Beyaz sirke su gibi saydam görünümlü çeşitli alanlarda kullanılabilen çok yararlı ve kimyasal temizleyicilere alternatif, çevreci bir üründür. Sirke ruhu olarak da bilinir mutfakta, temizlik işlerinde, mutfakta, temizlikte, arabada, bahçede kullanabilirsiniz.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
Beyaz sirke ile temizlik yaparken dezenfekte eder, koku giderir, kireç çözer ve doğal bir şekilde temizlersiniz. Kısacası öteki temizlik malzemelerinin yapabildiği her şeyi, daha çevreci bir şekilde gerçekleştirir.
Evet, sirkeyi ev temizliğinde rahatlıkla kullanabilirsin. Bunun için boş bir sprey kabına 2 bardak su ve 1 bardak sirke eklemen ve karıştırman yeterli. Sirkenin kokusu seni rahatsız ediyorsa bu seyreltilmiş sirke karışımına gül yağı, lavanta yağı gibi güzel kokulu yağlar da ekleyebilirsin.
Hattâbi'ye göre, Hz. Peygamber'in (asm) bir katık olarak sirkeyi överken aslında yemeklerde tutumlu olmayı, israftan ve oburluktan kaçınmayı, nefsin var gücüyle yemeye sarılıp ona güvenmekten uzak kalmasını övmüştür. Sirkeyi ve sirke gibi ucuz ve kolaylıkla temin edilen katıkları, diğer katıklara tercih ediniz.
İlgili 26 soru bulundu
Bu uygulama için genelde elma sirkesi tercih edilmektedir. Ancak elma sirkesi yoksa üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz.
Evi sirkeli su ile silmenin en büyük faydası evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çıkmayan lekelerde sirkeli su ile rahat bir şekilde çıkarılabilir. Cam ve fayans yüzeylerinin daha temiz görünmesi içinde sirkeli su önerilmektedir.
Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan bu sirke, etkili ve doğal temizleyici özelliği ile lavabo ve tuvalet temizliğinde de kullanılabilir. İçilebilen bir ürün olmasından dolayı özellikle çevre sağlığı konusunda hassas olan kişiler bol bol beyaz sirke ile temizlik yapmayı tercih etmektedir.
Temiz yer tahtalarının en büyük düşmanlarından biri de sudur. Yerdeki küçük lekelerin iyice temizlenmesini istiyorsanız, suyun içine biraz sirke katarak yerleri silin. Zeminin anında pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
PVC kapı temizliğinde de ağır olmayan kimyasal temizlik ürünlerini tercih etmeniz gerekir. Krem deterjan ve yumuşak sünger vasıtası ile PVC kapılar tertemiz bir görünüme kavuşur. Aynı şekilde bulaşık makinesi parlatıcısını da PVC kapıları temizlerken kullanabilirsiniz.
Cam bir bardak içerisine bir tatlı kaşığı tuz koyup yarıya kadar sirke doldurun. Aynı oranda su koyarak üstünü tamamlayın. Bu karışımı evinizde özellikle de görünmeyen bir köşeye koyun. 24 saatten sonra evinizdeki tüm negatif enerji bu suya çekilecek ve evinizin enerjisi temizlenecektir.
Halılarınızı kimyasal kullanmadan temizlemek ister misiniz? Kabartma tozu ve beyaz sirke çok yönlü iki bileşendir. Dezenfekte etmede ve lekeleri çıkarmada etkilidirler. Halıyı temizlemek için harikalar.
Sirke ruhu tuvaletlerde kullanılan çamaşır suyu yerine kullanılabilir. Saf sirke tuvalet fayanslarına püskürtülür ve birkaç dakika bekletilir. Ardından zemin durulanır. Fayansların, muslukların ya da lavaboların beyazlatılması için kullanılabilir.
Çamaşır suyu ve asitli maddeleri karıştırmak gerçekten kötü bir fikir. Örneğin sirke, tuz ruhu, kezzap. Bunları çamaşır suyu ile karıştırdığınız zaman toksik bir madde olan klor gazı açığa çıkar, ve deyim yerindeyse kendinize karşı bir kimyasal savaş başlatmış olursunuz.
Banyodan çıkmadan hemen önce durulama suyuna yaklaşık yarım çay bardağı sirke konulur. Mümkünse elma sirkesi tercih edilmelidir.
Bir kaba 3 ölçü karbonat ve 1 ölçü çamaşır suyu ekleyip karıştırın. Fayanslarınızın üzerine su döktükten sonra hazırladığınız karışımı bir fırça yardımıyla bütün yüzeye yayın. Bir süre bekledikten sonra macun kıvamındaki karışımı bir sünger yardımıyla alıp, bölgeyi bol suyla durulayın.
Parke yüzeylerinin fazla miktarda sıvı temasına maruz kalması sonucu, yüzey kabarabilir ve sürekli tekrarlandığında çürümeye başlayabilir. Özellikle laminat parkelerde sıklıkla yaşanan bu sorunun önüne geçmek için, silme işlemini nemli bez ya da özel fiber bezlerle gerçekleştirebilirsiniz.
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
YATAK ODANIZI DA SİRKEYLE TEMİZLEYEBİLİRSİNİZ
Toz akarları, küf gibi zararlı etkenlerden kurtulabilmek için bu karışımı yatağınıza püskürtün, kurumasını bekleyin ve elektrik süpürgesiyle iyice çekin. Evdeki döşeme zeminleri temizlemek için yine sirke ve su karışımından faydalanabilirsiniz.
Uzmanlar, sirkeli su ile yıkanmanın herhangi bir sakıncası olmadığını açıklamışlardır. Çünkü yapılan araştırmalarda sirkeli suyla yıkanmanın aslında birçok faydasının olduğu tespit edilmiştir. Sirkeli su aynı zamanda saçlara da iyi gelir. Özellikle de kepek sorunu yaşayanların sirkeli su ile yıkanmaları önerilir.
Tuz, elma sirkesi ve limon karışımını yaparak, kötü enerjilerden uzaklaşabilirsiniz. Bu karışımı yapmak için; bir su bardağının için su, bir çay kaşığı elma sirkesi ve bir çay kaşığı tuz koyun. Bu karışımı karıştırmadan yattığınız odada, yatağın altına koyun.
Meyveleri ve suyu ekledikten sonra karıştırıp üzerini tülbentle kapatıp lastikliyoruz. Direk güneşin altında kalmayacak bir yerde 8 hafta kadar bekleyecek. Unutmamanız gereken EN ÖNEMLİ nokta her gün açılıp karıştırılmasıdır.
Ev temizliğinde kullanılan malzemeler süpürge, faraş ve fırçadır. Toz almak içinse sünger yerine ıslak mendil ve kağıt havlu kullanılabilir. Yağ sökücüler ve çamaşır suyu dışında, elma sirkesi ve karbonat da fayansları ve yerleri silerken kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri