Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir. Sirke bozulduğu zaman alkole dönüşür ve çok keskin bir tat verir.
Sirke bildiğimiz anlamda bozulmaz. Özetle, teknik olarak serin ve karanlık bir yerde şişesinde saklanan sirke 100 yıl sonra bile güvenle tüketilebilir. Genelde sirkede bozulan şey kalitesi olacaktır. Bu kalite düşüşü genellikle hava ve güneş ışığı ile temasla oluşacaktır.
Sirkenin doğrudan bozulabileceği yönünde bir bilgi yoktur. Aslında sirke serin ve karanlık bir yer de muhafaza edilirse çok uzun yıllar bozulmadan bekleyebilir.
Elma sirkesi, yaşlandıkça puslu bir hale gelmeye başlayabilir. Şişenin dibinde bulanık tortu ve lifler görebilirsiniz. Bu durum, genelde kapağı her açışınızda meydana gelen oksijene maruz kalma nedeniyle oluşur.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır.
İlgili 20 soru bulundu
Saç Biti Yumurtaları (Sirkeler)
Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Saçta sirke olan yere bol miktarda vazelin sürülmelidir. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat beklendikten sonra saçlar bit tarağı ile taranmalıdır. Bu sayede saça yapışan sirkeler temizlenmektedir. Sonrasında ise saçlar bir şampuan ile yıkanmalıdır.
Not: Sirkenizi oluşurken loş bir yerde muhafaza edin. Sirke yaparken üzerinde görülebilecek beyaz tabaka (sirke anası) veya minik sirke sinekleri sizi endişelendirmesin, bu sirkenizin oluşmakta olduğunu gösterir.
Fermantasyona da destek olacaktır bu ürünler. Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
2 gün arayla kavanozu karıştırın. 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. İşte sirke anası hazır. Artık onu farklı bir kaba alarak sirke yapımlarında kullanabilirsiniz.
Doğal fermente bir sirke altın gibidir; durdukça kıymetlenir. Kolay kolay bozulma olmaz. O nedenle sirke alırken muhafaza veya bozulma sorununu düşünmeden, gönül rahatlığı ile istediğiniz miktarda alıp tüketebilirsiniz.
Çürük ve küflü meyveler sirke anası oluşumunu engeller ve sirkenin tadını bozar.
Sirke raf ömrü uzun olan bir sıvı olduğundan soğuk ve karanlık ortamda saklanırsa kolay kolay bozulmaz. Sirkenin durdukça biraz daha ekşileşmesi normal bir durumdur. Sağlık açısından doğal yapılmış içerisinde katkı maddesi bulunmayan sirkeleri tercih etmeliyiz.
Ama üretilen sirkenin kalitesi oldukça yüksektir. Alkol sürekli sirke anasıyla temas halindedir. Sirkeleşme devam eder ve 6-8 hafta sonra tamamlanır. Üretilen asetik asit alkolden daha yoğun olduğundan dibine çöker.
Eğer ki sirke oldukça parlak renge sahipse, berraksa ya da içince tortu mevcut değilse o sirke, organik sirke değildir. Doğal organik sirke olmadığını anlamanın bir diğer yolu ise yoğun asetik kokusudur. Sirke şişesi çalkalandığında bulanıklaşıyorsa ya da köpükler oluşuyorsa, doğal sirke olduğu anlaşılır.
Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan beyaz sirke, inme ve kalp krizi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kalsiyumun kemikler tarafından daha yüksek oranda emilmesini sağlar. Düzenli olarak beyaz sirke tüketimi beyin dokularının gelişimini sağlar ve aynı zamanda bilişsel yeteneği geliştirir.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Kef ölü alkol bakterileridir. Sirkenin ilk fermantasyonunda oluşur. Yani bunun temizliği yapılmazsa küfe döner ama temizlendiği takdirde sakıncası yoktur.
Derin bir kaba 1 paket karbonat ve 1 su bardağı sirkeyi koyun. Karışımı sprey şişesine alın. Banyo duvarlarında oluşan küf lekesinin üzerine bu karışımı sıkın ve 10 dakika bekleyin. Beklerken lekenin kendiliğinden akmaya başladığını görebilirsiniz.
Tuz koruyucu özelliğinden dolayı içinde sirke oluşumunu sağlayan bakterilerin de bulunduğu bir takım bakteri ve mayaların oluşumunu yavaşlatır, yüksek miktarlarda kullanıldığında engeller.
Sirke kurulumundan sonra meyveler tamamen çökünce üçüncü hafta gibi tamamen süzüyorsunuz. Posasını atıyorsunuz. Süzülen sirkeyi kendi kabına posasız şekilde geri koyuyorsunuz. Tülbentle kapatıp ana oluşmasını ve sirke anasının çökmesini bekliyorsunuz.
Üzerine su ilave edin ve yaklaşık 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir biçimde bekletin.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri.
Yetişkin bir saç biti, grimsi renkli, yaklaşık 1 ile 2 mm boyutlarındadır. Bir bit yaklaşık 2 ile 4 hafta yaşar. Yumurtalarına sirke adı verilir. Sirkeler; gri, sarımsı veya bej renkli ve bir kum tanesi büyüklüğündeki olurlar.
Sirke fermentasyonu bitiminde taze sirke tad ve aromasının iyileşmesi amacıyla bir müddet (3-6 ay) dinlendirilir. Dinlendirme de kaplar tam doldurulup, hava almayacak şekilde kapatılmalıdır. Dinlendirme işlemi sonunda süzülüp filtre edilen sirke cam veya plastik şişelere tam dolu olacak şekilde doldurulup şişelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri