Psikologlar, bir kapı eşiğinden geçmek ve yeni bir odaya girmenin beyinde bir 'zihinsel tıkanma' yarattığını ve açık kapılardan geçmenin, bellekte yeni bir bölümün oluşturulması amacıyla belleği sıfırladığını düşünüyor. Bu duruma genellikle kapı etkisi ya da kapı eşiği etkisi adı veriliyor.
YOL KENARINDA OTURMA - 365 SÜNNET Ebu Said el-Hudrî'nin bildirdiğine göre, Peygamberimiz (a.s.m): “Sakın yollarda / yol kenarında oturmayın.” buyurdu. Sahabeler, “Ey Allah'ın Resulü! Orada oturmaktan başka bir çaremiz yoktur.
Hz. Peygamber (s.a.s.), “Sizden birinizin ateş üzerine oturup da bu ateşin elbisesini yakması, kabir üzerine oturmasından daha iyidir.” (Müslim, Cenâiz, 96 [971]) buyurmuşlardır. Ancak kabrin kenarına oturulmasında bir sakınca yoktur.
Hanbeli görüşü Hanbeli mezhebine göre, zina veya arzu baskısı altında olmadıkça, mastürbasyon yoluyla rahatlık aranmasına izin verilmez. Ahmed bin Hanbeli'ye göre mahkumlara, yolculara ve yasal eş bulmakta güçlük çeken kadın ve erkeklere caizdir. mastürbasyonun caiz olduğunu kabul eder.
Araç Kapı Eşiği Kullanımı
Araç kapı eşiği koruma noktasında kişilere oldukça yardımcı olmaktadır. Özellikle uzun süreli kullanımlarda araçların giriş çıkış yerlerinde, kapının hemen altında yer alan eşik kısmı zamanla yıpranabilmektedir. Bu noktada kullanılacak bir eşik tüm bu sorunların önüne geçebilmektedir.
Öncelikle eşik sayesinde evinizi sıcaktan ve soğuktan koruyabilirsiniz. Ayrıca yağmur ve kar sızıntılarını engellemek açısında eşik önemlidir. Keza, küçük canlıların evinize girmesini önlemek bakımından da eşiğin büyük faydaları vardır. Denizlikte olduğu gibi eşikte de malzeme seçimi büyük önem taşımaktadır.
Eşik bir mekân olarak; özel ve kamusal alanın ayrımında bir çizgi, güvenlik noktası olan bir hudut, sanat ve edebiyatta bir imge, inançlarda bir simge, bir aşama, psikolojik bir sınır ve aynı zamanda kararsızlık ve umut gibi durumların yaşandığı bir yerdir. Eşik, bilimlerde de terim olarak kullanılagelmiştir.
Psikolojik eşik, psikolojik aşama, psikolojik sınır veya psikolojik bariyer, bir konuda psikolojik nedenlerle aşılması güç olan nokta. Aslında o noktanın aşılması veya aşılmaması için herhangi bir maddi neden yoktur. Ancak insan veya insanlar o noktayı zihinlerinde büyütmektedirler.
Eşik; Bir uyarıcının algılanabilmesi ve algılanamaması ile ilgili bir sınırdır. Eşik bir uyarıcının farkına ne zaman vardığımızı belirler. Mutlak eşik; Bir uyarıcının şiddet seviyesinin, kişinin o uyarıcıyı algılama şansının %50 olduğu noktadır. Uyaranın güvenli bir biçimde ayırt edilebildiği asgari büyüklük.
Eşik sözcüğünün “kapı girişi, kapı boşluğunun alt kısmında bulunan basamak” gibi anlamının yanında “başlangıç yeri, başlangıç noktası, başlangıç noktasına yakın bir yer” gibi anlamları da mevcuttur.
Muhammed'in Allah'ın elçisi olduğuna, onun ümmetine tebliğ edip hayatında uyguladığı dini hükümlere inanan ve bunları kabul eden herkes Müslümandır. Bu itibarla evlenirken aranan nokta, kişinin Müslüman olup olmadığının tespitidir. Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez" denildi.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
"MÜSLÜMAN OLMAYANLA EVLENİLMEZ" YANITI
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, -bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri