Sirke: Asidik yapısı olan sirke tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirici özelliğe sahiptir. Elinizi bir kase içinde 10 dakika bekleterek biber acısından kurtulabilirsiniz. Nemlendirici Krem: Nemlendirici kremleri ya da yanık kremleri eldeki biber acısının geçmesini sağlayacak bir diğer faktördür.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
- Ellerinize bal sürüp, balla ellerinizi ovalayın. - Limonu sıkıp, limon suyu ile güzelce elleri ovalayın. Limon suyu da eldeki biber acısının gitmesine yardımcı olacaktır. - Bepanthol zeytinyağlı pişik kremini kullanmak da ellerinizdeki acı biberin neden olduğu acıyı giderecektir.
Parmaklarınızı limonun içine sokup limonu mıncıklayın, elinizi limon suyu ve tuz ile iyice ovalayın. Soğuk süt veya yoğurt: Ellerinizi soğuk süt veya yoğurdun içinde yanma hissi geçene kadar bekletirseniz acınız oldukça hafifler.
- Ellerinizin yanan kısmına kantoran yağı sürüp 10 dakika beklettikten sonra elinizi ovalarsanız biber acısını biraz dindirmiş olursunuz.
İlgili 25 soru bulundu
Bir fincan pirinci sıcak suyun içerisinde bekletin. Ardından çorba veya sulu yemeklerdeki acılığı almak için içerisine ilave edebilirsiniz. Pirincin haşlanmış olması, acılığı daha hızlı almasını sağlar. Yemeğin hem fazla tuzunu, hem de acısını alan patates, mutfakların kurtarıcı besinlerinden biridir.
Kahve telvesiyle acı biberden yanan elinizi ovalayarak yanma işlemini sonlandırabilirsiniz. Zeytinyağının yakıcı etkisi acı moleküllerini öldürmeye yarar. Elinizi zeytin yağı ile ovarak eldeki acı biber acısını geçirebilirsiniz. Yanan ellerinize bir miktar diş macunu sürerek acının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Acı biberde yanma hissine neden olan kapsaisin adı verilen maddedir. Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Yemeğiniz pişerken fazla acı olduğunu düşünüyorsanız içerisine bir fincan sıvı yağ eklemeniz yeterlidir. Yemeğin içerisinde bulunan baharatın acılığı sıvı yağın içerisinde hapsolacak ve yağ zamanda yemeğin yüzeyine çıkacaktır. Bu aşamada bir kaşık yardımıyla yağı tencereden alabilir ve acılığını azaltabilirsiniz.
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Acı biberin en acı kısmının çekirdekleri olduğuna dair inancın tersine asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır. Acı biberin en acı kısmının çekirdekleri olduğuna dair inancın tersine asıl acı olan kısım, o çekirdeklerin tutunduğu merkezdeki zardır.
Yanığın ciddiyetini belirleyen faktörler arasında derinlik, yaygınlık, bölge, enfeksiyon riski, yaş, solunum yoluyla görülen zarar, önceden var olan hastalıklar bulunur. Deride kızarıklık, ağrı, yanık bölgede ödem oluşur. Yaklaşık olarak 48 saatte iyileşir.
Yanığa vazelin sürmeyin, çünkü vazelin yaranın hava almasını engeller ve yanma hissini arttırır. Aleo vera jeli yoksa bir eczaneden antibiyotik merhem alabilirsiniz. Hassaslaşan ve enfeksiyona açık hale gelen yanık bölgesini, iltihaplanmayı önlemek için steril sargı bezi ile sarabilirsiniz.
Yanığa yoğurt, diş macunu gibi ürünler sürmek doğru değil. Bunlar enfeksiyona eğilimi artırabilir. Amacımız hasar gören deriyi serinletmek, soğutmak olmalı. Bunu suyla yapabiliriz” açıklamasında bulundu.
2) Limon Suyu
Limon suyu acılı yemeklerin suyundaki acı aromayı yok eden bir özelliğe sahiptir. Yemeğin miktarına göre ortalama yarım fincan limon suyu ekleyebilirsiniz. Sulu ve salçalı bir yemek üzerinde bu yöntemi deneyecekseniz, limon ekleyerek hafif mayhoş ve tatlı bir tat oluşturabilirsiniz.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Karpal tünel sendromu, elin önemli sinirlerinden biri olan “median” sinirinin el bileğinde sıkışması sonucu ortaya çıkar. En sık belirtileri; baş parmak, işaret parmağı ve orta parmaklarda genellikle geceleri aralıklarla ortaya çıkan uyuşma, karıncalanma, yanma gibi şikayetlerdir.
Yüzde kızarıklık için ne yapılmalı diye düşünüyorsanız aloe vera jel kızarıklık için en etkili bitkisel tedavilerden biri. Aloe vera jel ağrıyı ve kızarıklığa bağlı yanmayı azaltmada etkilidir. Yüz kızarıklığının azalması için aloe vera jeli günde iki kere nazikçe yüzünüze sürebilirsiniz.
El ve ayakta yanma hissi daha sıklıkla sistemik hastalıklardan oluşan şeker hastalığından olabilmektedir. Sürekli yüksek miktarda karbonhidrat tüketimi insülin direncine ve diyabete neden olmaktadır. Bazen diyabet ve insülin direnci tanısı konmadan önce bile ilk belirti el ve ayaklarda yanma şikayeti olabiliyor.
Biberlerin acılığını sap kısmındaki yıldız şekline bakarak anlayabilirsiniz. O yıldızın köşeleri 5'in üzerindeyse biber oldukça acıdır.
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde huzursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazı bebeklerde hiç sorun olmayabilir.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Yanığı hemen çok soğuk olmayan musluk suyuna tutun veya kompresler uygulayın. Bunu yaklaşık 10 dakika veya ağrı geçene kadar yapın. Bir enfeksiyona neden olabileceğinden yanıklara merhem, diş macunu veya tereyağı uygulamayın. Topikal antibiyotik kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri