Sinop İli; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere ilçe sayısı 8, mahalle sayısı 46, köy sayısı 466, bağlı sayısı ise 1.650'dir. İl genelinde toplam 9 belediye kuruluşu bulunmaktadır.
Sinop'a bağlı 9 ilçe, bu ilçelere bağlı 2 belde ve 464 köy bulunmaktadır.
Merkez, Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere Sinop'ta 9 ilçe bulunmaktadır.
Sinop Merkez İlçeleri
Merkez olarak bilinen ilçe şehrin en büyük ve kalabalık yeridir.
Sinop idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan, Canik Livasına bağlanmış, Tanzimat'ın ilanından sonra Kastamonu'ya sancak olmuş, 1924 yılında Kastamonu'dan ayrılarak il haline getirilmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu kelimedeki "Sin" kökü ile Asur-Anadolu ilişkisi, Sinope ile de Yunan ırmak tanrısı Asopos 'un su perisi kızlarından Sinope kastedilmiştir ki bu da ismin kökenini İyonya'nın bölgedeki kolonizasyonuna bağlamaktadır.
Bölge dışında ise Karadenizlilerin kendilerini Laz olarak ifade ettikleri görülür. Ancak bölgede yaşayanlar için Laz, daha doğudakilerdir. “İstanbul'da Samsunlular ve Sinoplular dahil bütün Karadenizlilere Laz derler; Sinoplular Samsunlulara, Samsunlular Trabzonlulara, Laz derler.
Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip. Bunun sonucunda pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop'ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesi. Türkiye'nin en lezzetli kestanesi olduğundan mevsiminde gittiyseniz mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
Gerze ilçesi, Çeçe Sultan Türbesi, Saklıköy Şelaleleri, Yakup Ağa Konağı, Gerze Yangın evleri ve İskele Camii gibi tarihi ve doğal güzellikleri içinde bulundurmaktadır. Gerze ilçesi, birçok doğal alan ve turistik alanı bünyesinde bulundurduğundan; Sinop'un en çok turist alan ilçeleri arasında yer almaktadır.
Sinop, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde bir ildir. İl nüfusu 2021 TÜİK verilerine göre 218.408'dir. İlin yüzölçümü 5.718 km2'dir. İlde km2'ye 38 kişi düşmektedir. 2021 verilerine göre 9 İlçe, 9 belediye, bu belediyelerde 50 mahalle, ayrıca 464 köy bulunmaktadır.
Harita 1. Sinop ili lokasyon haritası. Sinop, mevcut ekonomik durum itibariyle tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerinin ön planda olduğu, sanayinin yeterince gelişmediği, bütün bunlara bağlı olarak verdiği iç ve dış göçler sonucu toplam nüfusunun yaklaşık iki katının sınırları dışında yaşadığı bir ildir.
İlin yüzölçümü 5862 kilometre kare olup il bu yüz ölçümünle %0.8'ini kaplar. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km. uzunluğundaki sınırlarının 300 km'si kara, 175 km'si ise deniz kıyısıdır.
Sinop ilinin ilçeleri, Sinop (il merkezi)
Türkiye genelinde yaşayan Sinoplu nüfusu 710 bin 447 olarak açıklandı
Orta Karadeniz bölgesinde Türkiye'nin en kuzey noktasında yer alan Sinop yaklaşık 93 bin kişilik nüfusu ile belki küçük ama çok mutlu bir şehir. Trafik derdinin olmadığı, fiyatların Türkiye ortalamasına göre çok ucuz olduğu Sinop gezilecek ve görülecek yerler anlamında oldukça etkileyici bir şehir.
Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Sinop, bu bölgenin ise Orta Karadeniz Bölümü'nde bulunur. Sinop'a sınır komşuluğu yapan illerimiz; doğu sınırında Samsun, güney sınırında Çorum ve batı sınırında Kastamonu ilidir. Ayrıca bu şehrin kuzeyinin Karadeniz'e sınırı bulunmaktadır.
Sinop'un en meşhur belli de tek meşhur tatlısı olan Boyabat Ezmesi'ni de tatmak isterseniz uğrayacağınız tek adres burası...
İlimizdeki tarım arazilerinde bitkisel üretim yoğunluklu olarak tarla bitkileri yetiştiriciliği şeklinde olup buğday, mısır, arpa ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
SİNOP - Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" mevsimi başladı. Sinop'un gözde meyvesi "bileydin" birçok faydası ile dikkat çekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen "bileydin" meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor.
SİNOP'UN MEŞHUR SEYYİD AİLELERİ
Alevî ve sünnî toplumun adeta ortak paydası olmuştur.
EN ÇOK SİNOPLUNUN YAŞADIĞI İL İSTANBUL
Türkiye genelinde Sinopluların İstanbul'dan sonra en çok ikamet ettiği diğer iki il ise Ankara ve Tekirdağ oldu. Ankara'da 24 bin 78 Sinoplu yaşarken, Tekirdağ'da ikamet eden 23 bin 745 kişinin Sinop nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edildi.
SİNOPLULAR EN ÇOK İSTANBUL'DA YAŞIYOR
Sinop İstanbul'da en çok hemşerisi bulunan on birinci il oldu. Sinopluların en çok ikamet ettiği diğer iki il ise Ankara ve Tekirdağ. Ankara'da 23 bin 708 Sinoplu yaşarken, Tekirdağ'da ikamet eden Sinoplu sayısı ise 22 bin 724.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri