Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Marka tescil başvurusu yapmak için şirket kurmak gerekmez. Herhangi bir ticari faaliyeti olmayan şahıslar bile kısa-orta vadede kullanmayı planladığı ismin marka tescili için başvuruda bulunabilir. Ticari faaliyete başlamış olmak başvurunun kabul edilmesi şart değildir.
Marka Tescili Almak İçin Şirket Gerekli Mi? Marka tescili alabilmek için şirket olmak zorunlu değildir. Gerçek kişiler de kendi markaları için bireysel olarak ya da vekil aracılığı ile başvuru yapabilir.
Marka Tescil Başvurusu için başvuru sahibinin 18 yaşını doldurmuş olması marka başvurusu için yeterlidir. Ticari olarak henüz bir girişiminiz olmasa bile şahıs olarak marka tescil başvurusu yapabilirsiniz.
Marka başvurusu yapabilecek kişiler
Karşılıklılık ilkesi uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler, Türkiye'de marka başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
-Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa başvuru esnasında Kurum'a 760,00 TL başvuru ücreti ödenecek ve tescil kararından sonra yaklaşık altı ay kadar sonra Kurum'a 1.960,00 TL tescil harcı ödenecektir. Toplam maliyet 2.620,00 TL olacaktır.
Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Tescillenmemiş markaların satışından gelir elde etmek mümkün değildir. Marka satın alma konularında tescillerin isim değişikliği Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılarak marka siciline kaydedilmektedir.
Markanın tescil ettirilmesi kanunen zorunlu bir durum olmayıp, herhangi bir satış kısıtlaması söz konusu olmamaktadır. Eskisi gibi sahip olunan marka üzerinden satışlara devam edilebilmekte, dükkânlar veya satışın yapılmış olduğu yerler faaliyetlerini sürdürebilmektedirler.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka tescili, fikrini bir marka haline getirenlerin haklarını yasal çerçevede koruyan bir belgelendirme türüdür. Dolayısıyla tescil işlemi, markaların başkaları tarafından izinsiz kullanımlarını engelleyen yasal bir işlemdir. Bir markanın yükselmesindeki en önemli faktörlerden biridir; yasal açıdan en önemli unsurdur.
Logo tescil başvurusu, Türk Marka ve Patent Kurumu'na istenilen belgelerin eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle yapılır. İstenilen belgelerde bir eksik yoksa başvuru işleme alınır ve logo tescili yapılacak logonun değerlendirilmesi adımına geçilir. Bu adımın olumlu olmasından sonra logo tescili yapılmış olur.
Marka tescili, kapsamlı bir araştırma yapılmış, üzerine düşünülmüş, ve sonunda halka mal olmuş bir markanın, kullanılmasını ve kopyalanmasını engellemek amacı ile alınması gereken bir belgedir. Aynı zamanda marka tescili, işletmenin kurumsal kimliğine verilecek zararın da önüne geçilmesi açısından oldukça önemlidir.
Ödemeler hangi yollarla yapılabilir? Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili ücretler, Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesabı aracılığı ile veya kredi kartı yoluyla tahsil edilmektedir.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
1- Marka Tescilini Kimler Yapabilir? Türkiye'de marka tescil işlemlerini sadece Türk Patent ve Marka Kurumu siciline kayıtlı, her yıl kaydını yenileyen, mesleki sorumluluk sigortası primini ödeyen YETKİLİ marka vekilleri yapabilir.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Marka Tescil Ücreti; İşlem online olarak gerçekleşiyorsa Türk Patent ve Marka Kurumu'nun online ödeme sisteminden gerçekleştirilebilir. Marka Tescil Ücretinin tutarı 660 TL'dir. Bu ödemeyi yaptıktan sonra 10 yıl boyunca hiçbir ödeme talep edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri