Sütlaç temelde süt, pirinç, şekerden yapılıyor. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğu durumlarda genellikle içerisine yumurta, nişasta veya pirinç unu da girebiliyor. Ancak en sık tercih edileni pek tabi nişasta. Kıvamının kolaylıkla ve pratik bir şekilde oluşmasını için nişasta ilave ediliyor.
Sütlü Harcı Kademeli Olarak İlave Edin
Sütlacın şekerini ilave ettikten sonra tadını dengelemek adına içerisine bir tutam tuz ekleyebilirsiniz. Böylelikle sütlaç tarifinin lezzeti daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Sütlaç yaparken pirinci önce suda haşlamak en önemli püf noktalarından biri. Daha sonra sütlü karışıma ekleyip kıvam alıncaya kadar pişirilir. Süt ile pişirirken kullandığınız sütün soğuk olması da bir diğer püf noktası. Sütlacın kıvamının iyi olmasını sağlayan şey soğuk süt kullanılmasıdır.
Hamsiköy sütlacının en büyük özelliği sadece pirinç ile pişirilmesi. İçine nişasta, pirinç unu gibi kıvam vericilerin konmamasıdır. Kısa süreli fırınlanıp, bol fındıkla yenmesidir. Tabii ki her yemeğin yöre yöre değişmesi gibi bu sütlaç da yapılırken yöre yöre değişir.
İlgili 28 soru bulundu
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Sütlaç koyulaşıp kaynamaya başlayınca içine 2 tepeleme kaşık margarin yağı konur mikserlemeye devam edilir. Kaynarken 5 dakika kadar daha mikserle çırpılır. Şekeri damak tadını göre ayarlayabilirsiniz az ise ekleyin. Kıvamı koyu ise su veya süt ekleyerek çırpınız.
Pirinçler yeterince haşlandıktan sonra oda sıcaklığın beklemiş ve ılık olan sütü tencereye ilave edin. Üstüne vanilyayı ya da şekerli vanilini de ekledikten sonra bir süre kaynamak üzere ocakta bırakın.
1 Litre Sütten 10 Porsiyon Sütlaç Kalabalık Ailelere Birebir Tarif.
10 dk haşlandıktan sonra ılık olan sütümüzü haşladığımız pirince ilave ediyoruz. Vanilyayı da ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 15 dk kaynadıktan sonra toz şekeri ilave edip kaynatmaya devam ediyoruz. 10 dk kadar da şekerle kaynıyor.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Süt ineklerinin kaba yem ihtiyaçlarının tamamının Hamsiköy'deki serbest otlaklardan ve yöreye özgü yerli bitkilerden üretilen kaba yemlerle karşılanmaktadır. Tatlının temel malzemesi olan süt temini için yörenin iklimi nedeniyle çeşitlilik gösteren bitkilerden beslenen ineklerin sütü kullanılmaktadır.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına verin ve sadece üst kısmını açın. Bu yüksek ısıda ve önceden ısıtılmış bir fırında sütlaçlarınızın üst kısmı hafif hafif kızarmaya başlayacaktır. Su sayesinde fırının nemi korunacak ve sütlacınız çok sert bir kıvamda olmayacak, eşit bir şekilde kızaracaktır.
1 kilo süte kaç bardak pirinç koyulur? Bir çay bardağı kadar yeterlidir. Bütün halinin görünüşü daha hoş gelir. Lâkin nişastasını daha hızlı bırakması ve sütlacın daha çabuk kıvamlanarak pişmesi gayesiyle sütlaç yapımında kırık pirinci tercih edenler vardır.
Pirinci 2 su bardağı su ile haşlayınız ve üzerine süt ve şekeri ekleyin. Hazırladığınız nişastalı karışımı ve tereyağı da ekleyip kaynayıncaya kadar çırpıcı ile sürekli karıştırın. Kaynadıktan 2-3 dakika sonra altını kapatın. Nişastayı eklerken yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin ki yumurta sarısı içerisinde pişmesin.
Sütlacımızı kaselere paylaştırıp, ılımaya bırakın. Limon kabuğu, tarçın ve Antep fıstığı ile servis edebilirsiniz.
Pişirmede dikkat edilecek unsurlar; Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir. Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmeli. Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalı.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
1. 5 kilo kaynamış köy sütüne yıkanıp süzülmüş pirinç eklenir karıştırılır. Ara sıra karıştırarak kısık ateşte şişip iyice patlayana kadar pişirilir. 2 paket vanilya ve şeker eklenip karıştırılır. Bu şekilde şeker eriyip özleşene kadar 5 dakika kısıkta kaynatılır.
Daha kısa sürede sütlaç yapmak isterseniz ayrı bir kaseye süt alıp, içerisine pirinç unu ilave edip karıştırın. Kaynamakta olan sütlaçtan bir kepçe kadar pirinç unlu karışıma ekleyip ısı dengesi oluşturun. Sonrasında da kaynamakta olan karışıma dökün.
Sütlaçların üzeri nasıl buruşuk oluyor diye soranlar oluyor. Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirin. Buzdolabına o şekilde kaldırın. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri